F-35 pilot : Bedre udsyn i et F-16

Under et besøg ved Luke Air Force Base, i Arizona USA mødte vi – sammen med en gruppe andre danske journalister – F-35 piloten major John Wilson. Vi fik en snak om flyet og hjelmen. Overordnet mener Wilson ikke at man kan sammenligne F-35 med andre kampfly. For hvor F-22 er designet specifikt til air-to-air, A-10 til close air support, så er F-35’eren designet til at kunne det hele.  Her er del 2 (nederst), hvor Wilson taler om hjelmen, og pilotens udsyn.

LÆS OGSÅ : Tag en tur med i cockpittet på F-35 Joint Strike Fighter (video)

Er du imponeret over hjelmfunktionen, hvor du kan “kigge igennem flyet” så du f.eks. kan se hvad der er under dig?
»Det er cool, men jeg må være ærlig og sige at jeg bruger det stort set ikke. Grunden er, hvis jeg har behov for at se hvad der under mig, så kigger jeg bare. Flipper flyet og kigger ned. Det tager ca lige lang tid, og jeg kan se meget bedre med mine egne øjne.«

Hvad gør du hvis du har brug for at kigge bagud?
»Hvis jeg skal kigge efter noget bag mig, er det sikkert en andet fly – og i det tilfælde skal jeg se det med mine egne øjne. Der kan jeg ikke bruge en 2d kamera.«

Sammenlignet med et F-16, hvordan er dit view når du sidder i F-35’eren?
»Ikke nær så godt som F-16. Men intet er. I F-16 kan jeg se hele vejen rundt. I F-16 og F-22 har man et virkeligt godt udsyn.
Men du kan ikke sammenligne F-35 med nogle andre kampfly på markedet i dag. Det vil være som at sammenligne æbler og «

Som pilot, er det så ikke begrænsninger du taler om her?
»Jeg vil sige, hvis du sidder i verdens mest advanceret kampfly- og du lader nogle komme bag dig. Er det ikke flyet der har et problem. Det er piloten. «

LÆS OGSÅ : Pilot: Forkert at sammenligne F-35 med andre kampfly

 

F-35 pilot taler om flyets hjelm og udsyn.

Posted by Krigeren.dk on 30. juni 2015

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *