De blodrøde spørgsmål

Jimmy Solgaard - Afghanistan

Debatten om Irak- og Afghanistankommissionen vrider sig rundt her og der og alle vegne. Jeg har sagt et par ord til Information og skrevet linjer til Politiken. I lørdags blev jeg trukket ud af sommerdøsen, fordi TV2 NEWS var så ivrige efter at få mig til at sige noget i tre minutter, at de beordrede en sendevogn til Helsingør. Så stod jeg der i shorts og klipklapper og gloede ind i linsen og tænkte: Det her er vigtigt, men underligt.

Jeg vil gerne forklare, hvorfor jeg blander mig. Det er der flere, som har fået galt i halsen. Jeg vil også gerne forklare, hvorfor det er vigtigt, at vi soldater blander os i debatten.

Jeg synes, det er mystisk, når kommissionen bliver lukket efter tre års arbejde og udgifter for mere end 14 millioner kroner. Jeg synes, det er mystisk, når politikerne smækker ringbindene i og stopper afhøringerne, lige inden de skulle begynde. Det er mystisk, når de ansvarlige ministre ingenting siger.

Det virker underligt, når Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, forsvarer lukningen med, at kommissionens spørgsmål allerede er blevet besvaret.

Gået lidt på klingen af radiovært Kristoffer Eriksen, som i Radio24syv spurgte: ”Hvad mener I med sætningen ’tilstrækkelig belyst’?”, henviser Ellemann-Jensen til, at vi har dygtige journalister i Danmark, som igennem årene har skrevet historier og dermed forklaret folket det hele.

Det er sært, fordi jeg som journalist på ingen måde har de samme beføjelser som juristerne i kommissionen. Og har Ellemann-Jensen virkelig så meget tiltro til danske journalister?

Jeg finder hele forløbet suspekt, fordi politikerne selvfølgelig har holdt møde om, hvad der ville ske, når de skrev i regeringsgrundlaget, at de ikke gider snakke mere om de krige. Denne reaktion har de tænkt over.

De har regnet på det. De har spurgt alle deres rådgivere, og de er kommet frem til, at de opråb, der måtte komme, er okay for dem.

Det får mig til at tænke, at afhøringerne kunne bringe ting frem, som ville skabe en endnu voldsommere reaktion fra journalister, veteraner og folket. En reaktion, som politikerne ikke kunne leve med.

Jeg synes ikke, den teori ligger mange centimeter fra den sunde fornuft.

Pacifisterne får ret

[column size=three_quarter position=first ]Men jeg ved det ikke. Og det er hele pointen. Vi aner ikke, hvad de afhøringer kunne bidrage med, og derfor er især venstrefløjen og de røde aviser gået i selvsving over, hvad dælen de politikere og embedsfolk gemmer på.

Det må jo være helt vildt ulovlige ting; krigsforbrydelser; alvorlige brud på menneskerettighederne. Den slags. Det er et kæmpeproblem, hvis politikerne faktisk har ret i, at vi ved det hele, at det hele er belyst.

Hvorfor vil de ikke hamre de teorier og myter i jorden, hvis de ikke passer? Det giver jo uanede muligheder for, at alverdens pacifister, der har en masse fikse ideer, får ret i den brede offentlighed.

[/column] [column size=one_quarter position=last ]

Jimmy Solgaard er 32 år. Uddannet Finskytte, udsendt på ISAF hold 6. Han har brugt 7 år af sit liv i kamptropperne. I dag er han freelancejournalist, tilknyttet Radio24Syv[/column]Vi, os veteraner, ved da, at vi gjorde det bedste, vi kunne. Og det tror jeg faktisk også, politikerne og generalerne gjorde. Men nu er jeg blevet i tvivl på grund af det uskønne forløb, der har været omkring lukningen af den forbandede kommission, som i øvrigt ville koste cirka tre kroner pr. borger i dette lille land.

Det regnestykke gjorde David Trads mig opmærksom på i programmet Tradsalderen på Radio24syv. Tre sølle kroner! Efter vi har deltaget i USA’s længste krig nogensinde.

Jeg betaler gerne seks kroner.

