Danmark er igen med i stort NATO droneprojekt

Danmark har underskrevet en aftale om genindtræde i Natos kostbare og højt prioriterede overvågningsprojekt med ubemandede dronefly.Det koster ca. 300 millioner kroner. Projektet betegnes som et af Nato’s mest prestigefyldte militære fremtidsprojekter.

Danmark underskrev den 12. december 2012 aftalen om dansk genindtræden i Alliance Ground Surveillance (AGS) programmet. Herved udmøntes en aftale indgået i maj i år blandt partierne bag forsvarsforliget om, at Danmarks skal genindtræde i AGS programmets anskaffelsesfase.

Tilbage i 2010 besluttede et flertal i Folketinget sig ellers for at spare pengene og forlade det militært avancerede program. men erfaringerne fra bl.a. operationen i Libyen har gjort dansk deltagelse relevant igen.

AGS er et overvågnings- og opklaringssystem bestående af ubemandede fly af typen GLOBAL HAWK, der giver præcise oplysninger om bevægelser på landjorden eller havet. Data, der indhentes ved hjælp af kapaciteten, gøres tilgængelige for NATO-enheder, herunder danske.

Systemet kan blandt andet bruges til understøttelse af våbenkontrol, ikke-spredning og nedrustning, grænse- kontrol, bidrag i bekæmpelse af pirateri, terrorisme, suverænitetshåndhævdelse samt civile opgaver som overvågning af handelsruter og –embargo, humanitære nødhjælpsopgaver (herunder naturkatastrofer), ligesom systemet kan bruges til præcis måludpegning under militære indsatser.

LÆS OGSÅ :  Fogh: Danmark bør bruge 14 milliarder ekstra på forsvaret

De NATO-lande, der står for udviklingen af AGS, agter at anskaffe fem ubemandede fly af typen Global Hawk med tilhørende sensorer, identifikationssystemer, landbaserede stationer med videre.
Når systemet er udviklet og implementeret, overdrages ansvaret for drift og vedligeholdelse til NATO.

AGS systemet forventes fuldt operationelt fra 2017.

 

Med i AGS projektet er : Bulgarien, Tjekkiet, Estland, Tyskland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Norge, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, USA

 

Tryk for stort billede

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. *suk* HVORFOR.. skal man i Danmark patout genopfinde det varme vand………….. droner er klart vejen.. og til overvågning af grønland, kunne dem der allerede existerer snidt opfylde behovet

 2. Jeg synes nu det lyder okay for det er sikkert billigere end at holde vores F16 på vingerne i det lange løb og da danmark alligevel ikke anskaffer sig nye kampfly der det umiddelbart ud som en fornuftig løsning samtidig er truslen fra luften minimal mens overvågning af landjorden er blevet absolut mere nødvendig.

  Vi ser det jo i Pakistan og i Afghanistan hvor droner er uundværelige i overvågning men også til angreb på landjorden.

  • …”og da danmark alligevel ikke anskaffer sig nye kampfly”

   Martin, ved du noget vi andre ikke ved?

   Såfremt du har ret vil det da kun være økonomisk glædeligt for alle værn i dansk forsvar.