Danmark blev advaret seks timer før angreb i Irak

Ifølge TV2 fortæller flere kilder, at den danske regering og Forsvaret vidste besked om angreb seks timer før.

Al Asad Air Base, Irak. Arkivfoto: Forsvaret

Seks timer før Iran sendte missiler mod to militærbaser i Irak, vidste den danske regering og Forsvaret besked om det forestående angreb.

Det fortæller flere kilder til TV2.

Forsvarschef Bjørn Bisserup, har tidligere bekræftet over for Ritzau, at Danmark fik et varsel om det forestående iranske missilangreb.

Men TV2 har nu fra flere kilder, at advarslen til den danske regering kom seks timer, før det første missil ramte Al-Asad-basen i Irak, hvor der på det tidspunkt var omkring 130 danske soldater.

Ingen kom til skade ved angrebene.

Angrebet skete som gengældelse for USA’s drab på den højtstående iranske general Qassem Soleimani fredag for en uge siden.

LÆS OGSÅ :  Nato-chef: Coronakrise må ikke blive en sikkerhedskrise

Efter missilangrebene på baserne valgte den danske regering at trække hovedparten af soldaterne på Al-Asad-basen ud af Irak.

De cirka 100 soldater, der skal flyves ud af Irak, har haft til opgave at træne irakiske soldater på basen. Men den opgave er alligevel sat på pause på grund af den tilspidsede konflikt.

Ifølge lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen giver det god mening, at Danmark blev advaret i så god tid.

– Iranerne har sagt meget tydeligt, at de ønskede ikke, at deres såkaldte hævn skulle udløse et amerikanske modsvar. Derfor har de gjort alt for at forhindre, at de slog amerikanske soldater ihjel, siger han til Ritzau.

LÆS OGSÅ :  Coronaregler forlænger danske soldaters udsendelse i Irak

Selv om advarslen kom i god tid, har det formentlig ikke været muligt for den amerikanske koalition på baserne at skyde missilerne ned.

– Det kræver, at du har Patriot-missilsystemer eller andet på baserne. Det har amerikanerne ikke. Så man har ikke haft de militære systemer, der gør en i stand til at skyde sådan nogle missiler ned, siger Peter Viggo Jakobsen.

LÆS OGSÅ :  Dansk forsker skal hjælpe NATO efter efter intern uro

Kort efter angrebene styrtede et passagerfly ned, da det netop var lettet fra Teheran i Iran med retning mod Kijev i Ukraine.

Torsdag aften dansk tid meddelte Canadas premierminister, Justin Trudeau, at flyet – måske ved en fejl – var blevet skudt ned af et iransk missil. Der var 63 canadiske statsborgere med flyet, hvor alle 176 omkom.

Iran har dog afvist, at et iransk missil skød flyet ned.

På grund af uvisheden om årsagen til flystyrtet fraråder Udenrigsministeriets Borgerservice nu alle rejser til Iran.

 

 

/ritzau/

Skrevet af KrigerenDK

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0