Danmark øger kamp mod pirater i Vestafrika

U.S. Navy foto af Mass communication Specialist 2nd Class Jason R. Zalasky
Et nyt program skal styrke sikkerheden for blandt andet danske skibe. Danmark bidrager med 13,3 millioner.

Der er så store problemer med pirateri i Guineabugten ved Vestafrika, at EU og herunder Danmark optrapper kampen. Danmark har en særlig dansk interesse i området, da en stor del af Vestafrikas handel transporteres på danske skibe.

Det oplyser Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet i en fælles pressemeddelelse.

Danmark giver et bidrag på 13,3 millioner kroner til et nyt EU-program mod pirateri. Samtidig udsendes en maritim rådgiver med militær baggrund.

Den danske rådgiver skal blandt andet rådgive om den maritime sikkerhed i Guineabugten og skabe kontakt mellem Danmark og det nigerianske forsvar.

– Ved at udsende en maritim rådgiver fra Forsvaret lægger vi nu en ekstra dimension til den brede danske indsats i Vestafrika, udtaler forsvarsminister Peter Christensen i pressemeddelelsen.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) pointerer særligt de danske interesser i området.

– Det er høj grad også i vores egen interesse. For en stor del af Vestafrikas handel transporteres på danske skibe. Og danske virksomheder har foretaget milliardinvesteringer i havneanlæg i regionen, udtaler han.

Rederiforeningens direktør, Anne H. Steffensen, kalder det meget positivt, at Danmark “sætter handling bag ord”.

– Det er afgørende for skibsfarten, at landene i Vestafrika styrker deres samarbejde og indsats i kampen mod pirateri og maritim kriminalitet, siger hun i en skriftlig kommentar.

Antallet af kidnapninger ud for Nigeria er på et år mere end fordoblet. Fra 10 tilfælde i første halvår af 2015 til 24 i de første seks måneder af 2016.

Det viser en rapport fra International Maritime Bureau (IMB), der blev offentliggjort i sommer.

Udviklingen bekymrer de danske rederier, der årligt omsætter for mere end 250 millioner dollar i Nigeria alene og har 11 procent af deres aktiviteter i Afrika, har Rederiforeningen tidligere forklaret Ritzau.

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Det må være ny verdensrekord i aflønning for en militær rådgiver til 13.MILL.Der må være nogen der kan forstå at øvle-bøvle ikke ændrer noget.En fregat med base i Ghana vil jeg se med betydeligt mildere øjne på.Men de radikale vil vel hellere forære de afrikanske lande et par videoprogrammer som piraterne kan se .Husk på,at vi danskere har et godt ry i Ghana.Smæk piraterne og øg vores good-will!!!!