EU beskylder Danmark for ulovlige indkøb til Forsvaret

EU-Kommissionen sender åbningsskrivelse mod Danmark med anklage om ulovlige indkøb til Forsvaret.

Danmarks nye artillerisystem CAESAR 8x8 Tatra fra Nexter Systems (Frankrig)

Danmark har indgået ulovlige modkøbsaftaler i forbindelse med indkøb af bla. køretøjer og artilleri til Forsvaret.

Det mener EU-Kommissionen, der har sendt en såkaldt åbningsskrivelse til Danmark.

Det skriver Altinget.

Aftalerne handler om, at Danmark ved køb af nyt grej til Forsvaret har stillet krav om, at producenterne som modydelse placerer ordrer i Danmark.

På den måde kan man sikre, at dele af de store investeringer bliver på dansk grund.

Men EU-direktivet om offentlige indkøb af forsvarsmateriel siger, at medlemslande ikke må indgå sådanne aftaler, med mindre der skal tages hensyn til den nationale sikkerhed.

– Det er i alles interesse at sikre effektive offentlige investeringer på forsvarsområdet: De offentlige myndigheder, industrien og frem for alt vores borgere, skriver Elzbieta Bienkowska, kommissær med ansvar for det indre marked, i en pressemeddelelse om åbningsskrivelsen.

Danmark har ifølge Altinget tidligere forsøgt at overbevise EU-Kommissionen om, at aftalerne overholder EU-reglerne.

Det har kommissionen med åbningsskrivelsen endegyldigt afvist.

Det ventes dog, at Danmark vil holde fast i sin argumentation.

Det skyldes ifølge Altingets kilder, at det vil medføre store erstatningskrav, hvis Danmark enten anerkender kravet fra kommissionen eller lider nederlag ved EU-Domstolen.

Erhvervsstyrelsen bekræfter at have modtaget åbningsskrivelsen, men vil ikke kommentere sagen yderligere, skriver Altinget.

En åbningsskrivelse er det første skridt på vejen mod en retssag ved EU-Domstolen.

Medlemslandet får mulighed for at svare på åbningsskrivelsen. Hvis EU-Kommissionen herefter fortsat mener, at der kan være tale om en traktatkrænkelse, kan den vælge at indbringe sagen for EU-Domstolen.

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Donald Trump vil rimeligvis have at vort bidrag til NATO skal udgøre de 2% af BNP som vi er pligtige til.
  USA er verdens største våbenleverandør med ca. 1/3 af verdens produktion.
  Trump vil skabe nye arbejdspladser i USA, og det gør han så bl.a. ved at vi skal købe flere nye og dyre våben. Han kan jo se frem til at NATO´s medlemmer vil købe for milliarder af dollars.
  Kan nogen forklare mig hvorfor vi støtter ham med dette og ikke i stedet støtter EU´s våbenindustri?
  Trump skider på alle andre end amerikanerne og vi tørrer ham i røven.

 2. EU skal være et samarbejde mellem medlemslande. – Ikke et bestemmende magt.
  Jeg synes heller ikke de skal blande sig i vores modkøbsaftaler og være dommer på, hvilke folk vi kan udvise fra vort land.

 3. De politikere Danmark har og har haft de sidste årtier, er nogle DRØNNERTER hele bundtet. De har ligget under for den radikale politik helt tilbage fra WW2, hvor man lover guld og grønne skove, men et ord er åbenbart ikke et ord blandt disse politikere, som nærmere optræder som den quisling, vi kender fra krigens tid. Selv de regeringsbærende partier sniger sig udenom at udfylde en aftale, der ikke skulle være så vanskelig at udfylde, Jf. skiftende finansministre går det ufatteligt godt med økonomien, men det er mest når det gælder om at RAGE TIL SIG, man er gavmild. Hele folketinget gav sig selv milde gaver i lønforhøjelse, pensionen ligedan, alle djøffer i administrationen lever fedt af de hårdtarbejdende danskeres skatteindbetalinger i verdens højst skatteplagede land, men at overholde de aftaler, Danmark selv har underskrevet, det kan der ikke blive råd til. I er nogle USLE personer i det folketing, det er ikke svært at forstå, at folk er usigeligt trætte af sådan en flok “koldbøtter” som Åmund kalder dem. Tak for ordet, det er sjældent at man kan komme igennem med sin mening i den censur, de statsbetalte medier pr. Automatik udfører over for menigmand i Danmark.

 4. Modkøb fordyrer det grej, som danske jenser og jensiner liv og førlighed afhænger af, med 10-50 procent (afhængigt af, hvem man spørger).

  Med det lusede forsvarsbudget Danmark – et af verdens rigeste lande – holder sig, bør man spørge sig selv, om det er fair at føre beskæftigelsespolitik med en stor andel af materielbudgettet.

  Det kunne jo være, at det er dine børn, der skal ud og sidde med bagdelen på slibestenen!

 5. Var det ikke også EU der mente at Danmark ikke måtte sige ja, til gasledning nr 2 fra Rusland. Nu fandt de lige pludselig ud af at det kan de slet ikke bestemme. Så de kan nok heller ikke bestemme om vi må lave modkøbsaftaler. Hvor jeg dog godt forstår briterne.

 6. Jeg ved ikke hvilken “fætter” jeg skal vælge under Synes godt om. Men jeg er ved at være godt sk… træt af, at EU skal blande sig i vores interne anliggender. EU skal laves helt om – så indblanding i de enkelte medlemslandes gøren og laden ang. interne anliggender, ikke finder sted. EU skal tilbage til EF.

  • Esben Salling Larsen Tak – men så skal vi endnu længere tilbage i tiden – måske før EF. Er bare ikke vild med et Danmark ud af EU, og jeg tror ikke sekund på, at det hele en dag bliver Europas Forenede Stater – det er vi for dumme til at finde ud af – selv om det måske var en god ide – rent militært. Tror også, at et stærkt europæisk militær, ville………………nå, nu drifter jeg vist fra emnet. Men modkøb, kan jeg ikke se noget som helst forkert i …. :-) , og så vil jeg desuden ski.. på EU.

 7. Gad vide om det så også berøre inkøbet af F35 flyet, og EH101 helikopterne osv.. for der er div. MEGET store modkøbs klausuler.

  Det kunne måske godt gå hen og ramme forsvarets økonomi og statskassen meget hårdt, og slå benene væk under politikerne.

  Men bare rolig, det er dig som kommer til at betale regningen uanset hvad. !!!