Danmarks første nye kampfly bliver billigere

Produktionen af de nye F-35-kampfly er så meget på skinner, at prisen nu falder på de første danske fly.

F-35 Foto: C. Sundsdal

De første af Danmarks 27 nye kampfly bliver billigere end først antaget.

Det er meldingen fra producenten, Lockheed Martin, efter at den amerikanske våbengigant har indgået en aftale om prisreduktion med det amerikanske forsvarsministerium.

Prisnedsættelsen er på 12,8 procent og er ifølge Lockheed Martin blevet mulig som følge af “smarte opkøb” og en generel effektivisering af produktionen.

Besparelse betyder ikke flere fly

For Danmarks vedkommende betyder det i første omgang, at de syv første fly bliver billigere end aftalt.

Og det glæder forsvarsminister Trine Bramsen (S).

– Jeg er naturligvis glad for, at vi har fået klarhed over prisen for de første danske kampfly – og ikke mindst, at den er blevet lavere end forudsat.

– Når det er sagt, ændrer det grundlæggende ikke meget på den samlede økonomi i hele kampflyprogrammet, hvor der også har været udgifter, der har trukket den anden vej, siger hun i en skriftlig kommentar til Ritzau.

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

Ministeren henviser her blandt andet til de ekstra udgifter ved en nødvendig flytning af det anlæg, der fra 2023 skal huse de nye fly på Flyvestation Skrydstrup.

Derfor afviser Trine Bramsen også spørgsmålet om, hvorvidt den lavere pris giver anledning til igen at overveje, om Danmark skal købe flere end de 27 fly.

– Aktuelt er der ikke konkrete drøftelser om at købe flere fly, siger Trine Bramsen.

Et politisk flertal afsatte i 2016 godt 13 milliarder kroner til indkøbet af selve de 27 fly samt fire simulatorer.

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

Prisfald var forventet

Ritzau har spurgt Kampflykontoret under Forsvarsministeriet, hvor stor en besparelse i kroner og øre prisnedsættelsen vil give, men den eksakte størrelse lader sig ikke umiddelbart afklare.

Det skyldes blandt andet, at indkøbsprisen på de godt 13 milliarder kroner til dels var baseret på en forventning om, at prisen med tiden ville falde.

Der er dog ingen tvivl om, at de syv første fly reelt bliver billigere, for ifølge producenten er prisnedsættelsen nået et år tidligere, end producenten havde estimeret.

Ud over de foreløbigt syv danske fly omfatter prisnedsættelsen 471 andre F-35’ere.

Langt størstedelen har USA købt, og rabatten kommer efter at blandt andre præsident Trump har krævet, at flyet blev billigere.

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *