Danske skibe sejler kemiske våben ud af Libyen

L16 Absalon og ARK FUTURA. Foto: Anders Gaden

Kemiske våben fra Libyen er nu om bord på danske skibe og på vej mod Tyskland.

To danske skibe har været med til at fjerne resterne af et kemisk våbenlager i Libyen. Den danskledede internationale maritime operation, som skal skaffe cirka 500 tons rester af Libyens kemiske våbenlager af vejen, er dermed tæt på at være afsluttet.

Det oplyser Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Lørdag aften blev de kemiske stoffer afhentet på havnen i Misrata i Libyen. Kemikalierne forlod derefter libysk farvand og er nu på vej ud af Middelhavet på vej mod Tyskland.

– Det er et vigtigt bidrag fra Danmark til en sikrere verden fri for kemiske våben. Og til et mere stabilt Libyen, som vi i den grad har behov for, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) om missionen i en skriftelig kommentar.

LÆS OGSÅ :  Danmark skal stå i spidsen for Hormuz-mission næste år

Ud over Danmark har blandt andet Storbritannien og Finland bidraget til operationen.

Frygten er, at hvis ikke stofferne bliver bragt ud af landet, så risikerer de at ende i hænderne på de op mod 6000 IS-krigere, der menes at være i Libyen.

Det er den libyske samlingsregering, der har bedt det internationale samfund om hjælp, og det har været medvirkende til at sikre stor opbakning i Folketinget, hvor samtlige partier stemte for forslaget.

Ud over skibe og personale har Danmark også sendt blandt andet en containerskanner fra Skat, der kan bruges til at kontrollere indholdet af kemikaliebeholderne.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) glæder sig over, at opgaven er løst.

– Forsvaret har på fornemste vis – hurtigt og sikkert – løst opgaven med at hente kemiske stoffer ud af Libyen, så disse stoffer kan blive destrueret, siger forsvarsministeren.

LÆS OGSÅ :  Danmark skal sikre fri sejlads i kritisk stræde nær Iran

– Det danske forsvar har en rigtig god erfaring med sådanne opgaver, og igen har Forsvaret vist, at det er klar, når der skal ydes en indsats for fred og stabilitet ude i verden, siger han.

I 2004 tiltrådte Libyenkonventionen om forbud mod kemiske våben. Siden har landet destrueret størstedelen af de kemiske stoffer fra programmet.

En vis mængde kemiske stoffer, som udgør forstadier til kemiske våben, har dog fortsat befundet sig i landet. Der er tale om i alt fire kemikalier, der kan anvendes til at producere kemiske våben.

LÆS OM STØTTESKIBET : L16 ABSALON 

L16 Absalon og ARK FUTURA. Foto: Anders Gaden
L16 Absalon og ARK FUTURA. Foto: Anders Gaden

/ritzau/

14 kommentarer

Skriv et svar
  1. Hvad med at patruljere i de danske farvande. Det svenske luftvåben lander fuldt bevæbnet (DRG forbyder dette, da det er fremmed magtovertagelse) på dansk suverænt territorie. Hvornår kommer deres søværn så og overtager vores farvande?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *