Hjemmeværnet står over for massive besparelser

Stort set alle områder i Hjemmeværnet skal under sparekniven, hvis det skal lykkes at spare mellem 70 og 100 millioner kroner af Hjemmeværnets budget, der er på cirka 500 millioner om året. Det fremgår af en rapport fra konsulentfirmaet Deloitte, der efter behandling af udvalg under Hjemmeværnet i morgen fremlægges for ordførerne for partierne bag forsvarsforliget, skriver Berlingske i dag.

De største besparelser skal hentes ved at sammenlægge en række distrikter, og ved at integrere de mindre dele af Hjemmeværnet, Virksomhedshjemmeværnet og Flyverhjemmeværnet i Hærhjemmeværnet.

Hjemmeværnet skal forlade:

 • Jonstruplejren (København)
 • Odense Kaserne
 • Ringsted Kaserne
 • Stensved Kaserne (ved Vordingborg)
 • Svanemøllens Kaserne (København)
 • Vejle

Gennemførelse af Hjemmeværnets spareplan vil koste 109 job.

LÆS OGSÅ : Fortsat rekordstor opbakning til Hjemmeværnet

Deloitte foreslår endvidere i analysen :

 • at stillingen som kommitteret for Hjemmeværnet skal nedlægges.
 • at undlade at opbygge en flyvende tjeneste i Hjemmeværnet.
 • de 15 musikkorps nedlægges.
 • besparelser på de ydelser, som de frivillige modtager, eksempelvis erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.
 • en sammenlægning af Hjemmeværnets logistikfunktioner med Forsvarets depotstruktur.
 • samling af administrative opgaver med Forsvarets Regnskabstjeneste i Hjørring

Bjarne Laustsen siger til Berlingske, at han tror ikke på, at nedlæggelser af musikkorpsene og hans egen stilling vil blive gennemført – blandt andet fordi stillingen som kommitteret er lovbestemt, og opgaven som bindeled mellem det militære og det civile samfund fungerer godt. En stilling der koster Hjemmeværet en halv million om året.
Bjarne Laustsen lægger også vægt på, at besparelserne kan bruges til investeringer i Hjemmeværnet, som eksempelvis står over for udskiftning af dets 30 patrulje­både. Nye af slagsen koster 25-30 millioner kroner stykket.

På mødet i morgen vil forsvarsminister Nicolai Wammen (S) foreslå forsvarsordførerne, at Hjemmeværnet skal have et halvt år til at udmønte spareforslagene, så der kan træffes endelige politiske beslutninger. Tidsmæssigt vil det betyde, at besparelserne først skal gennemføres efter næste folketingsvalg. Flytningen af Hjemmeværnskommandoen fra København til Vordingborg, som blev besluttet i april i år, bliver dog gennemført og vil være på plads inden 1. august.

 

 

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  • Det er kun 3 år siden sidst og der blev der lovet at vi som menig på jorden ikke ville mærke den besparelse, men det kom vi til, hvad vil der nu ske af forringelser?

  • Mine 31 år i HJV, har kun bestået af sammenlægninger/nedlægninger af KMP, distrikter og depoter. Sidste gang for godt 3 år siden. Dengang fik jeg 40 km længere til nærmeste Depot. Jeg er FSBM. En yderligere centralicering af depotstrukturen, har man erkendt vil betyde, at der bliver for langt til OMRDEP. En af løsningerne siges at være at sende mundering, udrustning og våben/AMM med post og fragtmænd. Ligeledes skal FSBM sende byttevarer og andre returneringer samme vej retur. Spændende hvordan man mener, at det skal kunne hænge sammen, når alle aktiviteter foregår om aftenen og weekender, ved jeg ikke. Udover nuværende funktion som FSBM, skal jeg åbenbart også være forsendelses-befalingsmand. Det positive er, at forkortelsen FSBM stadig kan bruges, så dér kan spares store summer på, at der ikke skal købes konsulentbistand, til at finde en ny forkortelse.

