Jagerpiloter undsiger minister i sag om F-35-kampfly

Der bliver nu sat spørgsmålstegn ved centrale elementer i forsvarsministerens kampfly-forklaringer

F-35 Foto: C. Sundsdal

De danske jagerpiloter, som er en helt afgørende brik i regnestykket bag købet af 27 nye kampfly, undsiger ifølge Jyllands-Posten søndag nu centrale forklaringer, som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) den 7. december gav på et F-35-samråd i Folketinget.

Her udtalte forsvarsministeren, at forhandlingerne om piloternes fremtidige arbejdsforhold var »i en god gænge med HOD«. Men ifølge Niels Tønning, formand for piloternes fagforening, HOD, havde piloterne på det tidspunkt »aldrig« været inddraget i forhandlinger med Forsvarsministeriet om F-35-programmet.

LÆS OGSÅ :  Lufthansa og Rheinmetall skal hjælpe med at bygge og vedligeholde F-35 i Tyskland

Drastiske ændringer af piloternes arbejdstid er helt afgørende for, at de 27 fly kan løse de opgaver, som regeringen har lovet Folketinget. Af samme grund kalder Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, det »absurd«, at regeringen har forklaret, at der var fremdrift i de vigtige forhandlinger, når de ifølge HOD slet ikke var gået i gang.

»Det ligner et mønster, at hver gang der er noget kritisk om flykøbet, får vi ikke sandheden at vide,« siger Flyvholm, der føler sig misinformeret og nu vil kalde ministeren i samråd.

LÆS OGSÅ :  Billedgalleri: Danmarks første F-35; Take-off fra USA og landing i DK

SF’s Holger K. Nielsen kalder sagen »langt ude«.

Forsvarsministeren afviser at have misinformeret.
»Der er ikke afgivet forkerte oplysninger til Folketinget i det svar, jeg gav til Folketinget på samrådet den 7. december 2017,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger er det usikkert, om piloterne overhovedet vil gå med til aftalen. Ifølge HOD blev forhandlingerne først indledt i denne uge – halvanden måned efter samrådet.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Hvis vi “sparer” flere milliarder ved flykøb og dog holder en højstandard, så er der råd til så meget andet så som antiluftskyts raketter, antitank raketter. Hvis der kun bliver råd til ganske få f-35, og det så viser sig, at de er nemme, at nedskyde, så er pengene pludselig væk. I øvrigt, hvad køber vi? et færdigt fly med alt? Det tvivler jeg på. Hvad med, at lade Norge gøre deres erfaringer først med det nye fly? De er stenrige og kan nem bære et milliardtab????????

  2. Hvorfor ikke gå ind i forhandling om flykøb med andre europæiske leverandører. Er det fordi vi allerede har betalt til en stor del af udviklingen af flyet?? Vi kunne måske politisk opnå en hel del, ved at forhandle med Storbritannien? Hvad med et Harrier fly forsynet med moderne nutids elektronik?? Eller Tyske fly, er de da så ringe??