Dokumentar om ‘Massakren i Dvor’ 1995 vises på TV 2

I august 1995 indledte den kroatiske hær Operation Storm, der bl.a. skulle generobre det såkaldte Krajina-område – den del af Kroatien, som serbiske styrker have besat ved krigens start. Det førte til store problemer for FN-soldaterne, der havde til opgave at holde parterne fra hinanden. Tilmed havde de et svagt mandat, der kun tillod brug af våbenmagt i selvforsvar. Og selv definitionen af ‘selvforsvar’ var ikke helt entydig.

Operationen varede 4 dage og kostede flere FN-soldater livet, herunder også danske. I bla. Petrinja og Dvor blev de danske kompagnier hårdt ramt.

Henrettelsen af ni handicappede

Ganske få meter fra HQ kompagniet i Dvor lejren, blev ni handicappede serbere og kroatere koldblodigt myrdet af ukendte gerningsmænd den 8. august 1995. Ifølge FN-mandatet, som de danske soldater skulle operere under, måtte danskerne som nævnt kun bruge våben i selvforsvar. Derfor var det op til én dansk officer, at træffe den altafgørende beslutning: at give ordre til at skyde eller følge FNs mandat og undlade at gribe ind.
Fra en bunker i den danske lejr på taget af skolen, så to danske soldater, hvordan fire af mændene tvang sig adgang til skolen med håndgranater.
Herefter blev de ni fysisk og psykisk handicappede linet op på række og slået ihjel en for en. Desuden blev tre-fire civile ført ud af skolen med hænderne bag nakken.

Dokumentaren “Massakren i Dvor” følger den daværende stabskompagnichef Jørgen Kolds rejse tilbage til Balkan, til stedet hvor han for 20 år siden måtte træffe sit livs vanskeligste beslutning. Her bliver han konfronteret med fortiden og møder de involverede krigsherrer og ikke mindst de efterladte til ofrene for massakren. I filmen stilles han overfor de vanskelige spørgsmål: Havde han overhovedet et valg? Og blev han og de danske soldater i virkeligheden svigtet af FN?

“Massakren i Dvor” vises på TV 2 mandag den 7. september.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Prøv,at spørge dem der blev ladt i stikke nede ved broen.hvis jeg husker rigtigt,hvis man bare havde haft lidt nosser,så havde man nok sendt pmv’en ,for at hente de folk.var på gensyns tur for nogle år siden.hvor der var en af de gutter med fra dengang.plus Hr.kold.det var En hyggelig tur