Hvor hemmelige skal danske specialoperationer være ?

specialoperationsstyrkerMajor Lars H. Ehrensvärd Jensen, der til dagligt sidder på Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, har forfattet et nyt brief om danske specialoperationer kaldet: “Hemmeligholdelse hæmmer strategisk anvendelse af danske specialoperationer”

I briefet analyserer han behovet for hemmeligholdelse og identificerer hvad der fortsat skal holdes hemmeligt og hvad der kan og bør kommunikeres ud i offentligheden. Briefet adskiller sig derved fra den hidtidige litteratur ved at give konkrete forklaringer på hvorfor noget fortsat må hemmeligholdes. Kun ved en klarere kommunikationsstrategi kan Danmark anvende specialoperationer mere intelligent i fremtidens stadigt mere komplekse kriser og konflikter.

Balancen mellem hemmeligholdelse og åbenhed skaber et dilemma: På den ene side har politikerne et behov for at kunne kommunikere strategisk om specialoperationer, nationalt som internationalt, men på den anden side hæmmer hemmeligholdelsen af specialoperationer den politiske vilje til at anvende specialoperationer. Dilemmaet udfordrer den legitimitet som politikerne har behov for på den hjemlige politiske scene overfor vælgerne.

Læs briefet her (PDF)

 

[divider]Tilmeld vores nyhedsbrev[/divider] [wysija_form id="4"] [divider]---[/divider]

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Jeg er selv ivrig læser af det materiale der findes omk JGK og FKP. Syntes de gør et stort stykke arbejde udover det normalt krævede og de er dygtige til det. Jeg syntes de skal være Black ops hele vejen. Politikerne skal dog have noget at vurdere dem på, så de kan sige med sikkerhed om de pågældende opgaver kan løses på sikker og bedste vis. Vi skal værne om vores guld. Tak for jeres enormt krævende indsats og til tider ofre/afsavn.

 2. Selvfølgelig skal den enkelte operation være hemmelig, ligesom alle andre enheder ikke fortæller at nu rykker man ud på patrulje m.v.
  Men der kan også være en operativ interesse i at fjenden ved man har særlige enheder til stede,for at gøre fjenden nervøs elle tvinge ham til at flytte tyngden, måske forgæves, fordi enheden i virkeligheden er et helt andet sted. En anden grund er den simple at hvis ikke beslutningstageren (folketinget) og befolkningen ved hvad specialenhederne kan og gør (i generelle vendinger) så forsvinder forståelsen for disse enheder skal have bevillinger. Det er nok ikke tilfældigt der gjort meget ud af at fortælle hvilken enhed der neutraliserede Osama. Det er god reklame.

 3. en special opgave undtagen hvor vil da ikke være særlig speciel hvis ikke det var hemmeligt selvfølgelig kan man have en mindre opgave der er speciel men ikke videre hemmeligt men i det store hele behøver vi ikke vide alt og jeg er ret Sikker på der er ting jeg ikke Vil vide :-)

 4. Frømandskorpset er tæt på at være verdens mest hemmeligholdte SOF og det skal fortsætte. Men ville ønske at de lidt oftere ville udgive nogle billeder fra øvelser der er beregnet til at man giver et lille indblik. De gjorde det sidst hvor BT fik lov til at lave en lille reportage om dem.

  Men generelt skal de opretholde deres nuværende hemmeligholdelse.

 5. Frømandskorpset er tæt på at være verdens mest hemmeligholdte SOF og det skal fortsætte. Men ville ønske at de lidt oftere ville udgive nogle billeder fra øvelser der er beregnet til at man giver et lille indblik. De gjorde det sidst hvor BT fik lov til at lave en lille reportage om dem.

  Men generelt skal de opretholde deres nuværende hemmeligholdelse.

 6. Cosmic Top Secret ;) ingen grund til og bringe Dk eller familie medlemmer i fare… Selv kamptropperne og andre styrker taler ikke om deres opperationer… Det helt fint med mig…

 7. alt skal forholdes hemmeligt ligsom de andre siger jo mere du ved om fjenden jo nemmere er de at bekæmpe så alt om operationer der forgår skal være på on a need to know basis

 8. Så hemmelige specialstyrker og hæren mener de bør være. Vi skal ikke glemme at det er for deres egen sikkerhed at de er hemmelige og operationer der foretages ikke er for at underholde os og tilfredsstille vores nysgerrighed.

 9. Jeg tror majoren er inde på noget af det rigtige. Vi kommer ikke udenom at der skal være en form for politisk kontrol med hvad de render og laver ude i verden. Og det skal også være et lukket forum. Jeg har ikke svaret på det, og der er flere faktorer der skal vendes først. Men så længe identiteter ikke bliver kompromitteret, så synes jeg det er fint at diskutere hvor grænsen for lukkethed går.

 10. Befolkningen har overhovedet ikke brug for at vide hvordan vores Jægere og Frømænd operere, og slet ikke pressen. Derimod kunne det være fedt hvis man som civil kunne få måske nogle opvisninger fra Jægerne og Frømændene (SSR og Sirius) såsom offentlige para-jumps, skyde-opvisninger og generelt bare få lov til at snakke med personerne.