Efterårslæsning til krigere

Kim Leine, Afgrunden, Jimmy Solgaard

Nuværende krigere og tidligere soldater kværner sig igennem krigslitteratur, som midaldrende kvinder læser ugeblade.

Det var en grov generalisering.

Da jeg var værnepligtig var især Andy McNab populær. Hans rigtige navn kendes ikke, men Andy McNab er et pseudonym for en britisk tidligere soldat i Special Air Service, der blev forfatter.

Det var en underlig blanding af fakta og fiktion, men jeg tæskede dem igennem, da jeg lå i Oksbøllejren og plejede mine gnavesår fra det kære basis. Ligesom mange af mine kammerater gjorde.

Siden er flere forfattere og skribenter føjet til biblioteket: Louis-Ferdinand Céline, Anthony Loyd, Sebastian Junger, Dy Plambeck, Lars Husum, Richard Flanagan og selvfølgelig B.S. Christiansens “Et liv på kanten”.

For læsere, der elsker krigslitteratur, er der nok at dykke snuden i, og som med alle andre genre er der ikke alt, der er værd at bruge tid på. Jeg har et foto af min kører, Palle, som jeg har taget i Helmandprovinsen en kedelig eftermiddag i solen. Han ligger med “Et liv på kanten” i skødet op ad bælterne på den pansrede mandskabsvogn og sover tungt.

B.S. Christiansens liv var åbenbart ikke spændende nok for Palle.

Jeg har ofte talt med min tidligere soldaterkammerater om, at civile nok aldrig kommer til at forstå, hvad danske soldater har lavet i Irak, Afghanistan, Bosnien, Kroatien og alle de andre lande, politikerne har sendt soldater til de sidste mange år.

Det er også en grov generalisering, men der ligger en sandheden her, som ikke er til at komme udenom: Det er svært at forstå, hvad det vil sige at være i krig, hvis man ikke selv har prøvet det.

Men der er håb.

Der findes en dansker, som har søgt svar, og han har ikke alene forstået en hel del om krige og soldater, han har også skrevet det ned. Og det er han god til.

Lad mig her i efterårsferien give en anbefaling: Kim Leines nye bog “Afgrunden”.

Den handler om to danske tvillinger, Kaj og Ib Gottlieb, der søger mod Finland i 1918 for at deltage i borgerkrigen.  Det er en bog om krig og den ligeså besværlige fred.

Det er fiktion, men der ligger mange timers research bag, og jeg har sjældent oplevet en dansk forfatter ramme krigens væsen så godt. Og så handler det endda om Den Finske Borgerkrig, som jeg nærmest intet vidste om, før jeg læste Kim Leine.

Jeg kunne citere langt og længe fra bogen, men lad mig nøjes med de sætninger, der står på side 48.

God efterårsferie til jer, der bruger den slags.

Krigen kort

Der er våde sokker. Der er dårlig søvn. Der er dårlig mad. Der er dårlig lugt fra ens egen krop. Og fra andres. Der er angst forbundet med lyde. Angst forbundet med stilhed. Der er forvirring. Der er irritation og lede. Der er kedsomhed. Mere end noget andet er der kedsomhed. Og den deraf følgende cirkeltænkning. Der er liderlighed. Der er smerter i kroppen. Der er hvileløshed og træthed. Der er længsel efter at ligge ned når man ligger ned. At sove når man sover. At ryge når man ryger. Spise når man spiser. Kneppe når man onanerer. Der er længslen efter glæde når man ler. Længslen efter krigen, selv om man er i krigen. Der er endda længslen efter døden, ens egen død, de andres, altings død. Længslen efter det store, flammende helvede.

Og der er våde sokker.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *