Bramsen: Jeg blander mig ikke i forskeres udtalelser

Efter artikel i Weekendavisen om forsker ved Forsvarsakademiet var forsvarsministeren kaldt i samråd.

Peter Viggo Jakobsen. Arkivfoto: Forsvaret, Sune Wadskjær Nielsen

Forskere og eksperter på forsvarsområdet må ytre sig, som de vil.

Sådan lyder det fra forsvarsminister Trine Bramsen (S) onsdag på samråd om uafhængigheden for forskere og eksperter på forsvarsområdet.

Folketingets Forsvarsudvalg har via Lars Christian Lilleholt (V) indkaldt ministeren til samrådet om emnet, efter at Weekendavisen i sidste måned bragte en artikel om forsker ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen.

– Hvad angår samrådsspørgsmål E, om jeg har overholdt armslængde i forhold til uafhængige forsker og eksperter på forsvarsområdet, er svaret ja. Svaret er ja.

Weekendavisen beskrev i artiklen, at Peter Viggo Jakobsen – efter kritiske udtalelser om Pakistan, der angiveligt irriterede Bramsen – af sin arbejdsgiver har fået at vide, at han enten finder et andet job eller udtaler sig mindre.

LÆS OGSÅ :  Bramsen forsvarer Ærø-tur: Forhindrede ingen beslutninger

Artiklen er baseret på anonyme kilder. Bramsen kan slet ikke genkende det, der er blevet beskrevet.

– Hvad angår samrådsspørgsmål E, om jeg har overholdt armslængde i forhold til uafhængige forsker og eksperter på forsvarsområdet, er svaret ja. Svaret er ja.

– I forhold til samrådsspørgsmål F, om jeg eller ministeriet har taget kontakt til Forsvarsakademiet i forhold til konkrete forskeres udtalelser, er svaret nej. Svaret er nej, siger Bramsen.

Svaret gentager ministeren flere gange, mens især politikere fra Venstre udfritter ministeren til emnet.

Lilleholt, der havde stillet samrådsspørgsmålene, var ikke selv til stede. Han er i øjeblikket sygemeldt efter at have fået en dobbelt ballonudvidelse i venstre ben og fået bortopereret sin venstre storetå.

LÆS OGSÅ :  Bramsen: Hviderusland er mislykkedes med at destabilisere EU

I hans fravær overtog en række kolleger fra Venstre. Og herfra var spørgelysten stor.

Bramsen slår flere gange fast, at hun ikke blander sig i forskeres udtalelser.

– Forsvarsakademiet er en selvstændig myndighed underlagt Forsvarskommandoen. Dermed er forsvarschefen den øverste chef.

– Forskere ved Forsvarsakademiet har fuld forsknings- og ytringsfrihed. Det gælder også emner inden for Forsvarsministeriets område.

– Hverken jeg eller departementet har taget initiativer for at indsnævre eller styre forskeres udtalelser eller konklusioner, siger Bramsen.

 

 

/ritzau/

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Det håber jeg så sandelig ministeren har tænkt sig at efterleve! Peter Viggo samt de andre forskere på FAK er en kæmpe ressource – Ikke alene i forsvaret specifikt, men i dansk akademia generelt!

    Jeg har kun oplevet FAKs forskere som værende enormt optaget af deres forskningsfelt samt at sikre den videnskabelige redelighed, er til stede, både når de underviser og når de udtaler sig til pressen.