Danske jægersoldater og frømænd bag afghansk specialpolitienhed

Foto: HOK
Foto: HOK
Danske soldater fra Jægerkorpset og Frømandskorpset har overtaget ansvaret for en særlig afghansk specialpolitienhed. I løbet af de kommende to år skal danskerne skabe nogle af de skarpeste politifolk i hele Helmand.

I tv-serierne bliver de ofte portrætteret som de særligt udvalgte politifolk, der redder gidslerne i sidste øjeblik eller forhindrer en terroraktion. Herhjemme kalder vi dem for Politiets Aktionsstyrke – i Afghanistan: Provincial Response Company (PRC). Og netop ved opbygning af denne afghanske specialpolitienhed spiller Danmark nu en afgørende rolle.

Mandag faldt den sidste brik på plads for Det Danske Kontingent (DANCON) hold 13 i Afghanistan, da soldater fra primært Jægerkorpset og Frømandskorpset overtog ansvaret for uddannelse og mentorering af det afghanske ’udrykningskompagni’ i byen Lashkar Gah i Helmand. Hidtil har britiske styrker stået for arbejdet med at rådgive og undervise den særlige politienhed. Men i de næste foreløbig to år vil det være op til det 43 mand store danske hold at fortsætte dette arbejde.

Ifølge chefen for det danske specialoperationsstyrkebidrag, oberstløjtnant Claus Wammen, der ligeledes er chef for Jægerkorpset, er der tale om en særdeles vigtig opgave.

– Det afghanske Response Company skal løse højrisiko-opgaver i Helmand, og skal kunne rykke ud i hele provinsen med relativt kort varsel. I den forbindelse er vores baggrund som specialoperationsstyrkesoldater meget anvendelig, siger Claus Wammen.

Foruden personel fra Jægerkorpset og Frømandskorpset består det danske hold i Lahkar Gah også af militærpolitfolk, en medarbejder fra Rigspolitiet, en militærjurist og en tolk. Dette sikrer, at afghanerne også bliver støttet i at sikring af beviser og håndtering af beslaglagt gods.

Kilde: HOK
Alt i alt en kompleks opgave i arbejdet for at give afghanerne forudsætningerne for selv at stå for sikkerheden i landet. De danske jægere og frømænd kommer dog langt fra uforberedte til opgaven – således var dele af holdet fire måneder i Kabul sidste år for at gennemføre træning til missionen.

– Kapacitetsopbygning er en ny opgave for danske specialoperationsstyrker. Alligevel ser jeg opgaven som helt naturlig. De øvrige opgavetyper, som vi dagligt træner i, er afgørende for, at kunne navigere i et ukendt miljø. Derudover har vi kollektivt set, rigtig gode forudsætninger for, at formidle de kompetencer, som vi selv indeholder, til andre, siger Claus Wammen.

Skrevet af KrigerenDK

2 kommentarer

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0