Forskere: Dansk-amerikansk venskab vejede tungest i Afghanistan

Deltagelse i Afghanistan-krigen handlede mere om forholdet til USA end at udrydde terror, lyder det i rapport.

Danske soldater i Afghanistan. Arkivfoto - Foto: HOK

Den danske beslutning fra december 2001 om at deltage i krigen i Afghanistan beroede på en lang række grunde. Der var dog en særlig grund, der vejede tungere end alle de andre.

– Det var solidariteten med USA, der foranledigede et flertal i Folketinget til at træffe beslutningen om dansk militært engagement i Afghanistan.

Sådan lyder en af konklusionerne i den længe ventede udredning om Danmarks militære engagement i Kosovo, Afghanistan og Irak, som er offentliggjort tirsdag.

Angrebet i USA 11. september 2001 udløste ubetinget solidaritet til USA fra landets allierede. Og Danmark var ikke sen til at melde sig under fanerne, lyder det.

LÆS OGSÅ :  OVERBLIK: Fredsaftale kan sætte stopper for 18 års krig

Danmark italesatte, at Europa også kunne blive mål for internationale terrornetværk i fremtiden.

Rapporten påpeger, at den argumentation dog gled i baggrunden, da USA gjorde væsentlige skridt for at nedkæmpe al-Qaeda i Afghanistan.

– I stedet var det muligheden for at yde et slagkraftigt bidrag til den amerikanske operation, der blev vægtet – uden nærmere henvisning til forholdene i Afghanistan, konkluderer rapporten.

LÆS OGSÅ :  Forsvaret køber Nato-værnemidler ind til sundhedsvæsenet

Rapporten beretter også om, at Danmarks senere engagementer i Afghanistan har handlet om at medvirke til at udrydde terrorisme og fremme demokrati.

Det var dog ikke billedet i december 2001, da det handlede mere om, hvordan Danmarks forhold til USA kunne fremmes.

– Særligt hvordan det i hvert fald ikke ville gavne Danmark at blive placeret i gruppen af lande, der ikke bidrog eller kun ydede et minimalt bidrag, lyder det.

LÆS OGSÅ :  Nato-chef: Coronakrise må ikke blive en sikkerhedskrise

Rapporten konkluderer også, at forløbet frem til beslutningen handlede om, hvordan Danmark kunne “få lov” til at bidrage i stedet for at handle om, hvorvidt Danmark skulle være med.

Udredningen handler også om grundlagene for dansk militært engagement i Kosovo og Irak. Professor Anders Wivel og lektor Rasmus Mariager, Københavns Universitet, har stået i spidsen for undersøgelsen.

/ritzau/

Skrevet af KrigerenDK

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0