Hver femte medarbejder søger væk fra Forsvaret

utilfredshed i forsvaret

Tilfredsheden med at arbejde i det danske forsvar er dalende, viser en ny måling, som forsvaret har fået lavet ved analyseinstituttet Epinion. Den tredje HR-måling er nu blevet gennemført. Den viser en tilbagegang i medarbejdernes tilfredshed og motivation og i Forsvarets evne til at fastholde medarbejderne.

Den nye HR-måling viser blandt andet, at hver femte medarbejder (19%) lige nu aktuelt søger job uden for Forsvaret, og det må betegnes som et seriøst problem… for enhver arbejdsplads.

– Den lavere tilfredshed og motivation er beklagelig, men ikke uforståelig set i lyset af de forandringer, Forsvaret gennemgår i disse år, siger kontreadmiral Finn Hansen, der er chef for Personelstaben i Forsvarskommandoen.

LÆS OGSÅ : Kronik: Forsvarets vigtigste ressource

Af den nye undersøgelse fremgår det også, at de ansatte i forsvaret generelt er mindre tilfredse med og motiverede for deres arbejde end andre offentligt ansatte.

Målingen er foretaget i februar – altså inden det nye forsvarsforlig fra denne uge, der omstrukturerer især forsvarets ledelse.

– Forsvarsforliget har med HR-strategiens velsignelse stort set fjernet ethvert økonomisk incitament til at yde en ekstra indsats, og jeg tror det er en uhyre farlig udvikling. Lidt sat på spidsen, så signalerer man nu, at personellet ikke er en ressource, men en omkostning, skriver oberstløjtnant Niels Henrik Tønning i sin kronik “Forsvarets vigtigste ressource“, bragt her på krigeren.dk

Forsvaret gør en indsats for at forbedre situationen. På en række områder, særligt indenfor HR og kommunikation, er der en forventning om, at de strategier, som er ved at blive rullet ud i organisationen, vil få en positiv effekt.
– Vi forventer, at dette vil øge tilfredshed og motivation inden for et års tid eller to, og dermed forbedre resultaterne i HR målingen, udtaler Finn Hansen.

Resultaterne af HR-målingen kan læses her (PDF)

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Adam Buschard jeg tror du har en vigtig pointe, hvis man kigger isoleret på Hæren tror jeg tallet er markant større! Men det er jo det fantastiske ved disse undersøgelser, man kan manipulere resultatet så det passer til det ønskede niveau:-)

 2. hvad kan man forvente når de behandler sårede der ofre alt for forsvaret som lort og uønsket… at give forsvaret loyalitet kommer kun og bider en i røven på et senere tidspunkt. Tiden for at skabe en karriere og levevej i forsvaret er forbi, man skal kun joine for egen vindings skyld, tage den ene mission, eller få erfarring som mellemleder via uddannelsen som sergent, eller være officer og senere komme ud og rule den civile verden som leder/direktør i en virksomhed.

 3. hvad kan man forvente når de behandler sårede der ofre alt for forsvaret som lort og uønsket… at give forsvaret loyalitet kommer kun og bider en i røven på et senere tidspunkt. Tiden for at skabe en karriere og levevej i forsvaret er forbi, man skal kun joine for egen vindings skyld, tage den ene mission, eller få erfarring som mellemleder via uddannelsen som sergent, eller være officer og senere komme ud og rule den civile verden som leder/direktør i en virksomhed.

