Sådan ser CV90 ud som ingeniørkøretøj

Her er den første CV90 engineering-version som er bygget. Fronten er udstyret med en mine rulle og på taget er en Protector våben station og en robotarm. Foto: Ole Sverre Haugli / Hæren, Norge
[tps_header]

De sidste 20 år er der rullet omkring 1.200 CV90 – pansrede køretøjer ud af den svenske fabrik i Hägglunds. Danmark har købt 45 af dem, i en version der hedder CV9035, som er udrustet med 35 mm maskinkanon (Bushmaster III) og et maskingevær. Resten har de andre nordiske lande Norge, Sverige, og Finland, samt Schweiz og Holland købt.

BAE Systems skal levere i alt 144 opgraderet CV90 køretøjer til Norge, og fornylig har de leveret den aller første CV90 STING-mandskabsvogn til nordmændene.
STING er en variant af mandskabsvognen der skal benyttes ved ingeniørtropperne. Den er udstyret med enten en mineplov i front, som renser overfladen for miner eller sprængstoffer på en hård overflade eller en mine-rulle, der udløser trykplade udløste miner, sprængstoffer eller nedgravede sprængstoffer kendt som IEDer.

Ifølge CV90-aftalen med Norge skal BAE System levere i alt fem varianter af mandskabsvognen: infanteriet, opklaring, kommandostation, ingeniør, en variant til blandede opgaver og to stk. til køretræning/ køreskole. De vogne der er sat til ‘blandede opgaver’ vil bl.a. varetage ammunitionstransport og andre logistiske opgaver.

SE OGSÅ : VIDEO: SÅDAN SER DEN MODERNE OG DIGITALISEREDE PMV UD

I januar annoncerede Sverige, at de ville også vil modernisere deres CV90 vognpark, hvilket kan vare op til ti år.
Den seneste CV90 variant hedder ‘Armadillo, og er kandidat i konkurrencen om, at blive danmarks nye PMV. Herhjemme er vi på udkig efter seks varianter : infanteri, kommandostation, ingeniør, ambulance, mekaniker og mortér.  Udbuddet hvor der i alt er fem kandidater, omfatter køb af 360 pansrede mandskabsvogne, men kontrakten vil indeholde en option om, at antallet kan variere fra 206 til 450.

[/tps_header]
Mine plov på den nye CV90 STING. Foto: Ole Sverre Haugli / Hæren, Norge
Mine plov på den nye CV90 STING. Foto: Ole Sverre Haugli / Hæren, Norge

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *