Jagerpiloter undsiger minister i sag om F-35-kampfly

Der bliver nu sat spørgsmålstegn ved centrale elementer i forsvarsministerens kampfly-forklaringer

F-35 Foto: C. Sundsdal

De danske jagerpiloter, som er en helt afgørende brik i regnestykket bag købet af 27 nye kampfly, undsiger ifølge Jyllands-Posten søndag nu centrale forklaringer, som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) den 7. december gav på et F-35-samråd i Folketinget.

Her udtalte forsvarsministeren, at forhandlingerne om piloternes fremtidige arbejdsforhold var »i en god gænge med HOD«. Men ifølge Niels Tønning, formand for piloternes fagforening, HOD, havde piloterne på det tidspunkt »aldrig« været inddraget i forhandlinger med Forsvarsministeriet om F-35-programmet.

LÆS OGSÅ :  Sådan kommer Danmarks nye F-35 kampfly til at se ud

Drastiske ændringer af piloternes arbejdstid er helt afgørende for, at de 27 fly kan løse de opgaver, som regeringen har lovet Folketinget. Af samme grund kalder Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, det »absurd«, at regeringen har forklaret, at der var fremdrift i de vigtige forhandlinger, når de ifølge HOD slet ikke var gået i gang.

»Det ligner et mønster, at hver gang der er noget kritisk om flykøbet, får vi ikke sandheden at vide,« siger Flyvholm, der føler sig misinformeret og nu vil kalde ministeren i samråd.

LÆS OGSÅ :  S trods klager om Skrydstrup: Kan ikke lovgive på følelser

SF’s Holger K. Nielsen kalder sagen »langt ude«.

Forsvarsministeren afviser at have misinformeret.
»Der er ikke afgivet forkerte oplysninger til Folketinget i det svar, jeg gav til Folketinget på samrådet den 7. december 2017,« siger Claus Hjort Frederiksen.

LÆS OGSÅ :  Sådan kommer Danmarks nye F-35 kampfly til at se ud

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger er det usikkert, om piloterne overhovedet vil gå med til aftalen. Ifølge HOD blev forhandlingerne først indledt i denne uge – halvanden måned efter samrådet.

Skrevet af KrigerenDK

20 kommentarer

Skriv et svar
  1. Det køb har altid lugtet langt væk! De sagde at vi ikke kunne opretholde vores suverænitet med 44 F-16 fly. Vi får 27 F-35 fly hvoraf 7 skal være i USA for træning. Gad vide om AFR fik den toppost i FN pga den handel
    ?

  2. Hvorfor ikke gå ind i forhandling om flykøb med andre europæiske leverandører. Er det fordi vi allerede har betalt til en stor del af udviklingen af flyet?? Vi kunne måske politisk opnå en hel del, ved at forhandle med Storbritannien? Hvad med et Harrier fly forsynet med moderne nutids elektronik?? Eller Tyske fly, er de da så ringe??

  3. Hvis vi “sparer” flere milliarder ved flykøb og dog holder en højstandard, så er der råd til så meget andet så som antiluftskyts raketter, antitank raketter. Hvis der kun bliver råd til ganske få f-35, og det så viser sig, at de er nemme, at nedskyde, så er pengene pludselig væk. I øvrigt, hvad køber vi? et færdigt fly med alt? Det tvivler jeg på. Hvad med, at lade Norge gøre deres erfaringer først med det nye fly? De er stenrige og kan nem bære et milliardtab????????

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0