  • Jesper Mailand
   Den flyvende enhed er så godt igang
   De har lige fået godkendt 2 stks britten-norman defender
   Og det vil sige at de således officielt har oprettet hjemmeværnseskadrille 270
   Vedr logistik kan jeg ikke se logikken i da man så evt fra Østjylland skal køre til Karup eller Fredericia som begge tager over en time at komme frem til??
   Kan sagtens følge dig i musik korpset
   Endvidere blev vi fortalt på et udd kursus sidste år at hjv skulle over tage en del af hærens opgaver i dk som et resultat af at hæren skulle spare
   Det hænger bare ikke sammen med den spareplan der nu er lagt i støbe skeen slet ikke hvis de virkelig mener at der skal spares på tabt arbejdstidsfortjeneste

  • Husk lige på at de største udgifter går til de få ansatte ( af forsvaret , i hjv) ,Bygninger( som i mange tilfækde deles med forsvaret) osv- der er jo ikke ikke meget at spare på de frivilige lønnen er jo =0 kr-
   Og hvergang jeg har været på kursus har jeg tabt løn, også selv om at der er blevet tildelt “tabt arbejdsfortjenste”

 1. Hvis pengene om fordeles indenfor HJV – som jeg læser er meningen er det vel fornuftigt nok at fokusere på operative opgaver og fx spare på musikkorps. Er dog bekymret hvis man sænker kompensationen til de frivillig særligt “tabt arbejdsfortjeneste” mener jeg vil farlig at sænke

 2. Okay så hvad så når Russerne kommer så har vi så få Hjemmeværne’s folk til at sete ind og udstyr til soldaterne, også militeres køretøjer de vil falde fra hinanden når de er ude og i krig fordi at vi “Spare” på pengene.
  Så jeg tænker at det er en dårlig ide at “Spare” på pengene.

 3. Store dele af totalforsvaret er baseret på de hænder og øjne HJV leverer. Jeg håber der bliver regnet på prisen for disse ydelser hvis andre end HJV skal løse de opgaver.

  Og jeg håber at der er nogen der tænker sig rigtig godt om, før der nedlægges dele af HJV. Det har taget mange år at bygge det op vi har i dag.

 4. Nu tænker jeg..
  Ville der ikke være en god sjat penge at spare ved at lukke ned for at frivillige tager unødvendig uddannelse. Altså at frivillige kun må tage uddannelse/kurser der er specifik for deres stilling?
  At man droppede setup med at bruge frivillige til at uddanne kursisterne til xxx kroner i timen og i stedet brugte fast der allerede er i systemet med løn til at uddanne?
  At man brugte faciliteterne på distrikter til at afholde kurser, i stedet for at opretholde Hjemmeværnskoler?

  Er jeg helt forkert på den?

  • Du kan være på vej i den rigtige retning, og du kan tage fejl… Jeg tror mest på det sidste.

   Jeg har tidligere siddet som NK i et kompagni, og vi fik tingene til at hænge sammen, fordi vi kunne være fleksible, idet folk havde uddannelse, der lå ud over deres funktion.
   Samtidigt er jeg nervøs for, at sådan en begræsning vil forhindre folk i at uddanne sig til deres næste stilling, og hvor længe kan en underafdeling fungere, hvis de hele tiden er bagud med uddannelse?
   Jeg siger ikke, at det ikke kan fungere, hvis vi tænker nogle andre ting anderledes, end vi gør i dag. Jeg kan dog ikke få det til at fungere uden at ændre andre ting samtidigt.

   Hvis man stopper med at bruge frivillige til at undervise, og man i stedet bruger ansatte, så skal man vel have flere ansatte, for de opgaver, som de ansatte laver i dag, skal vel stadig løses?
   En frivillig er desuden ganske billig i brug. Den frivillige modtager ikke ydelser for forberedelse, og bestemmelserne gør i nogle situationer, at den frivillige ikke engang kan modtage ydelser for alle de timer, der undervises (når der f.eks. kun kan modtages 8 timer per dag af en given ydelse). En “instruktørtime” (Sats 2) er omkring 167kr./time. Hvor meget ansat får du for det? Hvis du skal bruge en times forberedelse til at gennemføre en times undervisning, så du 83,5kr./time. Tror du, det lykkedes?

