250 – 300 danske soldater skal udsendes til Baltikum

Efter rapporter om mere aktiv russisk deltagelse i kampene i Ukraine, er Danmark parat til at sende et kompagni? på 250 til 300 mand af sted til de baltiske lande og Polen.

Forslaget om at sende et dansk kompagni har været behandlet i Udenrigspolitisk Nævn, og det kommer i forlængelse af, at Danmark også vil bidrage med officerer og materiel til opbygning af Nato-hovedkvarteret i Stettin i Polen. Det danske kompagni vil blive udsendt efter en rotationsplan, som Nato skal udarbejde.
Men kompagniet forventes at skulle være på rotationsbasis udsendt i op til 90 dage og deltage i øvelser i især Estland, Letland og Litauen, der ligesom Ukraine har store russiske mindretal.

– Vi vil sende et meget klart signal til de Nato-lande, der føler sig udsat. De skal vide, at de kan regne med solidaritet fra det øvrige Nato. Det gør Danmark som sædvanlig ved at levere konkret handling frem for blot at tale om det. Og nu byder vi så ind med yderligere tiltag på dette Nato-topmøde, siger Helle Thorning-Schmidt i et interview med Ritzau.

Thorning afviser, at Danmark og Nato dermed er med til at eskalere konflikten med Rusland. De danske tiltag ligger inden for den aftale, som Rusland og Nato indgik i 1997 om samarbejde og sikkerhed, siger den danske statsminister.

Kompagniet kan måske vise sig blot at være det første skridt i forhold til at bidrage med soldater, der skal kunne indsættes i de østeuropæiske lande.
Forsvarsalliancen ventes på NATO topmødet at vedtage en markant styrket beredskabsplan med en reaktionsstyrke på op til 4000 mand, som skal kunne indsættes i de østeuropæiske lande i løbet af meget få dage. Den vil Danmark muligvis også bidrage til, når detaljerne omkring opbygningen bliver kendt.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *