Hjemmeværnet og værnepligtige skal ikke forvente Multicam før 2018-2019

multicam-topbar[pullquote_right]Værnepligtige og Hjemmeværnet vil først få Multiterræn sløring udleveret, når lagrene af de eksisterende uniformer er brugt op[/pullquote_right]Det har været megen snak i krogene ifht hvornår, at den nye uniform i multiterræn sløring bliver udleveret herhjemme. Ligeledes har der været snak om hvem der får den udleveret.

Foto: Hærens Kampskole
Multicam – Den nye danske uniform

Udmeldingen fra Forsvarets Materieltjeneste (FMT) lyder : De med størst operativt behov, får uniformen først, og i praksis betyder det alle i internationale operationer, og derfor har ISAF 15 og 16, specialoperationsstyrkerne og de udsendte på Esbern Snare stået først i køen. De næste er ansatte under de operative kommandoer HOK, SOK og FTK, og til sidst iklædes de funktionelle tjenester som Forsvarets Personeltjeneste og Materieltjenesten. I alt er der indkøbt cirka 30.000 uniformssæt, og den nye uniform leveres i model let og almindelig.

Det betyder samtidig, at M/84, M/01 i både grøn og ørken, køredragt M/09, og M/04 fra Søværnet udfases fuldstændigt.
De gamle uniformer vil stadig kunne ses, for værnepligtige og Hjemmeværnet vil først få Multiterræn sløring udleveret, når lagrene af de eksisterende uniformer er brugt op. Et gæt er, at det vil ske om 5-6 år lyder meldingen fra FMT.

LÆS OGSÅ : Multicam interview: Fem hurtige til Hærens kampskole

– Den absolut væsentligste årsag til udskiftningen er, at soldaten får bedre passiv beskyttelse i kraft af Multiterrænsløringen, men samtidig får vi også strømlinet uniformssystemet, så vi bruger færre ressourcer på lagerbeholdning og drift, siger major Thomas Jørgensen, som er chef for udrustningssektionen i FMT.

multicam-camuflage

Det amerikanske forsvar skifter også til Multicam
Der florerer åbenbart også rygter om, at amerikanerne nu skulle være ved at afskaffe det sløringssystem, som vi er ved at indføre i Danmark. Var det rigtig, kunne det så tvivl om vores system, men rygtet er usandt. Det er faktisk det modsatte, der er ved at ske. Amerikanerne indfører nu for alvor systemet ved navn Multicam fra firmaet Crye Precision, fortæller Thomas Jørgensen.

Thomas Jørgensen forklarer videre, at Multicam systemet har fået det danske navn multiterræn sløring, og at misforståelsen vedrørende amerikanerne kan være opstået, da den amerikanske hær i 2004 valgte at indføre et andet system, som skulle give sløring i alle former for terræn. Systemet fik navnet Universal Camouflage Pattern (UCP), og der er så sidenhen sat spørgsmålstegn ved dét systems effektivitet, og nu droppes det. I stedet indfører amerikanerne for alvor Multicam. Ligesom det danske forsvar, hvor indfasningen sker efter operativt behov.

LÆS OGSÅ : Her er forsvarets nye brune støvler

Ven eller fjende ?
Ud over Danmark og USA, så vokser listen af lande og enheder som er begyndt at benytte multiterræn sløringen. Det er mest udbredt blandt special operations styrker, men også alm konventionelle styrker benytter multicam. Også uden for NATO benytter man Multicam. Bla. i Pakistan, Rusland og Irak. Se resten af listen herunder (tryk på plus tegnet)

[toggle_box title=”De benytter Multicam” width=”620″]

•  Argentina: All Special Operations, Cazadores de Monte, and Infantry Regiment 1 “Patricios” have adopted the pattern
•  Australia: Special Operations Command and forces deployed to Afghanistan.Also used by Police Tactical Groups.[
•  Canada: Seen in use by Canadian Special Operations Forces Command.
•  Chile: Multicam is the standard issue uniform of the Marine Corps and the Navy Special Warfare Division. Also used by the Chilean Air Force Commandos.
•  Czech Republic: 601st Special Forces Group since 2010.
•  Austria: In use by Austrian Army Special Force Jagdkommando.
•  Denmark: Deployment uniform of the Danish military, in the process of replacing the M/84 as the standard uniform.
•  Georgia: Standard uniform of the Georgian Armed Forces and of some police special forces
•  Hong Kong: Hong Kong Police Special Duties Unit Diver (nickname “Water Ghosts”), Hong Kong Police Counter Terrorism Response Unit (CTRU)
•  Iraq: Emergency Response Battalion, which newly formed by the Ministry of Interior.
•  Italy: All Special forces
•  Jordan: Jordanian Army Special Operations Force Snipers.
•  Maldives: Maldives National Defence Force Special Forces.
•  Montenegro: Standard uniform of the Montenegro military.
•  Netherlands: Korps Commandotroepen(KCT) and the Netherlands Marine Corps used it on tour in Afghanistan.
•  New Zealand: New Zealand Special Air Service. Will begin to be issued from mid-2013 to the rest of the New Zealand Defence Force.
•  Norway: Forsvarets Spesialkommando(FSK) have been seen using MultiCam camouflage in Afghanistan.
•  Pakistan: The Pakistan Armed Forces are in the process of transferring to MultiCam.[citation needed] •  Panama: The standard uniform of Panama National Aero-Naval Services SENAN (Servicio Nacional Aeronaval, SENAN.[29] •  Russia: Russia’s FSB Alpha Group and MVD SOBR Group.
•  South Korea: South Korean UDT/SEAL operators.
•  Taiwan: Army Special Force, Winter Training Center, Mt. Ho-Huan
•  Ukraine: Security Service of Ukraine and Alpha team.
•  United Kingdom: Seen in use by United Kingdom Special Forces personnel.
•  United States: U.S. Army, U.S. Navy EOD, Joint Special Operations Command, and U.S. Air Force.
•  Sweden: Seen in use by the Särskilda operationsgruppen

(Listen herover er hentet fra Wiki)

[/toggle_box] [divider]Tilmeld vores nyhedsbrev[/divider] [wysija_form id="4"] [divider]---[/divider]

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Deadliest warrior Danish military vs Danish home guard ! Det Danske forsvar der har krigserfaring fra tidernes morgen kontra hjemmeværnet der er et produkt af den civile modstand og fæderlandsfølelse til Danmark … prof soldater vs guerilla krigere .se det var et program jeg gerne ville se ;) Stop trashtalken og vis hinanden lidt respekt .. Vi bære det samme flag på vores skuldre hvilket betyder vi er sammen og ikke imod hinanden … Eye on the ball bitches :) Og husk det gode humør …

 2. Brug dog mønt på andet end uniformer….alle render jo alligevel rundt i deres privat indkøbte lort alligevel…
  Og til alt HJV personel ..har i rygrad nok kan i jo bare søge fastansættelse og få lidt mere røv i bukserne der kan bære en multicam uniform. I stedet for og være wannabe resten af livet!

 3. Multicam..eller skal vi sige multipaniksløring..alle råber i munden på hinanden vi skal have ..vi skal altså have det sløring…
  M84 er nu engang gennemtestet ..ændringer i kvalitet og udseende som tacgear og arktis har været inde på ,er en uovertruffen løsning..så hvorfor bruge så meget krudt på den bane. Vi er nok den største frivillige enhed i hele EU der har det mest moderne udleveret udrustning
  I min daglige gang i HJV ser jeg ofte personel bære multicam effekter og alle mulig af arter af velcromærker.vi er nu engang ikke en privat ansat wannabe milits eller en Elite hardball klub .jeg syntes ærlig talt det ligner røven af 4 division…
  Ang. Det personel der skal udsendes, skal de bare have tilgang til alt hvad de skal bruge for og løse opgaven. Uniformer what ever…

