Norge bryder samarbejdet med Sverige omkring våbenkøb

Norge vil nu forlade samarbejdet og købet af  24 svensk-produceret artilleri systemer, Archer. Et projekt de to lande har samarbejdet om siden 2007.
Den svenske forsvarsminister Karin Enstrom har tidligere i dag udtalt: “Dette vil påvirke vores forhold”.

Sverige og Norge var ellers blevet enige om, at købe 24 artilleri systemer var fra BAE Systems Bofors. Men nu vil Norge rive kontrakten i stykker, der siges at være mere end SEK 700 millioner værd.

Grunden til Norge har valgt at rive kontrakten over er, at systemet ikke opfylder de norske krav, ifølge forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

LÆS OGSÅ : Fire firmaer er udvalgt til hærens kommende artillerisystem

LÆS OGSÅ :  Forsinket og fordyret: Nye udfordringer for danske ildstøttesystemer

Den norske nyhed vil føre til øgede omkostninger for det svenske forsvar, der samtidig sætter spørgsmålstegn til det svensk-norske forsvarssamarbejde.

De to lande havde aftalt, og beregnet at omkostningerne ville kunne nedbringes drastisk hvis man gik sammen i dette våbenkøb. Da vedligeholdelse og uddannelse ville kunne laves på tværs af de to lande. Nu stiger omkostningerne altså for det svenske forsvar, som står alene med artilleri systemerne.

SE OGSÅ VIDEO: Sådan ser et artilleri målområde ud helt tæt på

LÆS OGSÅ :  Fotoserie: Nordic Response 2024

Det svensk-norske samarbejde om Archer som fælles indkøb og langsigtet vedligeholdelse/ uddannelse, har været fremhævet som det mest oplagte eksempel på et vellykket og vigtigt nordisk forsvarssamarbejde. Og man ville på 30 år kunne spare mange hundrede millioner i dette våbenkøb.

I en skriftlig erklæring forklarer den svenske forsvarsminister Karin Enstrom at hun beklager beslutningen, og at “dette vil påvirke vores forhold.”

Den norske forsvarsminister håber, at forsvarssamarbejdet mellem Sverige og Norge vil kunne fortsætte på andre områder.

 

[divider]Tilmeld vores nyhedsbrev[/divider] [wysija_form id="4"] [divider]---[/divider]

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Hvorfor kan svenskerne ikke selv finde ud af at købe fra en svensk producent? Skulle vi kræve at svenskerne købte produkter fra Terma før vi ville gøre det? :D