   Man bruger også faciliteter på distrikterne til at gennemføre uddannelse i dag. Hjemmeværnsskolens kurser gennemføres også udenfor faciliteterne i Nymindegab.
   Hvorvidt der er besparelser ved at nedlægge Nymindegab er et godt spørgsmål, og jeg har svært ved at overskue besparelser og omkostninger. Faciliteterne bruges til at løse nogle opgaver (både administrative opgaver og egentlige kurser). Jeg tror godt, der kan være en besparelse, men det afhænger fuldstændigt af, hvor opgaverne så skal løses.

   • Jamen hvad vi gjorde tidligere skal jo spares væk?!

    Jeg mener dog at hvis en person er “øremærket” til en anden stilling end den vedkommende bestrider så kan man:
    1: enkadrere vedkommende i den stilling personen skal have
    2: søge om dispensation for uddannelsen for senere enkadrere personen i pågældende stilling.

    Det jeg nu skrev om (som jeg nok godt kunne have præciseret nærmere) var, jeg har oplevet personel der har taget kurser på tværs af værnene f.eks. HHV medlemmer der har taget BEVASS kurser hos FHV bare fordi de er gode at have.

    Hvis vi kiggede på det faste personel i HHV, FHV, MHV, HRN, SVN og FLV ville man nok kunne lave en skare personer der kunne uddanne HJV personellet.
    Mon ikke der er nogle der er sat i “ventepositioner” indtil næste udsendelse eller lign. ?

 5. Ja jeg tror mange vil stoppe i hjemmeværnet hvis man ikke kan få tabt arbejdsfortjeneste. Jeg har ihvertfald ikke råd til at miste penge i den stilling i det kommunale væsen jeg arbejder under. Selvom jeg har 40.5 timer om ugen kan jeg ikke engang optjene til den store understøttelse. Så hvordan skulle jeg have råd til at miste penge for at tjene fædrelandet.

 6. Skal vi nu igen lytte til et civil analyse konsulent, der ikke forstår hvordan det millitære system er skruet sammen og ikke mindst hvordan HJV opererer. Vi har i FLV, SVN og HRN lige været igennem den samme process , og det er bestemt ikke gået godt, man har helt ukritisk har flugt anbefalingerne, da det der betød noget var bundlinien på et regneark. Rent ud sagt, så er vi blevet sparet ihjel.

 7. Der er sgu da mange hjemmeværn folk der kom op af stolen her hehe

  Hvis du starter med at sætte krav til hjv folk svarende deres evt. Indsættelse funktion , vil du få alle de mange hær hjemmeværn folk som ingen gavn har alligevel da de er alt for dårlige soldater til at løse nogen opgave. De udgøre mim. 50 % af hærhjemeværnet og deltager til depot aftner hvor de spiser kage også brænder de skud af på skydebanerne. Bum skab et system der er funktionel så fjerner man samtidig også det dårlige ry hjv har

  • Jeg går ud fra at du ikke er med i hjemmeværnet med disse tanker – ellers burde du skamme dig. En opinions undersøgelse viser at 80 procent af den danske befolkning er stolt af hjemmeværnet – det burde du også være. Dem som er medlem af HJV bruger kommandovejen når de skal diskutere interne forhold.

  • Den er jeg på væk med alle over 40 år. de kan ikke noget og koster bare penge. men så er der jo kun 1 DF. tilbage i KMP. og ingen VM, SL. eller andre ledelse tilbage. Og de kan ikke træne til nogle opgave. For hvem køre (last)bilen Henter stumper i Arb.tiden Og så må det være slut. Det tager 5 min. at lukke men kan ikke opnås igen.

