Danske soldater vender hjem fra forlænget FN-mission i Mali

Efter otte måneder vender det danske bidrag til FN-missionen i Mali onsdag tilbage til Danmark.

Dansk C130 i Mali. Foto: Forsvaret

Onsdag vender et transportfly og 56 soldater tilbage til Danmark efter at have udført mission i Mali i Nordafrika. Det oplyser Forsvaret på sin hjemmeside.

Deltagelsen i operationen i Mali blev forlænget fra seks til otte måneder grundet coronavirus.

– Transportfly-bidraget indgår i en rotationsordning med Norge, Portugal og Belgien. Og oprindeligt skulle bidraget være vendt hjem i midten af maj.

– Men så ramte coronakrisen, og FN suspenderede alle rotationer i missionerne for at begrænse smittespredning med coronavirus/Covid-19, skriver Forsvarskommandoen.

LÆS OGSÅ :  Frankrig vil afvikle militæroperation i Mali

Oberstløjtnant Lau Holmstrøm, der er chef for missionen, skriver:

– Jeg sender de varmeste tanker til de pårørende til soldaterne. De har min dybeste respekt for at have holdt ud og passet på Danmark i en svær situation.

Under missionen har det danske transportfly fløjet 77 missioner, hvor der er transporteret 3689 personer og 772,4 ton gods.

Selv om missionen altså blev forlænget med to måneder, kunne en mindre gruppe soldater sendes hjem i maj. Hovedparten måtte dog blive længere, da man ellers ikke ville kunne opretholde evnen til at operere.

LÆS OGSÅ :  Bramsen: Indsats i Mali er den nye terrorbekæmpelse

Den danske mission i Mali er del af FN’s fredsbevarende mission i området kaldet Minusma.

– Missionen i Mali har til formål at støtte implementeringen af våbenhvilen mellem Malis regering og de væbnede oprørsgrupper i landet samt sikre beskyttelsen af civile, skriver Forsvaret.

Mens Portugal nu overtaget opgaven, vil Danmark fortsat have 10 personer og tre stabsofficerer i Mali, der tager del i operationen.

 

/ritzau/

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

GIPHY App Key not set. Please check settings