 4. Det samlede antal ansatte i forsvaret er på størrelse med Næstved kommune… Hvis der blev krævet en dansk indsats ville vi stå og mangle folk. Der er intet at se frem til ud over en beredskabsperiode hvor vi alligevel holder ferie største delen af tiden. Det vil forblive en støt faldende kurve indtil de får bredt et net ud og får fanget de ansatte der er på vej ud over hegnet.
  Vi er lavest lønnet i forhold til hva der er lovligt for en ufaglært.
  Der er besparelser fra 2 % af BNP til 1% af BNP på meget kort tid.
  Der bliver lukket faciliteter i flæng

  De tilbyder en ny struktur men det de har at byde på er ikke holdbart.
  Officer gruppen er alt for stor.
  Tog man alle generaler i systemet ville de kunne lede en deling hver…
  Det er klamt at det er blevet sådan.
  Så de er sgu heldige at arbejdsmarkedet i den civile verden er gået i stå for ellers havde de 19% været meget højere.

 5. Det samlede antal ansatte i forsvaret er på størrelse med Næstved kommune… Hvis der blev krævet en dansk indsats ville vi stå og mangle folk. Der er intet at se frem til ud over en beredskabsperiode hvor vi alligevel holder ferie største delen af tiden. Det vil forblive en støt faldende kurve indtil de får bredt et net ud og får fanget de ansatte der er på vej ud over hegnet.
  Vi er lavest lønnet i forhold til hva der er lovligt for en ufaglært.
  Der er besparelser fra 2 % af BNP til 1% af BNP på meget kort tid.
  Der bliver lukket faciliteter i flæng

  De tilbyder en ny struktur men det de har at byde på er ikke holdbart.
  Officer gruppen er alt for stor.
  Tog man alle generaler i systemet ville de kunne lede en deling hver…
  Det er klamt at det er blevet sådan.
  Så de er sgu heldige at arbejdsmarkedet i den civile verden er gået i stå for ellers havde de 19% været meget højere.

 6. Jeg tror at det største problem er den manglende fundamentale forståelse for,
  hvor lang tid det tager at gennemføre et forsvarsforlig.
  De sidste mange år har forsvaret gennemgået en forandring der aldrig er set før,
  men det har været for lidt og ikke gennemført godt nok.

  Forsvaret har de sidste 10-15 år været drevet som en privat virksomhed,
  med krav der hører private produktionsvirksomheder til: konsulenter, analyser, produktudvikling,
  buzz-words så som: best practice, LEAN-modellen, anerkendende ledelse
  og så videre. Problemet er bare, at forsvaret producerer sikkerhed for landet,
  og ikke små pakker der kan købes i den lokale brugsforening…

  Det betyder at alle de ændringer der har været de sidste mange år,
  kun har betydet noget for toppen hvor man har diskuteret hvilken farve indpakningen skal have.
  Uagtet at man ikke har noget at sælge, ihvertfald ikke noget befolkningen vil have.

  Forsvaret har en masse opgaver, og også en masse pligter. Og derfor er hele konceptet med at lede forsvaret som
  en privat virksomhed og ikke som det forsvaret egentligt er, netop en myndighed, grunden til at arbejdsklimaet er
  så dårligt.

  Hvis forsvaret skal leve op til den tillid som befolkningen har, og efter min mening bør have til forsvaret som myndighed,
  så må forsvaret til at sadle gevaldigt om inden det er for sent.

  En start burde være at ændre forsvarets tilstand fra et sminket lig, til det det egentligt er, nemlig et vrag med en god
  bund. Og så begynde at bygge op fra dette.
  Hvad skal der til for at forsvare dette land? Skal vi kæmpe den radikale forsvarskamp, hvor kun København er værd at forsvare?
  Eller skal vi forsvare landet fra grænse til grænse? For hvis det sidste er meningen, altså hvor alle danskere er lige meget værd
  uden skelen til geografisk placering, så skal tegnebogen godt nok op af lommen.

  Men alt dette vil hjælpe som en sandsæk mod en syndflod hvis vi ikke også tager fat i forsvarets ledelse.

  Det burde være en ære at tjene som officer og befalingsmand i det danske forsvar, og ikke bare som et sabbat år for en flok
  gymnasieelever der ikke helt har besluttet sig for, hvilken linie de vil indpå på de forskellige universiteter.
  Og det burde være det mindste vi kan tilbyde de unge mennesker, der lader sig hverve til et job der potentielt kan være det
  sidste job de nogensinde kommer til at bestride, nemlig at de mennesker der har kommandoen, også har evnerne.

