Her er brevet til forsvarschefen som 300 soldater har skrevet under på

Arkivfoto: Forsvarsgalleriet

”Du er vores øverste chef. Vi forlanger, at du lytter til os”.

Sådan står der i det åbne brev, som forsvarschef Bjørn Bisserup modtager i dag den 14. december kl. 16. (læs brevet nederst)

Brevet er underskrevet af mere end 300 soldater, som enten er indsat som støtte til politiet i øjeblikket, eller som skal overtage opgaven til januar. Soldaterne vil honoreres for at løse en ny skarp opgave under vilkår, som belaster familierne, fordi soldaterne er sendt af sted på syv-dages skift og skiftende arbejdstider:

”I har besluttet, at I kan sende soldater ud på en hvilken som helst opgave og ændre på arbejdstid og vilkår uden at honorere det som meget som en krone”, skriver soldaterne

Hærens konstabel og korporalforening (HKKF) har siden indsættelsen stillet krav om, at der ydes et særligt tillæg til de medlemmer, der er indsat som støtte til politiet.
Men Forsvarets Personalestyrelse afviser blankt, at det kan komme på tale.

Formanden for HKKF Flemming Vinther sagde forud for forhandlingerne i oktober, at han forventede at møde en forhandlingsvillig arbejdsgiver, der ville være indstillet på at lytte og finde løsninger i respekt for, at HKKFs medlemmer ikke kan konflikte deres krav igennem.

Men efter to forhandlingsmøder må han erkende, at der ikke er vilje til at forhandle løsninger på den anden side af bordet.

Soldaterne er også utilfredse med, at deres efterladte vil få en lavere erstatning, hvis de skulle blive dræbt under tjeneste, mens de yder støtte til politiet i terrorrelaterede opgaver sammenlignet med hvis de bliver dræbt under internationale operationer:

”I har åbenbart også besluttet, at der ikke påhviler jer et særligt ansvar for de efterladte, hvis det værste sker og en eller flere af os mister livet i en terroraktion”, skriver soldaterne i brevet.

Soldaterne ønsker:
– En honorering af opgaven, der afspejler, at der er en terrorrelateret opgave, som indebærer en risiko og som løses på vilkår, der belaster familierne.

– En erstatningsordning, der sikrer vores efterladte samme hjælp, som der gælder ved udsendelse til INTOPS.

– Et navn på monumentet på Kastellet, hvis en kollega bliver dræbt i tjenesten.

Her er brevet til forsvarschefen:

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Jeg synes det er en dårlig sag at tale principper ud fra. Forsvaret har vel kun opgaven fordi politiet manglede ressourcer. Det er jo ikke en trusselsvurdering der har nødvendiggjort militær indsat -det er kun politik. Helt principielt skal soldater efter min mening aldrig honnoreres for øgede farer, vi bliver jo kun indsat hvis truslen er for høj til at politi kan indsættes. Men der bør helt sikkert laves nye regler for arbejdsvilkår og aflønning under egentlig vagttjeneste, på linie med afvisningsberedskabet (F-16). Og med erstatning og mindevæg??? Der er jeg ikke klar over hvilke regler der gælder for andet personel der falder under vagttjenste i Danmark, men det bør være ens. Jeg tror brevet mere er udtryk for at det er en “lorteopgave” og den og grænsen opgaven (som jeg har hørt er endnu mere latterlig) skal returneres til politiet eller lukkes ned. Det er spil af ressourcer og gode menneskers dyrbare tid.

 2. Jeg får står ikke den store forskelle på at kæmpe i mod terrorisme i et andet land eller i danmark. Ja risikoen er måske større i en andet land men der er da stadig en risiko, de er da udstyr med våben med skabt i. Så nogle ved da der er en risikofyldt. Så sammen behandling til dem som dem i udlandet.
  Og hvad der slår mig hårdest er at de ikke engang får deres navn skrevet op vil det værste skulle ske.
  Det er simple hen for dårlig danmark.

  • De står i fuld skyt i mange timer mens de bevogter et ret muligt terror mål, ergo et helt andet trussels billede end man sidder i et glas bur på en kaserne hvor der på ingen måder forventes et angrib.
   Jeg ville mene der er et forskel på f.esk på psykisk aspekt?

  • Forsvaret standard opgaver er f.eks. bevogtning og afpatruljering af militære anlæg og for livgardens vedkommende vagt på de kongelige residens.
   Derfor er det en helt anden opgave for dem at patruljere ved grænsen og den jødiske synagoge, da de er indsat der p.g.a. af den nuværende terrortrussel, derfor også en ændret forholdsordre og vagtplanner til følge.
   Derfor manglede det da bare at forholdende for dem kommer til at være tilsvarende forholdende for dem som er international tjeneste, da det er international kamp mod terror.

  • Men hvor er opgaven anderledes? alle steder militært er et terror mål i Danmark? om du står ved Amalienborg eller 1 km vest ved en synagoge har vel ingen betydning? og vi kender jo alle sammen de bilbomber der går af dagligt ved grænsen som bringer soldaternes liv i fare…. det eneste i deres brev der er øv er de 7 dages uge i tjeneste

  • Jeg kan så ikke se nogen forskel i hvert fald en forskel der er stor nok til at få en anden løn en den svend der står 1km væk på Amalienborg og Sit navn på monumentet på Kastellet… får svenden på Amalienborg dette? eller større ”bonus” til familien hvis denne soldat dør igen hvorfor skal de have noget svenden 1 km væk ikke skal have?

  • Så vil jeg os gerne have at alle soldater der ikke er på en militær installation skal have sit navn på monumentet, mere i løn og mere til familien hvis de dør….For hvis de forlader deres kaserne er de vel på en ”international opgave”…. nej vel HKKF er nød til at sælge den her meget bedre hvorfor skal den Danske befolkning tage sig af det her? vi kan snakke om at alle soldater skal have det bedre men hvorfor skal den lille gruppe som mange af os ikke kan se laver noget anderledes end en almindelig soldat…. have disse bedre arbejdsgoder?

  • Eske Jeg tror ikke helt du har forstået problematikken i det som soldaterne påpeger i det her tilfælde.
   Men du arbejder måske gerne over til daglig uden at få overarbejdsbetaling og tillæg og endda uden at dit firma behøver at betale forsikringen for at have dig til at arbejde.
   Ps i øvrigt er de danske soldater med til at betale for din frihed, med i værste tilfælde den højeste pris for den enkelte soldat.

  • Eske Eliasen jeg er lige stoppet i Livgarden inden de begyndte at bevogter synagogen. Jeg er enig i din vurdering af at truslen ikke er markant større og syntes ikke det er det bedste argument for bedre løn.
   Jeg syntes tilgengæld at soldater skal have mere i løn for at have bevogtnings opgaven, fordi den griber alvorligt ind i dagligdagen for de mange soldater, især dem som har familie. Endnu vigtigere ser jeg at den markant ændret arbejdsopgave er langt fra hvad den “normale” jobbeskrivelse er, hvilket er at gå i krig eller øver det. Denne nye arbejdsopgaver skaber kun utilfredshed blandt medarbejderne. Derfor syntes jeg en bedre løn er passende. Men vi kommer til at kunne se resultatet af de nuværende forhold. Hæren har allerede svært ved at fastholde folk.

   Denne opgave kunne et vagtfirma med god vilje overtaget. (Man kunne endda sikre sig ud af det)

  • PET’s nye terror vurdering er at der er 65% større risiko for at blive angrebet som uniformeret vagt personale for et terror mål end militære installationer. De er et symbol mål.. og de er nemmere at ramme end terror målene selv. Så det er da kun rimeligt at bede om at deres pårørende bliver sikret bedre, hvis det værste skulle ske, og at de får et tillæg der godtgøre den øgede risiko. Sidst der var terror døde en og 6 blev såret