 8. Hele grundsten i hjemmeværnet er lokalt, så hjælper det ikke at man bliver ved med at sammenlægge områder, selvfølgelig skal der være en rød tråd i økonomien , men at man også vil skære i den ydelse som man får når man må tage fri fra job hænger ikke sammen den er lav nok i forvejen, ja man behøver måske ikke 15 musik korps men så lav 5 , 2 i Jylland 1 på Fyn 2 på Sjælland, lad endelig vær med at udskifte hjemmeværnets både, spar de penge men hvem skal så lave SAR opgaverne og patruljer de danske farvande når søværnet holder fri hver weekend, bare en tidligere forsyners mening, glædelig jul til alle

  • Jeg tror nu ikke lige helt at politikerne har fattet hvordan vores indbyrdes holdninger er- Fronten er helt klart no.1, men parpirnussere kan ødelægge alt-

 9. Man skulle tro at den danske stat snart havde lært at det ikke altid giver den effekt de tror de sørger det er ikke kun forsvaret og hjv men også i den offentlige sektor. kunne være at dk rent faktisk skulle bruge de 2% af vores BNP som vi har skrevet under på til militære anliggender for at være en del af NATO ved godt vi gør vores del i forhold til så mange andre lande.

 10. Jeg er ikke medlem af HJV og har derfor ikke noget ”insider” information omkring omkostnings billedet, men min foerste tanke var; ”Hvor meget kan man spare paa en uloenet frivillig organisation?”

  Jeg ikke I tvivl om at HJV selvfoelgelig kan give et bidrag og tilpasse sig ligesom mange andre organisationer i totalforsvaret goer, og har gjoert – men, det kunne vaere interesant at se hvor meget der bliver sparet de enkelte steder. Ved at sammenlaegge og flytte enheder fra kaserner og lejre kan der sikkert skaeres betydeligt paa drift budgettet – men vel kun hvis det betyer kasernen/lejren lukker helt efterfoelgende ?

  I denne spare process og de diskussioner der kommer haaber jeg ikke man glemmer de mere betydningsfulde civile opgaver hjemmevaernet udfoere som f.eks. personsoegninger, begraensning a fouraeninger til soes mv.
  Jeg er meget taknemmelig for den indsats de mange Danske frivillige udoever, og er helt sikker paa at vi som Danskere er klar til at fortsaette dette uanset de nye rammer og krav der maa komme oppe fra i organisationen.

  (Beklaeger de manglende Danske karakterer paa mit keyboard)

 11. Det er sandelig også på høje tid at der sker massive besparelser i HJV. Stående styrke har i mange år lidt, og lider stadig, af alverdens spare tiltag, et af de sidste tåbelige har været at soldaterne ikke har kunne få støvler, repareret køretøjer og rigtig mange andre ting. Jeg kan sagtens se at HJV i nogen omfang har en samfunds nyttig opgave, men mon ikke HJV har for en stor part overlevet sig selv, den kolde krig har jo efterhånden været overstået i en del år. Mit forslag er at man som minimum indfører fysiske krav og laver en øvre alders grænse, således at man ikke oplever 200 kg mennesker over 90 stå og svinge med en pind på gader og stræder. Jeg er til fulde klar over at jeg får “tæsk” for dette indlæg, men ytringsfriheden er som bekendt en af demokratiets grund piller.

  • Velkommen i klubben- os i hjv, kan heller ikke bare få støvler , eller bruge løs af køretøjer- Vi må kun det , det ikke koster penge- samtidt med at der vældes mere og mere adminstation ud over underafdelingerne- Men nu ved alle med praktiske job, jo også at det vigtigeste i denne verden er – et exel ark-

 12. De har skåret ned på HJV konstant gennem de sidste 25 år. Gradvis lukning bag folks ryg.
  Men ikke så sært, når hovedparten af ledelsen ikke har været i HJV selv, og ikke er frivillige og ofte ser værnet som noget, der bare skal afskaffes. Folk, der er ansat der.