 4. Jeg forstår virkelig ikke hvorfor det er så vigtigt for folk i HJV regi at få udleveret det samme som stående styrke.

  I har en anden opgave i skal løse, og det nuværende mat. Virker fint til denne opgave. Som skrevet længere oppe så bør det udleveres til HJV der står for udsendelse.
  Hvorfor er det vigtigt for HJV at være ens med fastansatte folk ? I mine øjne og ører skriger det at man ikke vil erkende at man ikke er på samme niveau, men gerne vil fremstå sådan udadtil, det er bøllehatten om igen.
  Man kan synes om HJV hvad man vil, jeg er sikker på at de løser nogle vigtige opgaver. Men man skal huske på at en HJV mand der har været i HJV i 10 år ikke nødvendigvis er på niveau med en konstabel der har 2 års erfaring i forsvaret. Denne konstabel har måske allerede 1-2 skarpe udsendelser bag sig. I mit gamle kmp havde samtlige været udstationeret minimum 1-4 gange inden for en kort årrække. Det er derfor at stående styrke skal have materialet og have majoriteten, for de bruger det, og slider på det! Så er det meget muligt at HJV har nogle bevogtnings opgaver men så skal det fornødne udstyr udleveres dér, jeg ser ingen grund til at de skal have det før.
  Hvis man gerne vil ligne en professionel soldat. Så søg ind og bliv lønnet.
  Ellers erkend at man kun er et støtteorgan. – dem der kan hovere dette er i min optik de virkelige professionelle HJV folk

 5. HJV er frivillige amatører (pånær SSP) der burde beholde M/84 og ikke bruges yderligere midler på – der bruges i forvejen ALT for mange gode skattekroner på noget (HJV) der jo i krigstid i virkeligheden har en stærkt begrænset effekt og levetid! Dette sagt som tidligere prof. soldat gennem 13 år og PTR-mand i HJV.

  • Det er lidt sjovt at læse alle kommentarene.. specielt dem fra HJV personellet af. Uanset hvordan I vender og drejer det, er HJV IKKE en del af Forsvaret – HJV er en del af Totalforsvaret, hvilket er noget andet. Så vi er ikke “kollegaer”, men samarbejdspartnere. Nok har HJV været udsendt sammen med Forsvaret, det betyder dog ikke at HJV har behov for Multicam i DK.

 6. Har hørt at GN for HJV har udtalt på landsråds møde at når HJV skulle have ville det blive på en gang .så ikke det blev en total mix som skiftet fra M/58 – M/84 .ingen dato nævnt . personlig syntes jeg det er helt i orden og få brugt lager op først .det bedste til dem der er i kamp .også må enheder i DK vente :-)

 7. Bare fordi vi har købt multicam er ikke ens betydende med at der er flere producenter ind over det. Vi får jo ikke bare en uniform fordi den er multicam. Jeg har ikke på noget som helst tidspunkt i dette indlæg sagt noget negativt om HJV. Men man skulle vove at tro med din lange tjeneste at der skulle mere til at ryste den ellers så erfarne og stabile gren du sidder på end en ligegyldig kommentar fra et enkelt individ. Du er ikke en skid bedre end ham der kastede den første sten. Og din tænkelige undskyldning om du bare vider formidler? Det kan da godt være du støder på typer herinde der siger noget fis, men har du overvejet du selv er en af dem? Hvis du tror jeg ikke i min tjeneste tid er faldet over et par grimme ord om HJV så tager du fejl, de fleste af os bruger bare vores lorte filter, og respektere jer for det i er, et hjemmeværn. National styrke, båret af frivillig indsats og interesse. Intet mere, intet mindre. Man kunne jo tro med alt din tid i HJV at du var højere op i rangen, så burde du måske fremstå som et ordenligt forbillede for dine underordnede. Hvad var det nu jæger plejer at sige.. ‘Mere at være end at syntes?’. :-)

 8. Vi viste jo godt, at HJV ville være de sidste der fik ny uniform og at der ville gå nogle år, efter de begynder at indføre det i hæren.. Så hvad er problemet… Og vi vil HELT sikkert også få lidt af gangen. Tror desværre også vi skal regne med, det bliver som da M84 kom, at vi vil komme til at se latterlige ud, med forskellige farvede uniformer og forskellig sammen sat, i starten :-( Det der bekymre mig mest er, at vi har allerede problemer med, at nye ikke kan få de størrelser uniformer de skal bruge. Da mange ting til M84 er i rest ordre, altså de mest brugte størrelser, så som M og L… Rigtigt ærgeligt at nye folk ikke kan få det de skal bruge. Og med tanken om, at det kan fortsætte de næste 4-5 år frem, opfordre ikke lige frem, nye til at søge ind i HJV.

