Finland køber F-35-kampfly for næsten 75 milliarder kroner

F-35, som Danmark også har købt, skal i Finland erstatte den nuværende flystyrke af F/A-18 Hornet.

Finland køber nye kampfly af typen Lockheed Martin F-35 for knap 74,5 milliarder kroner.

Det oplyser statsminister Sanna Marin og hendes regering på et pressemøde fredag.

De nye fly skal afløse de 64 kampfly af typen F/A-18 Hornet fra Boeing, som Finland købte i 1992. Det rapporterer avisen Hufvudstadsbladet.

Dermed følger Finland, i Skandinavien, Danmark og Norge, som også har valgt at købe de amerikanske F-35-kampfly.

I Finland deltog udover Lockheed det franske Dassult Rafale, det britiske Eurofighter Typhoon, Boeing F/A-18 Super Hornet og svenske Saab Gripen i kampen om den store flyordre.

LÆS OGSÅ :  Britisk F-35B styrtede i Middelhavet - pilot reddet

– Flyene (F-35, red.) vil erstatte Hornet-flyet i slutningen af årtiet og anvendes i forsvaret frem til 2060, siger forsvarsminister Antti Kaikkonen.

Han siger, at F-35 er det fly, der bedst lever op til Finlands behov.

/ritzau/

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Jeg mener at prisen på de 27 F-35 Danmark har købt bliver 14 mia. kr. Dvs. godt ½ mia.kr./stk.

  Finsk køb for 74½ mia. kr. (formentlig 10 mia. euro) for 66 stk. Dvs, 1 1/8 mia.kr./stk.

  Der er et eller andet ravruskende galt!
  Én ting er, at Danmark løbende har betalt til udviklingen.
  Dernæst er det i USA’s helt snævre sikkerhedspolitiske interesse, at Danmark får F-35 – her spiller Grønland en rolle – og Nordatlanten.
  Til sidst er sagen, at det er et vink med en vognstang til Putler, at forsøger han noget som helst, så falder ejendomsværdierne i Moskva og Sct. Petersborg ganske alvo

 2. Nu er den endelige pris jo langt fra gjort op. Sagen er, at efterhånden som produktionen af F-35 bygges op, så skal stk.prisen nok komme ned.
  Hertil kommer, at der er tale om et vink med en klam helleflynder til de europæiske fabrikanter om, at prisen for Typhoon er ublu. Ikke mindst til svenskerne er det en syngende lussing om, at man køber hos hvem det skal være – bare det ikke er svenskere.

  Det jeg ser fra dansk side er, at vi helt klart har brug for 3 eskadriller til – men vel at mærke af Typhoon, Simpelt hen fordi den supplerer F-35.

 3. Der ligger også et helt klart signal til Putler, at hvis han ikke trækker sig fra Ukraine, så må Finland gå ud fra, at psykopten anvender samme perverse argumenter mod Finland – sker det, så må Putler regne med at komme overordentligt alvorligt til skade. Israelerne har jo vist, at det “avancerede” russiske missilforsvar måske er oversolgt. Man taler ikke med en russer – man taler TIL en russer.

  Der er også tale om tilbageleveringen af det Karelske næs og andre områder af Finland som Stalin stjal ved væbnet røveri.