 13. Den med de 15 musikkorps ok….samle de inaktive både i aktive enheder ok. Men de skal fame passe på, for HJV enheder varetager totalforsvars opgaver som de fik da forsvaret skulle sparre. Nu sparer man så på HJV hvordan stiller det så totalforsvaret. Begge værnsdele Hæren/HJV lider under gammelt udstyr og en motorpark der også ældes hurtigere end der købes nyt. Nyt materiel er stemplet til missions områder,

  Det er farligt at udvande forsvaret både proff og friviligt, og hvergang de har lavet det nummer er vi endt i krig. Ja selv i vores “sikre” tid bør man være forberedt, for historien fortæller at alle perioder med fred vil blive afløst af en periode med krig. En meget klog Romer sagde en gang

  ” Si vis pacem, para bellum ”

  Hvis du vil have fred, så vær forberedt på krig

 14. Tju hej hvor det går – vi er på rette vej? eller hy ? først snupper vi 500 mand fra Politiet så nedlægges lokalstationer – Ledelses strukturen er den samme mærkeligt men de er jo også rygklapperne til beslutningstagerne. Musikkorps nyttige eller hvad – et bindeled mellem forsvaret og cevilbefolkningen – tilstrækkeligt at vi har det i København indkaldelser 4 måneder en narresut så det vil noget man uddanner ikke kompetente soldater på så kort tid. Enhedslisten SF sidst men ikke mindst de Radikale sådan tilintegøre vi det Danske de hader os elsker det mangfoldige . Jeg bliver stille forventer bestemt at en af de talende orakler befaler mig at tie’ Lad os se hvad der sker.

 15. hvis der ikke vil være nogen tabt arbejdsfortjeneste. så held og lykke med og få folk til og hjælpe til med uddannelser i hverdagene, øvelser for det øvrige beredskab. støtte til politietog lign i dagstimer. godt nok kan man få sats 4 når man hjælper til på uddannelser. men der er vel ingen der kan leve af ca. 65 kr. i timen og maks 8 timer lønnet pr. dag selv om det f. eks. er fra 6 morgen til 22 aften.

 16. Luk det dog .. Gennemsnit alderen stiger og stiger og den aktive styrke bliver mindre og mindre og det er stadig Danmarks dyreste fritidsordning , selv efter besparelse giver vi 400 mill .. En gang tidligere har der været små 3000 meget dygtige soldater i 3000 mands styrken, men idag er det bare sure gamle mænd, tag dog deres våben fra de skyde liderlige gamle utrænede mænd med store fede maver og gi’ dem en orange kedel dragt og bed dem være klar ved natur katastrofer, så gør de måske lidt gavn for samfundet …

 17. 19-12-14 Fra HPRD – https://www.hprd.dk/nyheder/aftale-om-forsvarets-fremtidige-anvendelse-af-hjemmevaernets-frivillige-og-personel-af-reserven/

  AFTALE OM FORSVARETS FREMTIDIGE ANVENDELSE AF HJEMMEVÆRNETS FRIVILLIGE OG PERSONEL AF RESERVEN
  Forsvarsforligspartierne har i dag indgået ‘Aftale om Forsvarets fremtidige anvendelse af Hjemmeværnets frivillige og personel af reserven’.

  Partierne bag forsvarsaftalen 2013-2017 er enige om at følge analysens anbefalinger, herunder bl.a. at:
   styrke integrationen mellem reserven og den faste struktur, bl.a. ved at skabe mere lige og gennemskuelige vilkår i forhold til aflønning, uddannelse og anvendelse,
   implementere et totalstyrkekoncept, hvor de nuværende reservestrukturer integreres i den faste struktur, og de nuværende rådighedskontrakter afløses af deltidsansættelse,
   fremadrettet opdele den samlede personelstyrke i fuldtidsansat personel, deltidsansat personel af reserven og Hjemmeværnets frivillige, og
   styrke samarbejdet mellem Forsvaret og civile arbejdsgivere.