 9. I øvrigt så har vi nogle af de bedste uniformer i verden og det bedste udstyr i verden (i forhold til andre hærenheder) så vi skal ikke pive over det grej der er til rådighed for det funker fint man skal bare lære at bruge det :)

 10. Jacob Andersen …forsvaret er ved at teste/indføre nye hjelme så tror ikke der kommer et multicam til den gamle hjelm for HJV skal beholde den gamle hjelm…men som du skriver hvis vi skal ha en anden så bliver det vel sådan at hele skidtet bliver skiftet…men man ved jo aldrig fordi jeg nåede at få udleveret M84 mønsterede magasintasker til M75 for så at aflevere dem få år senere fordi vi skulle ha gevær M96 så de kunne finde på at lave dem til den gamle hjelm ;) i øvrigt er det en udmærket hjelm i forhold til stålpotten og fin til HJV brug men den er lidt et skrummel når man skal gå patrulje. …vil dog gøre opmærksom på den findes i flere størrelser og INDERHJELMEN/foret findes OGSÅ i flere størrelser så føler man ikke den passer så er det ud på depotet og få den tilpasset ..har jeg selv gjort og den sidder fint :)

 11. Simon Valehbrach Breinholt jeg sviner ikke nogen til jeg fortæller blot hvad ANDRE har sagt til mig om de fastansatte og det handler ikke om hvad JEG mener og jeg svare blot på tiltale og når en uintelligent bemærkning om at lortet bare skal lukkes kommer op så er det en provokation for dem der ligger mange timer og år i HJV og så kan jeg ikke lade være med at fortælle hvad mening deres EGNE instruktører har om dem når de har tilbragt en weekend med HJV! Du virker tilsyneladende ikke særlig gammel og det bære din kommentar også præg af så man kan sige du ikke har været med fra starten så hvad ved du om at skifte uniformer og grej ud. Det er jo ren faktisk sådan at M84 er blevet ændret adskillige gange fordi den IKKE var rigtig fra starten ligesom M95 M96 som nu er erstattet af M10 og nu kommer turen til nyt LMG da LSV ikke var godt nok osv osv fordi tiden løber fra det inden det er testet færdig og det vil derfor være dyrere at lave om på designet frem for at finde det der passer fra starten….og nåååååå ja en af grundende til at skifte var at multicam allerede bruges af andre lande så man var IKKE afhængig af at selv skulle producere rygsække overtræk osv. og stoffet findes i store mængder og der er allerede fabrikker der syer …så ja det tager ikke lang tid at sy den …så jo man kan sagtens lave hele skidtet også udlever det til alle…Hvad mener du med at vente!!?? ØØØHHH dk har allerede en ørken uniform OG en grøn og i de uniformer har vi altså ført krig i i over 10 år i Afghanistan så mon ikke de danske soldater overlever at vent baarrreee lidt endnu så ALLE kan få og så ALLE er ens klædt som jo er så stor en del ved en uniform.. dermed ikke sagt at HJV skal ha den udleveret for den passer bare ikke til det danske grønne så vi har det fint i HJV med at have den M84. Jeg vil samtidig gøre opmærksom på at HJV næsten altid får sviner kommentar herinde på dette forrum og du skal bare vide at mindst 65 pct af de aktive er tidligere soldater …ALTSÅ de sviner deres EGNE veteraner og tidligere kollegaer til til hver gang de kommer med en dårlig bemærkning om HJV…så i VIRKELIGHEDEN forsvare jeg jo lige NETOP dig og de danske veteraner i HJV når jeg koger over—HUSK det ;)

 12. Martin du har tabt sutten. “Din kedel koger over” fordi en tilsviner HJV, og dit modsvar er at tilsvine samtlige fastansatte? Jeg er målløs. Hvis jeres frivillige organisation er bedre end den betalte så er der vidst noget galt. Tænk at du virkelig tillader dig at skrive sådan noget som: “og alle instruktører siger gang på gang hvor store idioter og hvor dårlige og hvor umotiveret og hvor dårlige skytter og hvor uvidende osv osv de danske SOLDATER er i forhold til HJV!!” Du burde tage og holde din mund, for vores veteraner og resten af HJV’s skyld. Du lugter langt væk af et af de “brodne kar” som findes begge steder. OG FYI så er det ikke bare LIGE at skifte alt sammen på engang. tror du det tager en time at producere så mange uniform sæt? Og når de første par så er klar, skal de så tilbageholdes fra dem der rent faktisk har brug for dem indtil alle kan få dem på én gang? Få nu ilt til hjernen.

 13. Martin du har tabt sutten. “Din kedel koger over” fordi en tilsviner HJV, og dit modsvar er at tilsvine samtlige fastansatte? Jeg er målløs. Hvis jeres frivillige organisation er bedre end den betalte så er der vidst noget galt. Tænk at du virkelig tillader dig at skrive sådan noget som: “og alle instruktører siger gang på gang hvor store idioter og hvor dårlige og hvor umotiveret og hvor dårlige skytter og hvor uvidende osv osv de danske SOLDATER er i forhold til HJV!!” Du burde tage og holde din mund, for vores veteraner og resten af HJV’s skyld. Du lugter langt væk af et af de “brodne kar” som findes begge steder. OG FYI så er det ikke bare LIGE at skifte alt sammen på engang. tror du det tager en time at producere så mange uniform sæt? Og når de første par så er klar, skal de så tilbageholdes fra dem der rent faktisk har brug for dem indtil alle kan få dem på én gang? Få nu ilt til hjernen.

 14. Tror hjemmeværnet kommer til at vente MEGET længere end 2018 og 2019. Alle folk ved jo ting tager tid i forsvaret. ( meget LANG tid )
  Men set på den anden side, så har hjemmeværns folket jo flere år at sælge alle de “uoriginale” tøj og stumper som folk har købt på diverse web butikker

 15. Tror hjemmeværnet kommer til at vente MEGET længere end 2018 og 2019. Alle folk ved jo ting tager tid i forsvaret. ( meget LANG tid )
  Men set på den anden side, så har hjemmeværns folket jo flere år at sælge alle de “uoriginale” tøj og stumper som folk har købt på diverse web butikker

 16. Vigtigt! Det er også vigtigere at dem der rent faktisk skal bruge uniformssystemet får det, frem for folk der synes det kunne være “nice” at have.

 17. Vigtigt! Det er også vigtigere at dem der rent faktisk skal bruge uniformssystemet får det, frem for folk der synes det kunne være “nice” at have.

 18. Synes faktisk det er fint vi beholder M/84, og tømmer det lager sammen med de værnepligtige. Oplevede lidt det modsatte ved TGR at vi faste folk fik M/75 mens de værnepligtige fik M/95…..gad ikke rigtig nogen logisk mening…..

 19. Hjemmeværnet er tiltænkt at skulle operere i DK, hvor M/84 sløring virker bedst.. Så frem de bliver udsendt i international missioner, skal de selvfølgelig iklædes som alle andre soldater..

 20. Hjemmeværnet er tiltænkt at skulle operere i DK, hvor M/84 sløring virker bedst.. Så frem de bliver udsendt i international missioner, skal de selvfølgelig iklædes som alle andre soldater..

 21. jeg var iøvrigt med da HJV skiftede til M84 og det var dengang tilladt at mixe med den gamle grønne uniform eks M84 bukser eller jakke om omvendt oliven …det så farlig!t ud forstil dig en øvelse med soldater værnepligtige og HJV medlemme i alle mulige blandinger hvis de bliver tilladt igen (gør det jo nok ikke

 22. Det var ikke os der begyndte :) slet dumme kommentarer om de forskellige grene af det danske forsvar med det samme inden folk kommer i det røde felt …for taler nogen ondt om HJV så begynder min kedel at koge. Jeg er 43 og har været medlem siden jeg var 18 så jeg ved godt hvad HJV står for og hvad der måske er knapt så godt …men som man siger …kan man ikke sige noget godt skal man tie stille …og specielt hvis man ikke har facts på plads eller den rigtige baggrundsviden om emnet :) er er desværre nogle brådne kar der benytter dette forum til at skrive dumme kommentarer og de skal slettes med det samme …tak

 23. Off topic, og så alligevel ikke. Er der nogen der ved, om HJV i forbindelse med, at de (engang) går over til Multicam, også får nye hjelme (f.eks. M/10 eller Cobraen), eller om de skal beholde de gamle udtjente M/96 hjelme? Og i så fald, så skal der vel også produceres covers i Multicam til dem…?

