Borgere oplever lidt mere larm fra F-35-fly end F-16-fly

Forsvarsministeriet præsenterer torsdag aften målinger fra testflyvningen af F-35-fly.

Norsk F-35 i luften over Danmark. Foto: Forsvaret.dk

For første gang fløj et F-35 fly over Skrydstrup ved en demonstrationsflyvning onsdag. Og borgerne i området oplevede lidt mere larm fra den nye flytype end fra de nuværende F-16-fly, som også fløj en demonstrationsrunde for at give et sammenligningsgrundlag.

Det oplyser Forsvarsministeriet på et borgermøde i Flyvestation Skrydstrup torsdag aften.

Ved mødet præsenteres resultaterne af en undersøgelse med svar fra over 200 borgere i området, som giver deres vurdering af det nye fly, der tages i brug på den sydjyske flybase fra 2023.

– F-35 lå en lillebitte smule højere end F-16 i forhold til volumen, siger Henrik Lundstein, direktør for Kampflyprogrammet under Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Generelt oplevede borgerne, at prøveflyvningerne for begge flytyper var højere end den normale larm fra jagerflyene ved Flyvestation Skrydstup.

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

De blev spurgt til volumen, frekvens og vibrationer fra de forskellige fly, og her skilte F-35-flyet sig kun ud i forhold til volumen.

På de to andre områder oplevedes demonstrationsflyvningerne nogenlunde ens.

Et andet imødeset punkt efter flyvningen var de faktiske målinger af støjniveau fra mikrofoner sat op forskellige steder i området.

De viste, at støjniveauet svarede nogenlunde til de beregninger, som Forsvarsministeriet tidligere på året fremlagde.

– Det ligger meget tæt på det, vi havde forventet, siger Henrik Lundstein.

Beregningerne blev modtaget med noget nær chok blandt flere af områdets beboere, da flere end ventet – nemlig 618 boliger – ville blive udsat for flystøj, der overskrider grænseværdierne.

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

Onsdagens testflyvning var ikke en videnskabelig undersøgelse.

Den skal ikke danne grundlag for den kompensationsmodel, der skal strikkes sammen for de beboere, der udsættes for mere støj end grænseværdierne.

Kompensationsmodellen ventes klar efter sommeren.

Målingerne fra demonstrationsflyvningen kan dog alligevel give et fingerpeg om, hvorvidt beregningerne holder stik, og hos Forsvarsministeriet er der glæde over, at de lader til at holde.

Formanden for foreningen Flyvestation Skrydstrups Naboer, Agnes Østergaard Rosenlund, gav tidligere torsdag udtryk for, at hun er i tvivl om, hvorvidt flyvningen gav et retvisende billede af støjniveauet.

Hun vil derfor spørge ind til omstændighederne omkring prøveflyvningen.

Demonstrationsflyvningen foregik med et F-35 fly udlånt fra Norge, hvor det nye kampfly er i drift.

 

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *