Jægersoldat sendt på skarp mission uden uddannelse

Jægersoldaten Magnus Hansson under udsendelse til Afghanistan. Foto: Privat

Magnus var kun lige kommet igennem aspiranten, havde fået sin jægermønt og den bordeaux farvet baret og var i gang med basisuddannelsen som jægersoldat, da han blev sendt på sin første mission.

Hans titel var sprængningsmand, men havde endnu ikke haft funktionsuddannelsen som sprængningsmand. Heller ikke counter-IED uddannelsen, som i jægerkorpset er koblet på en sprængningsmand.

Nu stod han så i Afghanistan med titlen sprængningsmand. Og skulle løse opgaver som sprængningsmand og counter-IED. Magnus skulle være sweeper, og bane vejen for resten af patruljen. På trods af at han aldrig nogensinde havde haft en sweeper i hånden, og ikke havde kompetencerne til at udføre denne opgave.

“Det var ‘Learning by fooling around’ med konsekvensen liv eller død.“

Han fik dog halvanden time i camp bastion, hvor han kunne prøve på nogle IED attrapper.

“Jeg var virkelig dårlig til det. Selvom de var lavet af metal, kunne jeg dårligt finde dem.“ forklarer Magnus Hansson i et interview til Krigeren.dk

Dagen efter blev han fløjet til Budwan (Armadillo), hvor han med det samme skulle i gang med at gå patruljer. Som sweeper…. om natten.

“Jeg famlede mig frem. Det var midt om natten, og jeg havde overhovedet ikke styr på min funktion. Og nu skulle jeg gøre det med nightvision goggles på. Det var ‘Learning by fooling around’ med konsekvensen liv eller død.“

Det var en periode hvor IED’erne virkelig dominerede området i Greenzone omkring Budwan, og hvor der få dage forinden var en delingsfører der mistede livet på grund af en IED.

“Det var en ubehagelig oplevelse. Et skridt frem. Justere nightvision goggles – kigge tæt. Kigge rundt – justere – kigge langt. Kigge den ene vej – Justere – kigge den anden vej. Nogle gange helt ned og feje hånden let hen over jorden, nogle gange helt ned med minestikkeren. Og i virkeligheden anede jeg ikke rigtig hvad jeg lavede. Hvert skridt tænkte jeg; Nu siger det bang! Det sad dybt i kroppen, lang tid efter.“

Afhængig af morfin slikkepinde

På 4. udsendelse døjer Magnus med ondt i ryggen. Men opgaven skal løses og patruljerne i greenzone venter ikke på at Magnus’ ryg er i orden. Derfor klares den slags hurtigt og effektivt med blandt andet fentanyl slikkepinde.

Fentanyl er et syntetisk smertestillende stof, som er omkring 100 gange mere potent end morfin. Bivirkningerne kan blandt andet være kvalme og opkastninger, hudkløe men også eufori. Og sidstnævnte havde en gavnlig virkning på Magnus, der på dette tidspunkt havde udviklet et mørkt og depressivt sind.

En tilstand han senere fandt ud af var Post-traumatisk stress syndrom (PTSD).

“Jeg fandt ud af, at ud over at tage rygsmerterne, så var jeg pludselig glad igen. Stoffet var årsag til at jeg igen blev den gamle Magnus.“

Tilbage i Danmark efter 4. Udsendelse havde han svært ved at få en hverdag til at hænge sammen. Stadig depressiv og med let adgang til fentanyl slikkepinde, var det let at tage beslutningen om at nappe et par stykker i ny og næ.

Det blev til en afhængighed for at flygte fra hans PTSD. Jægerkorpset havde ingen kontrol med beholdning af slikkepindende, hvilket gjorde det muligt for Magnus at udvikle et massivt stofmisbrug igennem flere år.

I dag er Magnus ikke længere ved Jægerkorpset. Han fik en dom, for tyveri fra arbejdspladsen. Og står i dag med en PTSD diagnose – tilknyttet veterancenterets rehabiliterings program.

Han har taget et valg om at stå frem, og fortælle sin personlige historie og er nu aktuel med en selvbiografi ‘Altid Fremad! – En jægersoldats kamp’.

Se vores interview med Magnus Hansson her

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *