Natochef: Trumps krav til Nato-medlemmer har positiv effekt

Natos medlemslande øger forsvarsbudgetterne på grund af krav fra Trump, lyder det fra Natos generalsekretær.

NATO Summit Brussels 2018 . Arkivfoto: NATO

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, roser USA’s præsident, Donald Trump, for at have presset Natos medlemslande til at yde et større bidrag til samarbejdet.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

I et interview med den amerikanske tv-kanal Fox News søndag understreger Stoltenberg, at han opfatter Trump som dedikeret over for Nato.

– Præsident Trump har gjort det meget tydeligt, at han er dedikeret over for Nato. Det sagde han for blot et par dage siden, ligesom han gjorde ved Nato-topmødet i juli, lyder det fra Stoltenberg.

Meldingen fra Stoltenberg kommer under et besøg i Washington søndag, hvor han blandt andet har holdt et møde med USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo.

LÆS OGSÅ :  Fotoserie: Nordic Response 2024

Stoltenberg mener, at Trumps “klare budskab” om, at medlemslandene i Nato skal betale mere til forsvarssamarbejdet “har en effekt”.

– Han har samtidig gjort det tydeligt, at Natos medlemslande skal investere mere. Derfor blev vi i juli sidste år enige om at oppe os, hvilket vi ser resultaterne af nu.

Natos medlemmer blev i 2014 enige om at bruge to procent af bnp på forsvaret i 2024. Men omkring halvdelen af medlemslandene har ifølge nyhedsbureauet AFP ikke kurs mod at nå målet.

Stoltenberg pointerer dog, at Nato-landene ved udgangen af 2020 vil have tilført forsvarsudgifterne en indsprøjtning på i alt 100 milliarder dollar. Det svarer til omkring 654 milliarder kroner.

LÆS OGSÅ :  Sverige bliver medlem af NATO efter Ungarns godkendelse

– Så vi kan se virkelige penge og virkelige resultater. Nato-landene har hørt præsidenten højt og tydeligt, siger Stoltenberg.

Presset fra Trump kan angiveligt også mærkes i Danmark, skrev Berlingske lørdag.

I den danske regering er der ifølge avisen intense overvejelser om helt ekstraordinært at spendere yderligere milliarder af kroner på det danske forsvar i bestræbelserne på at efterleve de amerikanske krav.

Det sker blot et år efter, at et bredt flertal i Folketinget besluttede at tilføre et historisk stort milliardbeløb til forsvaret.

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *