Danmark kan blive tvunget til at indkøbe flere kampfly eller skære i antallet af opgaver

F35-cockpit (Foto: C. Sundsdal - krigeren.dk)

Det konservative regeringsparti genåbner debat om nye kampfly efter kritisk rapport fra Rigsrevisionen.

Rigsrevisionen har afdækket så alvorlige huller i beslutningsgrundlaget og udregningerne bag Danmarks indkøb af 27 nye F35-kampfly, at det konservative regeringsparti nu vælger at genåbne den sprængfarlige debat. Det sker, umiddelbart inden at Folketinget skal træffe en endegyldig beslutning om flykøbet. Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge en beretning fra Rigsrevisionen er der risiko for, at de nye kampfly ikke kan løse de opgaver, som regeringen har lovet Folketinget, og at Danmark dermed får et svagere flyvevåben.

Forsvarsministeriet har ifølge Rigsrevisionen været alt for optimistisk i beregningerne af, hvad kampflyene kan præstere i f.eks. flyvetimer. Samtidig er der risiko for, at danmarkshistoriens hidtil største statslige indkøb bliver langt dyrere end de aftalte 66 mia. kr., konkluderes det.

– “»ny viden« vil blive inkluderet, inden Folketingets Finansudvalg skal behandle flykøbet.“ -Claus Hjort

Allerede sidste år kritiserede flere eksperter og De Konservative regeringen for ikke at give rigtige oplysninger, og de samme konklusioner er Rigsrevisionen nået frem til, siger forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K), der til Jyllands-Posten kalder det et »kæmpe problem og udtryk for en skadelig kultur«, at det kan ske.

LÆS OGSÅ :  F-35 rammer ny milepæl: 500 fly produceret og 250.000 flyvetimer er passeret

»Vi har hele tiden påpeget, at 27 fly selvfølgelig ikke kan lave samme antal operationer, som de 44 F16-fly kan i dag. Vi får en væsentlig mindre kampflykapacitet,« siger Jarlov, der sidste år trak sit parti ud af forliget bag flykøbet på grund af utilfredshed med beregningerne i aftalen.

LÆS OGSÅ :  Nye brændstofslugende kampfly smadrer Forsvarets klimaambitioner

Ifølge professor i international politik ved Københavns Universitet Ole Wæver kan Danmark nu blive tvunget til enten at indkøbe flere kampfly eller til at skære ned på antallet af opgaver.

Forsvarsekspert Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet kritiserer, at Forsvarsministeriet »har regnet baglæns« for at sikre, at F35 vandt konkurrencen over to andre fly.

LÆS OGSÅ :  F-35 rammer ny milepæl: 500 fly produceret og 250.000 flyvetimer er passeret

Statsrevisorerne har på baggrund af Rigsrevisionens rapport bedt Forsvarsministeriet om nye risikoberegninger.

»Der må Folketinget beslutte, om det vil have flere oplysninger eller handle på et ufuldkomment grundlag,« siger Peder Larsen (SF), formand for Statsrevisorerne, til Jyllands-Posten.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ønsker ikke at udtale sig om sagen, men i et skriftligt svar til Jyllands-Posten erklærer han, at der bliver lyttet til kritikken, og at »ny viden« vil blive inkluderet, inden Folketingets Finansudvalg skal behandle flykøbet.

Skrevet af KrigerenDK

62 kommentarer

Skriv et svar
 1. Tjahh.. Vi har både IC4 og Skat´s EFI..
  Og en hulens masse DJØF´r m. regneark og allles..
  Det skal nok ..gå.. måske.. ;-)

  • Ikke Djøffer der er problem her… det er jo dem der råber op og påpeger at regnestykket ikke holder.

   Det er politikkerne som er problemet. Dem som har taget beslutningen.

 2. Så må vi jo se om den stopper der, eller den fortsætter ?
  Vi er vel også skatteborgere, som ansatte !!

 3. Det ville da også være nyt hvis Forsvaret købte noget rigtig dyrt som bare virkede!
  #Værdatkæmpefor

 4. Løsningen brude blive, at der indkøbes et andet fly (fighter interceptor) til at udføre de overvågninger der forgår I dansk luftrum som mere eller mindre består af at afvise russerne. Dermed kan F35’erne frigives til offensive missioner. Det må efterhånden være den bedste løsning for alle..

  • Det giver i det hele taget ikke mening, at DK skal have et angrebsfly beregnet til første angrebsbølge. Vi kommer alligevel først med ½ år senere. F/A-18 kunne fint fungere i forsvarsrollen og bidrage effektivt i en bombekampagne, i de opfølgende angreb.

  • Brian Kinimond Olsen I Libyen var det norge og DK der smed flest bomber. Og man var med fra start. (dvs lige efter at missiler havde smadret deres luftforsvar)

  • Thomas Bernstorff Aagaard Ja, efter man havde smadret luftforsvaret. Det bidrag kunne F/A-18 godt yde.

 5. Jakob JB Louis Poul Christiansen Christoffer Vidic Gleerup Johan B. Komischke Konnerup hæren har alligevel heller ikke brug for nyt materiel i denne omgang

 6. Stortset alle har advaret imod dette i mange år da det var så åbenlyst at tingene ikke hang sammen… Det var så at sige forudsigeligt hvad vi er vidne til og vil ikke undre mig hvis man Politisk har sminket diverse tal for at DK skulle vælge f-35 flyet frem for andre.
  ( bla. viste det sig at f18 tilbudet ikke indeholdt de rigtige tal osv. )
  Man køber af politiske årsager pga. forholdet til USA og det må koste hvad det koste vil.

  Yderligere kan enhver idiot da sige sig selv at hvis man køber 27 fly som skal erstatte 44 gamle f-16 og de 5 af de nye permanent skal stå i usa til træning.. Så er der jo ikke ret mange fly til at løse div. opgaver i ind og udland, samt service osv osv.
  Så politikernes ambitioner på forsvars området og hede drømme om at deltage i internationale mission må siges at være utroligt optimistiske/urealistiske.

  Yderligere så kunne det være utroligt interessant at få at vide om Danmark er blevet truet til at vælge F35, lige som Norge som bla. via wikileaks jo aktivt blev fortalt at hvis man ikke valgte f-35 så kunne det risikere at få handels medsige konsekvenser.
  I bund og grund minder f35 købet mere og mere om Starfighter programmet for mange år siden hvor man så at sige tvang Tyskalnd og andre til at købe flyene fordi at den amerikanske fly industiren ellers var gået neden om og hjem… just saying.

  • Man kan vel betragte F35 flyet for en meget dyr abonnementsordning hos klub USA, og spørgsmålet er så og man vil vælge en anden klub? Det tror jeg ikke der pt. er megen udsigt. Og hvis man så kommer over alle de spildte penge til abonnementet, kan vi så ikke komme igang med at vælge et sekundært fly der kun skal virke til forsvar af dansk luftrum. Så kan vi bruge de få F35’er vi nu og engang køber til at bombe jordhuler et eller andet sted i den 3. verden..
   Jeg ved godt at det er dyrt osv. men spørgsmålet er bare om man vil vælge en anden indflydelsessfære og befinde sig i? Her er den amerikanske stadigvæk den bedste af de muligheder der er tilgængelige..

 7. Stop indkøbet af de fly, de er vel solgt på forkert grundlag, og lad os få de F18 super hornet klasse 2.

  • Nej nej Dan Haahr. Det duer ikke at købe noget der virker. Det har staten ikke gjort i mange år, så hvorfor skal man så pludselig begynde med det nu.

 8. Det kan jo ikke komme bag på nogen… F35’eren bliver den kiste forsvaret bliver begravet i – men så slipper man da i det mindste for at fikse de ufatteligt mange fejl…

 9. Griner kommer det bag på nogle? Hver gang staten skal købe noget om så det er tog fly broer eller hvad de nu finder på så kostet det altid meget mere end først antaget ALTID

 10. Er det ikke på tide at få det indkøb annulleret, og så indkøbe en af de andre flytyper, evt. en der kan også operere sikkert over Grønland og Arktis.

 11. Intet nyt under solen når Staten skal købe nyt og ingen bliver stillet til ansvar når det ender galt

 12. Klart se på forudsætningerne også på pressekonferencen da de præsenteret—andre dele af forsvaret skal holde for—> super uduelige generaler og embedsmænd —> som alene tænker at tækkes USA, stakkels resten af forsvaret

 13. Vi får jo kun 20 fly, amerikanerne beholder jo de sidste 7 fly, de stjæler for ca. 10 milliarder kr. Fandme ikke i orden.

 14. Ejjjj.. bliver tingene dyre, end forventet.. jamen det har vi jo slet ikke set før jo.. Hvad skal man dog gøre, for at undgå sådan en situation igen.. hmm .

 15. Jeg så en beregning for tid tilbage. Kan desværre ikke finde den, men det antal flyvetimer, som man beregner pr. stel ligger i de danske optimistiske beregninger omkring de 250 timer og langt langt over, hvad f.eks. nordmændene beregner.

 16. Tja for 3 år siden skrev jeg et essay til Kristian Pihl Lorentzen, hvor jeg advarede mod netop det her…

 17. Sikke en overraskelse…. kommer helt sikkert bag på alle…. Det er jo samme sang ved stort set alle større indkøb fra statens side. Godt at det bare er vores skattepenge det går ud over, og ikke en privat virksomheds. For så var de ansvarlige for længst kylet ud.

 18. Jeg har jo lige fra start hævdet at 27 F35 var alt for lidt. Det behøver man ikke den store ledvogtereksamen for, at kunne regne ud. 60 F35 ville nok passe bedre.

 19. Jeg er meget overrasket over den udmelding….troede ikke det offentlige lavede købsaftaler der ikke holdt……

 20. Risiko for?? Det er et offentligt indkøb. Der er en meget stor sandsynlighed for. Eller nok nærmere, der er garanti for, at ministeriet har været alt for naive. Men igen, det sker jo hver eneste dag. De lever i en lukket lille verden, der er helt afskåret fra den virkelige verden.

 21. Ubrugelige, Dumme, inkompetente,Latterlige Narrerøve, står bag dette og det bliver ikke sidste gang man ser at dette svineri med vore Skattekroner ,FØJ FOR HUNNEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 22. Findes der ikke nogle super skarpe politisk aktive, der skal stille paragraf 18(?) spørgsmål, og sikre sig, at de ansvarlige bliver hevet igennem hele møllen, og gerne tog Hjorten med sig???

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0