Forsvarsminister Nick Hækkerup vil afskaffe værnepligten

Foto: C. Sundsdal - krigeren.dk
Foto: Allan Nørregaard

En afskaffelse af værnepligten kræver en grundlovsændring, men inden for grundloven kan man suspendere værnepligten. Det har forsvarsminister Nick Hækkerup tænkt sig at gøre. Han vil fjerne pligtdelen, men bevare den frivillige del, så man får en slags værneret. ”Nogle af de funktioner, som de værnepligtige varetager i dig, vil også blive varetaget af frivillige værnepligtige i fremtiden. Fx Den Kongelige Livgarde, Gardehusarerne, Beredskabet og [[Kongeskibet]].
Desuden vil der være et behov for en mindre gruppe frivillige værnepligtige, som kan bruges som rekrutteringsbase for det professionelle forsvar,” siger Hækkerup, der ikke har lagt sig fast på noget konkret antal frivillige værnepligtige, men siger, at der skal være færre end i dag. ”Vi skal i hvert fald ikke uddanne til reserven, det vil sige en værnepligtshær i tilfælde af, at russerne kommer. Det gør vi til en vis grad i dag, og det er der ingen grund til, for russerne kommer ikke.”

LÆS OGSÅ :  46.000 indkaldt til session har fået lækket persondata
[[Oberst Lars Møller]] udtaler: ”Man er meget modig, hvis man afskaffer værnepligten. Værnepligten er jo en billig måde, hvorpå vi kan kompensere for, at vi ikke har en særlig stor hær. Det er en fin idé at afskaffe pligtdelen, men det er problematisk, når man pludseligt er i nedgang i forhold til antal ansøgninger og ikke kan rekruttere alle de frivillige, som der så bliver brug for,” siger han.

Foto: C. Sundsdal - krigeren.dk

Lene Espersen (Konservative) :”Det er første skridt mod en ren professionel hær og en trussel mod den bredt forankrede forsvarsvilje, hvis den nye regering gør alvor af at suspendere værnepligten.
Værnepligten er en helt grundlæggende bestanddel af dansk forsvar, som er med til at forankre forsvarsviljen bredt i hele befolkningen. Samtidig sikrer det et bedre fungerende forsvar, at soldaterne rekrutteres fra alle samfundsgrupper – heriblandt de veluddannede. Umiddelbart lægger regeringen op til at suspendere værnepligten for at spare penge. Men det er et farligt skridt mod en ren professionel hær.”

Hos [[Hærens Konstabel- og Korporalforening]] er der glæde over den mulige suspendering af værnepligten.
»Det har vi i mange år ønsket, fordi tiden er løbet fra værnepligten«, siger formand Flemming Vinther.
Han er sikker på, at det er muligt at rekruttere nok nye soldater, hvis man gør det klart for de unge, at forsvaret er en god arbejdsplads.
»Det er en falliterklæring, hvis man mener, at man kun kan rekruttere til forsvaret ved at tvinge folk ind«, siger han til Politiken.

LÆS OGSÅ :  Claus Hjort Frederiksen bekræfter dansk samarbejde med NSA

 

Kilder: Politiken & Ræson

Skrevet af KrigerenDK

19 kommentarer

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0