Kosovos præsident går af efter tiltale om krigsforbrydelser

Kosovos præsident har besluttet at trække sig, efter at en tiltale om krigsforbrydelser er blevet bekræftet.

Kosovos flag

Kosovos præsident, Hashim Thaci, meddeler torsdag, at han trækker sig fra posten.

Det sker, efter at han formelt er blevet tiltalt for krigsforbrydelser ved en særlig domstol i Haag, der behandler sager om krigsforbrydelser i Kosovo.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

– Jeg træder tilbage fra dags dato, siger Hashim Thaci på et pressemøde i Kosovos hovedstad, Pristina.

Han tilføjer, at han har truffet beslutningen, efter at han er blevet informeret om, at domstolen i Haag har bekræftet tiltalen.

Meldingen kommer, kort efter at Kadri Veseli, der er Thacis tætte allierede og leder af præsidentens parti, Kosovos Demokratiske Parti, også er tiltalt og vil rejse til Haag i forbindelse med retssagen.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Ifølge et udkast til tiltalen, som blev offentliggjort i juni, er Thaci og Veseli sammen med flere andre blandt andet tiltalt for at stå bag “knap 100 drab”.

Udkastet omfattede i alt ti anklagepunkter om krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden under krigen i det tidligere Jugoslavien.

Hashim Thaci var dengang politisk leder af Kosovos oprørsstyrker.

– At det har taget næsten ti år at stille nogle af de formodede ansvarlige for retten, har betydet, at en kultur af straffrihed for krigsforbrydelser begået under Kosovokrigen kunne fortsætte, siger Amnesty Internationals Balkan-researcher, Jelena Sesar.

Tiltalen giver håb om, at “ofre og slægtninge til de savnede endelig vil opleve de formodede ansvarlige blive stillet for retten”, tilføjer hun.

Kosovo var indtil 1999 en autonom provins i Serbien, men i 1999 tvang Nato med en militær indsats Serbien ud af Kosovo.

Forinden var tusindvis af personer, hovedparten kosovoalbanere, blevet dræbt i oprørskampe mod serbiske styrker.

I 2008 udråbte Kosovo sig til en selvstændig stat, som er anerkendt af USA og de fleste lande i Europa, herunder Danmark.

Serbien afviser derimod fortsat at anerkende Kosovos selvstændighed, og de to landes forhold er ikke “normaliseret”, skriver Reuters.

Thaci begrunder torsdag sin afgang med, at han ikke vil belaste præsidentposten eller Kosovos integritet ved at stå tiltalt for krigsforbrydelser i rollen som præsident. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

 

 

 

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *