Boganmeldelse: En verdenskrig kom på tværs

”En verdenskrig kom på tværs” er ærlig talt en bog jeg ikke ville have læst, hvis ikke det var fordi jeg skulle anmelde den, men efter at have færdiggjort bogen, er jeg glad for at jeg har læst den.

Den handler, kort sagt, syv vidt forskellige menneskers liv, der alle blev berørt og ændret for bestandigt af krigen. Jeg synes bogen var nem læselig, og man får tilstrækkelige detaljer og drama med til at holde interessen, og når man først er begyndt, er de spændende fortællinger svære at ligge fra sig.

En af de syv personer vi høre om i bogen, er den danske Carla Christensen. Hun fortæller om sin tid som sygeplejerske, også kaldet ”frontsøster, for det tyske røde kors. Vi hører om rædslerne ved krigen, og de absolut stærke kvinder, der har kæmpet deres ”krige”, når mændene blev bragt på hospitalerne med sønderrevne lemmer og det der var værre.

En anden skildring fra krigens rædsler, omhandler Salle Fishermann og hans familie, da de bliver vækket af danske SS folk, der arresterede dem for at sende dem til kz lejren, Theresienstadt.
Fortællingen er ærlig og barsk, og giver læseren et indblik i hvordan en familie, som tusinder af andre familier, bliver splittet under krigen.

Dog er der også lyspunkter i fortællingerne, der på en livsbekræftende måde, viser at vi alle er mennesker. Fjender eller ej, så rammes familier på begge sider, af tragedier.

Salle oplevede dette, da han hjalp en bygningsmaler med at male et værelse for en tysk officer, der lå på en træningsskole for piloter til Luftwaffe. Den tyske officer spurgte Salle hvor han kom fra :

”Nå, så du fra Danmark. Du skal ikke tro, at jeg har haft det for sjovt. Jeg skulle hjem på orlov i Berlin til min kone og mit barn. Men det viste sig, at de var blevet dræbt, da den bygning vi boede i, var blevet bombet.”

Salle fik et stykke kage i hånden og blev bedt om hurtigt putte det i lommen, af officeren. :” Da jeg udtrykte min medfølelse for officeren, var det, som om vi var to ligemænd, der stod overfor hinanden. Han mærkede mit tab, jeg mærkede hans sorg, og vi viste hinanden forståelse”.

Som sagt, man får vidt forskellige fortællinger og synspunkter, fra folk der fik krigen helt ind på livet.

Er man interesseret i navnlig 2. verdenskrig, vil disse fortællinger absolut være værd at læse.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *