Frygt for nye konflikter på Balkan

Serbien og Kosovo vil flytte grænselinjen. Men det kan føre til nye uroligheder, lyder advarslerne.

Camp Novo Selo, Kosovo. KFOR Hold 34B Arkivfoto: Forsvarsgalleriet

Det kan føre til voldelige konflikter mellem etniske grupper på Balkan, hvis Serbien og Kosovo aftaler at ændre på grænsen mellem de to lande.

Sådan lyder advarslen ifølge Morgenvisen Jyllands-Posten fra en lang række eksperter og flere europæiske regeringer, efter at de to landes præsidenter nærmer sig en aftale om at ”bytte” landområder omkring grænsen.

Kommuner i Kosovo med mange serbiske indbyggere vil blive en del af Serbien – og omvendt. EU-Kommissionen og USA har accepteret bytteforhandlingerne.

Men at rette grænsen til efter etniske grupperinger vil være en gentagelse af de beslutninger, der ledte til Balkankrigene i 1990’erne, vurderer blandt andre den danske Balkanekspert Christian Axboe Nielsen fra Aarhus Universitet.

Blandt risiciene er, at mindretal i f.eks. Bosnien og Makedonien vil bruge aftalen til selv at kræve grænseændringer. Samme krav kan komme fra separatister i Ukraine og Spanien. Ved at støtte en etnisk defineret landegrænse mellem Serbien og Kosovo skaber EU og USA ny præcedens, advarer eksperterne.

»Sådan en politik vil blive misbrugt af nationalistiske politikere til yderligere at udfordre grænserne og destabilisere andre lande,« skriver tre tidligere EUudsendinge til Balkan, heriblandt den tidligere svenske statsminister Carl Bildt.

Tyskland, Storbritannien og Kroatien er imod grænseændringer. I en mail kalder udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) det »som udgangspunkt positivt, når to lande er enige om at løse uenighederne i samarbejde i stedet for konflikt. Det synes jeg, at vi skal bakke op om«.

I Kosovo ulmer utilfredsheden med landets præsident. I denne uge sagde premierminister Ramush Haradinaj, at en grænseændring »vil betyde krig«.

Skrevet af KrigerenDK

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0