Nato-landenes forsvarsministre mødes til krisesnak om Iran

Generalsekretær Jens Stoltenberg siger, at Nato er bekymret over Irans fremfærd, og krisen drøftes onsdag.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg Foto: NATO

Nato er ikke direkte involveret i de stigende spændinger mellem USA og Iran, men forsvarsalliancens forsvarsministre skal alligevel drøfte krisen, når de mødes i denne uge. 

Det bekræfter USA’s forsvarsministerium, og Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, fortæller på et pressemøde tirsdag i Bruxelles, at han forventer drøftelser om Iran. Ministrene mødes onsdag og torsdag. 

Man er i alliancen bekymret over Irans “destabiliserende fremfærd”, siger Stoltenberg. Han nævner støtte til terrorisme, Irans missilprogram og planer om at sætte yderligere skub i berigelsen af uran. 

I 2015 indgik Iran og de permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd sammen med Tyskland en omfattende aftale om Irans atomprogram. 

Aftalen indebar, at sanktioner mod Iran skulle lettes, mens Iran til gengæld skulle bremse atom aktiviteterne. Disse skulle også overvåges af FN-eksperter. Formålet var, at Iran ikke skulle kunne udvikle atomvåben. 

LÆS OGSÅ :  Sverige bliver medlem af NATO efter Ungarns godkendelse

Men amerikanerne trak sig fra aftalen. Trump fandt den utilstrækkelig. Siden er spændingerne taget til. 

USA har den seneste uge meldt yderligere sanktioner mod Iran. Det har fået Iran til at øge presset på Europa med meldinger om, at de vil skrue massivt op for processen med at berige uran. 

I sidste uge skød Iran en ubemandet amerikansk drone ned. Trump har senere sagt, at amerikanerne var minutter fra at indlede et angreb. 

USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, har dog tilføjet, at USA “holder døren åben for reelle forhandlinger”. 

En talsmand for Irans udenrigsministerium sagde tidligere tirsdag, at de seneste sanktioner fra USA vil “afbryde de diplomatiske kanaler for evigt”.

En rådgiver for USA’s fungerende forsvarsminister, Mark Esper, fortæller ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Esper har forberedt en briefing af de andre NATO-forsvarsministre om Iran. 

LÆS OGSÅ :  Fotoserie: Nordic Response 2024

– Vi er klar til at give alliancen en orientering, siger Kathryn Wheelbarger. 

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger ifølge det russiske nyhedsbureau RIA, at situationen mellem USA og Iran udvikler sig i retning af et “farligt scenarie”. 

Før tirsdagens pressemøde advarede Stoltenberg mod spekulationer om konflikten, da han mødte det norske nyhedsbureau NTB.

– Det er en alvorlig situation. Men jeg tror, at det er vigtigt, at man ikke bidrager til at øge spændingerne ved at spekulere for meget. Det vigtigste er, at man forsøger at finde en vej til at løse spændingerne, siger han. 

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *