Boganmeldelse: ”True Grit” af Bear Grylls

Da jeg gik i gang med at læse ”True Grit” af Bear Grylls, forventede jeg ikke en litterær oplevelse, eller nogen form for skrevet mesterværk. Derimod forventede jeg historier om overlevelse,  modgang af rang og prøvelser der ville knække de fleste – og jeg skal love for jeg blev ikke skuffet.

Bogen starter med at give en forklaring/betegnelse af titlen, True Grit. ”Ben i næsen”, ”særlig sejhed”, at man har rygrad, er alle danske oversættelser, dog vælger de rigtig nok at beholde den engelske betegnelse ” True Grit”, som jeg synes dækker fortrinligt over hvad alle bogens karakterer har en ufattelig stor portion af.

grylls-truegritt-coverDet er en samling historier, der foregår over flere hundrede år, rundt omkring i verden. Folk der har oplevet og overlevet krigens værste sider, fra verdenskrigene frem til vor tids krige i Afghanistan. Der er fortællinger om opdagelsesrejsende der i deres higen efter at være den første, ofte må betale den ultimative pris, efter at have været gået igennem helvede og tilbage igen.

Historier om almindelig mennesker som dig og mig, der havner i situationer, ikke engang de værste sider af fantasien kan beskrive. Men på trods af dette, så overlever de.

De overlever til at fortælle deres historier, og sikke historier det er.
En af disse fortællinger, omhandler en vis, Nando Parrado. En flyvetur endte fatalt med et voldsomt styrt i Andesbjergene, og med èt, startede et kapløb om overlevelse, og om hvorvidt han besad det nødvendige for at overleve. 72 dage i bjergene, kannibalisme, for bare give nogle få nøgleord af de strabadser han måtte overkomme for at komme igennem med livet i behold.

”Det var hverken en heltedåd eller et eventyr. Det var helvede”
Nando Parrado

Dette er blot et kort beskrevet eksempel på hvad denne bog indeholder, resten vil jeg gemme, for de fremtidige læsere. De har i den grad mange timers nervepirrende, hårrejsende læsning foran sig.

Som nævnt tidligere, så skal denne bog ikke læses som et litterært kunstværk, den skal læses for hvad den er.

311 siders livsbekræftende, ærefrygtindgydende fortællinger om menneskets vilje til at opdage, udforske, kæmpe og overleve det værste livet kan smide imod èn. Det er i sandhed historier der kan få hverdagens problemer til at syntes ligegyldige, om ikke andet så for den tid man sidder med bogen.

Og ud fra dette, og dette alene, vil jeg bedømme bogen, som en klokkeren 5/5.

 

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Jeg har hørt bogen som lydbog fra Nextory -og kan kun være enig i denne anmeldelse.

    Den er barsk, medrivende, inspirerende og svær at lægge fra sig igen. De historier der fortælles er vanvittige overlevelses historier fra helt almindelige mennesker, der overlever imod alle ods… Fx en lille pige der slynges ud af et fly og overlever i en regnskov på egen hånd i over en uge! Vanvittigt….

    5/5 herfra