7 danske F-35 kampfly skal stå på base i USA i overgangsperioden indtil 2027

F-35 Foto: C. Sundsdal

Nye oplysninger fra Forsvarsministeriet viser, at hver fjerde danske kampfly skal stå i USA. Danmark råder nu kun over 20 fly. Det er ikke nok, siger eksperter.

Regeringen lægger nu overraskende op til, at syv af de nye danske F-35-kampfly skal stå i USA, hvor de skal indgå i et internationalt træningsprogram for piloter. Hidtil har planen været 5 stk.

Det viser nye oplysninger om det i forvejen omdiskuterede flyindkøb, skriver Jyllands-Posten.

Med regeringens beslutning vil flyvevåbnet reelt kun råde over 20 nye kampfly på dansk jord. Opjusteringen med to ekstra træningsfly sker, til trods for at Forsvarsministeriet forud for den politiske beslutning i juni 2016 om at købe 27 kampfly oplyste, at der skulle placeres fem fly på Luke Air Force Base i Arizona i USA.

At en fjerdedel af de nye fly nu får base i USA, betyder ifølge flere eksperter, at Danmark umuligt kan løse de mange opgaver, som regeringen har lovet Folketinget i beslutningsgrundlaget bag milliardindkøbet af flyene fra den amerikanske våbengigant Lockheed Martin.

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

»Det er en meget stor andel af flyene, der sendes til USA. Konsekvensen er, at Danmark får en mindre operativ kapacitet end i dag. Regeringen bør lade være med at sige, at vi kan det samme med det nye fly som med de nuværende 30 F-16-fly,« siger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, til Jyllands-Posten.

Ifølge professor i international politik Ole Wæver er de ekstra træningsfly i USA endnu et eksempel på, at beslutningen om at købe F-35 er truffet på forkerte præmisser, og at Danmark kan blive tvunget til enten at købe flere kampfly eller til at skære ned på opgaverne.

»Det ligner en tryllekunst. Regeringen har drejet og vredet på alle knapper for at få flykøbet igennem,« siger Wæver.

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

Ifølge formanden for Folketingets Forsvarsudvalg, Rasmus Jarlov (K), er partierne på et møde med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) blevet orienteret om, »at der nu er behov for syv fly i USA« til bl.a. omskoling af danske F-16-piloter, og det møder kritik fra det konservative regeringsparti.

»Det viser endnu en gang, at 27 fly er for lidt, og at det bliver svært at klare alle opgaverne. Nu er der kun 20 fly tilbage,« siger Jarlov til Jyllands-Posten.

Nyt Kampfly Program i Forsvarsministeriet bekræfter i en mail til Jyllands-Posten, at der »foreløbigt er tale om at placere op til syv fly i USA i overgangsperioden indtil 2027«. Efter 2027 vil antallet af fly til omskoling af danske piloter i USA afhænge af, hvor mange F-35-piloter der skal uddannes årligt, hedder det videre.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *