Danske piloter må ikke prøveflyve F-35

F-35. Foto. C. Sundsdal - krigeren.dk

Hvis vi ender med at købe F-35, bliver det uden at vi har prøvet dem først.
Danske testpiloter fra flyvevåbnet har foretaget grundige prøveflyvninger i to, af de i alt tre kandidater, der kæmper om at blive Danmarks nye kampfly. De har testet amerikanske F-18 og det fælleseuropæiske Eurofighter, mens favoritten, F-35 kun blevet flyvetestet i en simulator, skriver DR nyheder

Forsvaret ønsker ikke at uddybe, hvorfor det ikke har været muligt at prøveflyve Joint Strike Fighter, men ifølge DR Nyheders oplysninger skyldes det en kombination af praktiske forhindringer og uvilje fra amerikansk side i forhold til at lade danske testpiloter flyve det relativt nyudviklede fly.

LÆS OGSÅ : F-35 testpilot : Bedre udsyn i et F-16

– Vi har ikke været i stand til at kunne flyve alle kandidatflyene, det er korrekt, siger Peter Meldgaard, major i flyvevåbnet og ansvarlig for de operationelle tests af de tre kandidatfly.
Forsvaret ønsker ikke at uddybe, hvorfor det ikke har været muligt at prøveflyve F35-kampflyet, men ifølge DR Nyheders oplysninger skyldes det en kombination af praktiske forhindringer og uvilje fra amerikansk side i forhold til at lade danske testpiloter flyve det relativt nyudviklede fly.

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

LÆS OGSÅ : Pilot: Forkert at sammenligne F-35 med andre kampfly

Har interviewet piloter der har fløjet F-35’eren

I Forsvarsministeriet mener man, at de gennemførte tests og evalueringer af de tre kandidater – trods den manglende prøveflyvning af F35’eren – har tilvejebragt et solidt og tilstrækkeligt grundlag for Danmark kampflysvalg.
Man henviser blandt andet til, at man udover tests i simulator har interviewet de amerikanske piloter, der flyver F35, samt indhentet en lang række tekniske oplysninger.
– Der har været begrænsninger ved alle kandidaterne. For nogen af dem har det ikke været muligt at flyve i dem. Fra nogle har udbyttet ved simulatorturene været en smule begrænset. Og for andre har udbyttet af interviewene med brugerne måske ikke bidraget med så meget. Derfor har vi sammensat en række aktiviteter, der samlet set har givet os det grundlag, som vi har brug for, siger major Peter Meldgaard til DR nyhederne.

LÆS OGSÅ : Tag en tur med i cockpittet på F-35 Joint Strike Fighter (video)

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

Selve arbejdet med at evaluere de tre kandidater er færdigt og tilbage står kun, at partierne i forsvarsforligskredsen (samtlige partier minus Enhedslisten), træffer beslutning om, hvilket fly Danmark skal indkøb, en beslutning der ventes truffet i løbet af de kommende måneder.

Overfladisk F-35 rapportering hjem til Danmark

Danmark gik med som partner i F-35 projektet tilbage i 1997, og vi har indtil videre betalt omkring 1,3 mia. kroner for at være med, og vi ender sandsynligvis med at betale over 2,2 mia. kroner for at sidde med ved bordet i Joint Program Office (JPO), som på vegne af USA og de otte partnere er kunden til F-35’erne fra Lockheed Martin.
De informationer, som de danske repræsentanter på JPO i Washington sender hjem til Danmark om F-35 projektet er for en stor dels vedkommende mildest talt overfladiske og ligegyldige. Sådan lyder konklusionen fra redaktøren på nytkampfly.dk, Andreas Krog – efter at han har fået aktindsigt i netop denne informationsstrøm fra de danske JPO-folk hjem til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI).

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. I went to Farnbough Airshow last year to see one fly with the RAF ( their pilot has been training on the for a few years i believe) but it was cancelled as they were
  grounded due to engine problems on some in america this aircraft is full of problems and will be old before we ever get it
  Should take the F18 or euro fighter they are tested an proven

 2. Lur mig: Dk HAR truffet beslutningen for, snart mange, år siden. Studehandlen er indgået af inkompetente politikere som en del af modkøbsaftalerne. Bare vent og se. Når vi nærmer os deadline er der opfundet en succeshistorie om F-35 JSF og FLV kan se frem til deres version af IC4. Hvordan er det dog politikere, indkøbere og måske diplomater skalter og valter med borgernes penge? Hvor jeg dog håber at min skepsis bliver gjort til skamme!!

 3. Problemet er at mange flyvevåbensofficerer drømmer om en udstationering i USA med familie. Derfor er de ikke objektive. Hvis man køber eurofighter som er langt billigere skal de ikke til USA men til det gamle østtyskland. Og sig ikke at det betyder noget for vurderingen.

 4. Gripen er udviklet til at indgå i den svenske forsvarsdoktrin, og er derfor ikke designet til at indgå i et større samarbejde, som NATO nu engang er. Derfor er Gripen i den sammenhæng uinteressant og derfor ikke relevant at diskutere.

  Valget står mellem to gennemtestede operative fly, samt et tredje uprøvet, ikke-operativt og ikke færdigudviklet fly. Vores problem er desværre at vores nuværende fly ikke holder indtil F-35 eventuelt bliver operativt. Så vi har reelt kun 2 valg. Eurofighter, der er bygget til at vinde en knivkamp i en telefonboks, men middelmådig i A/G rollen. Eller F-18E/F, der er bygget til at operere under de mest umulige forhold både som Air Superiority Fighter, og som mud mover. Personligt kan jeg ikke se den store udfordring i valg af DK’s næste kampfly, når man tænker på de missioner vi har deltaget i de sidste 20 år.

 5. Luftvåbenet mistede mange dygtige piloter med fly som Starfighter og Super Sabre og det er uden at komme i kamp. Kan slet ikke forstå at der skal være så meget politik i valget af fly når det vigtigste må være at de virker og vi ikke mister piloter i fordi F-35 flyver som en syg due.

 6. F35 tabte en dogfight til en F16 fornyligt :D Hvis de ikke må teste flyet så er svaret vel indlysende at det er ude af listen over mulige fly vi skal købe. At købe F18 der er gammelt er vel som at pisse i bukserne på en kold dag. Eneste rigtige må være at se nærmere på eurofighter og gripen. Involver piloterne mere i processen :-)

  • Allan det ved du jo godt, at når der går FMT/FMI i stadset, så går det galt, derfor der blev købt så meget lokalt, og ingeniørerne selv købte og pakkede til både Iraq og Afghanistan.
   Meget bekymret for at luftens helte, bare får lov til at købe deres Gucci-fly (F-35, der skal bygges og serviceres i Italien. Samme koncern der leverer IC4, og vores pansrede maskinkanoner!!! Scary

 7. Hmm når i snakker Gripen og eurofighter så skal man jo måske se på at eurofighter bliver der ikke udviklet mere på og Gripen er efterhånden en ældre dame
  Og set i lyset af hvad vores allierede som vi bliver udsendt sammen med bruger af fly, ville det måske være smart at se på det fremfor bare at slynge en masse ud
  Og mht den artikel omkring dogfighten med F16 så er der vist nogen flaws i den og den er jo ikke fra en officiel kilde
  Men ja danske piloter skal absolut kunne test flyve F35 inden et evt køb
  Men.ellers ville jeg pege på den nye modificeret udgave af F18
  Og igen mht Gripen
  Så har svenskerne jo sagt at de kun køber hvis Norge og Danmark køber
  Og Norge har valgt F35 sammen.Med Holland og UK

 8. Alle planerne til F35 er alligevel blevet stjålet for nogen år tilbage af hackere ifølge den amerikanske stat – og sensorerne på flyet er allerede forældet grundet den lange udviklingsperiode – og så taber den også dogfights til f-16… vælg nu bare F18/Eurofighter/Gripen og tag et sikkert valg for skattekronerne

 9. Endnu en dyb tallerken til forsvarets præmie skuffe af dumme tiltag, indkøb og prestige projekter osv…. Og de forstår ikke ildsjæle, dygtige kollegaer, engagerede medarbejdere mv. Bliver udbrændte, kede af jobbet og at vi falder fra hinanden i takt med stigende krævende opgaver de ikke tør bruge os til, personel siger op eller bliver syge, materiellet er af elendigt kvalitet, mangelfuldt eller værre og så forventer man vi retter højre ind og klapper vores små fede hæle sammen i glæde?

  • og nok ikke dem der har den strategiske og teknologiske forståelse for hvad det er de har med at gøre.
   Jo de kan flyve og gør det godt. Men de har ingen forståelse for hvad det koster, hvad turnaround tiden er for flymekanikere eller forståelse for det strategiske billede. Dertil har de kun ringe forståelse for hvor teknologien er på vej hen…