 18. Jeg har i 12 år haft et godt og prof. samarbejde med meget motiveret hjemmeværns folk. Specielt deres patruljenhed har min største respekt, men også bevogtning af fx kraftværker og beskyttelse af civilbefolkningen. Sammen med civilforsvarets enheder er hjemmeværnet uundværlige for sikringen og beskyttelse af vort samfund, både i freds og krigstid og helt på linje med andre afgørende samfundsfunktioner som Politi, Brandvæsen osv.
  Hjemmeværnets mandtal og folkets lyst til at forsvare og bevare vores samfund, er stadig stort.
  Ser vi på fremtiden Kina, Rusland, Indien og ja hvad sker der mon i Tyrkiet, vor såkaldte NATO partner og nu disse angreb fra terrorgrupper inde for vor egne grænser. Hjemmeværnet er Forsvarets civile øjne, stikker vi dem ud nu ?

  Det handler om forsvarsvilje. Den enkeltes vilje til at forsvare og ofre sig for et samfund, så samfundet kan bestå. Findes der noget mere nobelt og ærefuldt, end at ofre sig for at andre kan leve og føle sig sikre og trygge ?

  Respekt !

 19. Jeg har i 12 år haft et godt og prof. samarbejde med meget motiveret hjemmeværns folk. Specielt deres patruljenhed har min største respekt, men også bevogtning af fx kraftværker og beskyttelse af civilbefolkningen. Sammen med civilforsvarets enheder er hjemmeværnet uundværlige for sikringen og beskyttelse af vort samfund, både i freds og krigstid og helt på linje med andre afgørende samfundsfunktioner som Politi, Brandvæsen osv.
  Folkets lyst til at forsvare og bevare vores samfund, er stadig stort.
  Hjemmeværnet er Forsvarets civile øjne, stikker vi dem ud nu ?

  Det handler om forsvarsvilje. Den enkeltes vilje til at forsvare og ofre sig for et samfund, så samfundet kan bestå. Findes der noget mere nobelt og ærefuldt, end at ofre sig for at andre kan leve og føle sig sikre og trygge ?

  Respekt !

 20. Det giver god mening at hjemmeværnet også skal en tur igennem med sparekniven, og Deloittes rapport vidner om at der er masser af steder man kan rette ind. Det ser dog ud til at Deloitte har haft samme strategi som med forsvaret og der går de galt. Hjemmeværnet har nemlig nogle helt unikke problemstillinger som umuliggør flere af rapportens forslag.

  Eksempelvis vil det være yderst problematisk at lukke både Jonstruplejren og Svanemøllens Kaserne (jeg har gjort tjeneste begge steder) da man i så fald ødelægger det ideen i at have hjemmeværnsfolk spredt rundt omkring i lokalsamfundende. Som hovedregel får du ikke folk til at rejse mere end 1/2 – 1 time for at forrette frivillig tjeneste. Til gengæld giver det fin mening at rykke kompagnier og delinger i samme lokalområde ind i samme lokaler (og fordele tjenesten mellem forskellige ugedage).

  Jeg skal ikke kunne udtale mig om hvor vidt flyverhjemmeværnet fungerer eller ej, men der er ingen tvivl om at det koster en del at have fly til rådighed. Spørgsmålet er så hvor vidt det kan betale sig at have dem stående, dvs. hvor vidt de bliver benyttet til andet end tjeneste/uddannelse, og om den gavn de gør for samfundet er pengene værd. Her kan det måske være behændigt at sammenligne med marinehjemmeværnet som udover at yde hjælp til politiet og beredskabet af og til, også har ansvaret for at overvåge danske vande i weekenderne.

  Vedrørende musikkorpsene så er der nok nogle ting der lige skal på plads først.
  Kan nogle af dem slås sammen? Kan der skæres noget administrativt fra (er der overhovedet brug for det)? Hvordan kan det i det hele taget koste noget at have nogle hornblæsere rendende i ny og næ?

  Til gengæld er der ingen tvivl om at den overordnede administration og logistik skal strammes op.
  Og så bærer enkeltmand altså også en del af ansvaret. Men i samme åndedrag så er der altså også en del områder i HJV der godt kunne bruge en kærlig hånd. Fx nytter det ikke at nogle KMPr nærmest bor i containere.