 24. Imponerende som både mine fastansatte kollegaer og flere frivillige hjemmeværnsmedlemmer har nogle usaglige og udokumenterede kommentarer. Men det er det sjove ved disse forums: Det er”gratis” bare at fyre lort af for at få noget “credit” ved sine ligesindede medhørere. Tag dog at gro nosser og sig din mening , men sørg for at den kan underbygges sagligt. Og lad dog være med bare at kalde andre og andres meninger for idiot/idioti.
  Basse, du skal vide at der faktisk er rigtig mange af vores kollegaer der har et sekundært MAnummer der er knyttet mod HJV. Og mange af dem, og de øvrige HJV bruger mange timer på den opgave.
  Der er også skod i HJV, men kan konstatere efter 30 års ansættelse at det også et tilfældet i HRN rækker.
  Sjovt at være “lurer” her, men også lidt flovt – for mange af jer.

  • Well said, jeg har været på den rigtige side af hegnet og er nu i HJV og forsøger tit at komme ind på den side igen igen. :-)
   Begge dele af forsvaret (fast og frivillig) har gode og dårlige sider, dumme uheld og fjumrer hoveder. Vi laver alle fejl.

 25. thomas basse berg og dennis andersen I er da dumme at hør på .
  hvem var der passe jer nær I var ud og slås og sove hjem I lejer det var hjv
  hvem hjæper firsvart med mange tin og sager HJV
  man kan godt hør I ikke ved ret meget om hvad I snakker om …….

 26. iøvrigt så ønsker jeg slet ikke multicam…hvem fanden vil ha så lys en uniform i grønne grønne dk …tør slet ikke tænke på hvor meget den lyser op i et natsigte

 27. Thomas Bassé Berg du er verdens største tosse at høre på det er din slags der overhovedet høre til i det danske forsvar og det viser tydeligt du ikke har en skid forstand på hverken hvad HJV laver og hvem der er medlem ….nå ja for slet ikke tale om de bevogtningsdelinger de opstillede til Afghanistan så fjolser dig kunne komme i kamp i stedet for at ha vagttjeneste..så HJV passede faktisk på de danske soldater i Afghanistan …kan også fortælle af HVER gang jeg hare været på øvelse/uddannelse med forsvaret får HJV ros og alle instruktører siger gang på gang hvor store idioter og hvor dårlige og hvor umotiveret og hvor dårlige skytter og hvor uvidende osv osv de danske SOLDATER er i forhold til HJV!!

 28. ja det er flot! uniformen gør jo alle ens og giver sammenhold …samtidig vil der da opstå misforståelser i forhold til hvem er hvem?? Synes det er SÅ nærigt og udgiften er jo den samme om de skifter det hele nu eller om 5 år …i min verden skulle de skifte det hele NU så de ikke ender som med M84 der er ændret mange gange og der derfor er flere forskellige modeller i omløb ELLER vente 5 år til så uniformen er fuldt afprøvet

 29. D. Andersen nu vil jeg nok undersøge mit eget udsagn før jeg lukker op for løg posen, så vil opfordre dig til at gøre det. Når det så er sagt, HJV har på ikke et behov for at få multicam her og nu, det er nice too have men ikke need too have :) de største problemer er at depoterne ikke har nok til at alle kan få det der dækker minimus behovet af tøj. så man mange gange ringer rundt til depoterne i det danske land.

  • idiot bemærkninger om HJV vil der altid være….men fint nok hvis de lukker det, så kan man jo bare sende regningen til FSV eller et vagtværn eller politiet….nå nej det er der jo ikke penge til (eller kompetencer eller piv piv jeg skal arb, i weekenden). Suk!

 30. Og samtidig med det kan man ikke længere være sikker på at få en uniformsbuks eller -jakke i passende størrelse i HJV, fordi det ikke bliver indkøbt mere. Hvor herre til hest!

 31. Det rigtigt Thomas lad os lukke dem ned for så kan staten betale nogen andre for alt det de går og laver. For der bliver ikke brugt særlig mange frivillige timer af som er i hjemmeværnet. Så god ide.