  Man kan nu engang ikke udlevere evner eller erfaring sammen med sablen og stjernerne.

  Så se at kom i gang.

 7. Det kan man takke de “vidunderlige” folk på Christiansborg der helt sikker vælger at se dette over hovedet og vælger at spare endu flere penge på forsvares og andre institutioner så de kan sende besparede skatte kroner til et korrupt udviklingsland som i sidste ende vil prøve på at skade vesten og ikke mindst danske værdier. Hold da op hvor ser jeg frem til fremtiden, hvor man så kan sige hvad sagde jeg den da Danmark er et hul i jorden. God bevare Danmark…. håber jeg.

 8. Øvelsesdøgn og timer bliver ikke udbetalt, som de gjorde nogle år tilbage… Alt skal afspadseres – man er meget væk (beredskabsperioder)- omvendt holder man også meget fri – fordi man skal! – Gad vide hvilke typer af soldater man får fremover??. For bare 5 år siden ville folk gerne med på øvelser, moralen var høj – folk vidste at de fik øvelsesdøgn udbetalt sidst på året! Nu bliver der jo også sagt at de, der kommer hjem fra mission, skal afspadsere alle deres 2/7 dage… Det har jo altid været set som en lille ekstra sjat penge, man kom hjem til… Ny-løn er det rene korruption, som det altid har været? – kan det betale sig at gøre en ekstra indsats? Nej, der er sgu for mange røvhuller man “kæmper” i mod… Mange af os OKS-1’ere har travlt med at komme på CU, som jeg også selv gør næste år!… Moralen er lav, og dagligt brokker folk sig og snakker om at søge væk… Det er hverdagen!! :)

 9. Øvelsesdøgn og timer bliver ikke udbetalt, som de gjorde nogle år tilbage… Alt skal afspadseres – man er meget væk (beredskabsperioder)- omvendt holder man også meget fri – fordi man skal! – Gad vide hvilke typer af soldater man får fremover??. For bare 5 år siden ville folk gerne med på øvelser, moralen var høj – folk vidste at de fik øvelsesdøgn udbetalt sidst på året! Nu bliver der jo også sagt at de, der kommer hjem fra mission, skal afspadsere alle deres 2/7 dage… Det har jo altid været set som en lille ekstra sjat penge, man kom hjem til… Ny-løn er det rene korruption, som det altid har været? – kan det betale sig at gøre en ekstra indsats? Nej, der er sgu for mange røvhuller man “kæmper” i mod… Mange af os OKS-1’ere har travlt med at komme på CU, som jeg også selv gør næste år!… Moralen er lav, og dagligt brokker folk sig og snakker om at søge væk… Det er hverdagen!! :)

 10. Det kan umuligt overraske nogen, der er ingen missioner, arbejdsmiljøet er elendigt og alle gulerødder blev fjernet med det ny forlig, hvis man da ser bort fra ny-løn som er så korrupt at det faktisk er utroligt det ikke er blevet fjernet endnu.

 11. Ja det er da klart som tingene ser ud nu… Ingen super spændende missioner for størstedelen af konstablerne i hæren ihvertfald. Der er intet at se frem til, andet end en top nedern beredskabsperiode…!

 12. Tja, jeg er ked af at sige det men det er blevet sagt så mange gange i løbet af det sidste par år at det ikke er en overraskelse, jo måske for cheferne, men personellet har set i lang tid !!!

 13. Forståeligt nok, med al den nedskæring indenfor så kort tid, med alle de forsvarsforlig der har været på banen. Er jobbet ikke længere så “fast” eller “sikkert”, som det engang var. :(

  Edit: Er selv lige bleve ansat hos Forsvaret igen, men alle KAN rammes af spare runden.