Anders Fogh sagde nej 670 gange

Jeg befinder mig i mediebranchen i dag og har efterhånden været rundt på en del redaktioner. Her hersker der en udpræget mavefornemmelse for, at Forsvaret er et sted, hvor alting er hemmeligt og derfor suspekt. At Søren Gade er en flink mand, men en dygtig og kynisk manipulator. At Anders Fogh Rasmussen vildt gerne ville til Irak og Afghanistan for at kaste håndgranater sammen med George Bush, men at motivet intet havde med de to ørkner at gøre: Anders Fogh ville bare gerne sidde på toppen af NATO og kigge ud over alle disse skønne krige med sine stirrende, døde øjne.

Den mavefornemmelse hos medierne bliver kun forstærket af, at tidligere forsvarsminister Søren Gade ikke gider svare på noget som helst om de krige, han har involveret sig så meget i.

Mavefornemmelsen bliver også forstærket, når Ekstra Bladets journalist Bo Elkjær skulle spørge 671 gange, før han fik et interview med Anders Fogh Rasmussen.

Tænk over det: 670 gange sagde vores tidligere statsminister nej tak til at snakke om, hvorfor det var en god ide at gå ind i Irak. Det kan man læse i Ekstra Bladet fra den 10. juli.

Det burde være ulovligt at afvise et andet menneske mere end 100 gange.

Det tidligere medlem af den nu nedlagte Irak- og Afghanistankommission, professor Jørgen Albæk Jensen, fortæller, at det slet ikke er sikkert, at Irakkrigen var ulovlig, som store dele af befolkningen ellers er blevet enige med sig selv om:

Så langt var vi slet ikke nået, så vi kunne sige noget som helst kvalificeret om det. Det er jo derfor, vi havde indkaldt de vidner, og det er også derfor, at det er ærgerligt, at kommissionen blev lukket,” siger han til Jyllands-Posten.

Hvorfor vil politikerne ikke renses, hvis det forholder sig sådan, at de juridisk set ikke har handlet ulovligt?

Bare vent til september

Det seneste dages debat har bekræftet mig i, at der er virkelig mange ting at tage fat på ovenpå de krige, vi har deltaget i. Der er mange flere spørgsmål, end kommissionen skulle svare på.

Dem stiller jeg nogle af på Radio24syv til september. I er mere end velkommen til at lytte med. Det koster ikke en krone.

Samtidig sender DR1 en dokumentar, hvor jeg rejser rundt i Danmark og England og stiller spørgsmål til vores måde at arbejde på i Afghanistan. Og jeg har ikke besøgt forfatteren Carsten Jensen, fordi jeg ved, at min gamle delingsfører vil skyde mig i maven, hvis jeg giver den mand taletid. Det har han allerede truet med én gang.

Så jeg har spurgt nogle andre, for jeg ønsker ikke at lege med mit liv længere. Jeg har det alt for godt i de klipklapper, som forsvaret i sin tid udleverede til mig.

Hvem jeg har spurgt, og hvad der er kommet ud af det, må I vente med til september.

En guffer af kæresten

Der er mange misforståelser at tage fat på. Nogle af dem skal og kan vi ændre på, andre kan vi lade ligge og grine lidt ad. På samme måde som vi alle sammen morer os over at finde fejl i krigsfilm.

Se bare på pistolen. Hollywood har skabt en fortælling om, at man sagtens kan skyde og ramme med en pistol på 100 meter, mens man kører bil og får en guffer af kæresten. Pistolen er måske det mest overvurderede våben i verden blandt civile.

Jeg hænger mig stadig ved min gamle oversergents beskrivelse af mulighederne med den lille satan: ”Det eneste, du kan bruge en pistol til, er at kæmpe dig tilbage til den riffel, du aldrig nogensinde skulle have smidt.”

Jeg sidder ikke med Sandheden. Men sammen, kollektivt, sidder vi soldater og eks-soldater med hver vores bid af krigene i hovedet. Vores oplevelser er det, krigene bestod af. Det er noget værd.

Den røde tråd findes muligvis ikke, men jo mere vi fortæller, jo nærmere kommer vi noget, der kunne ligne en rød tråd.

Derfor er det ikke nok at lade historikere, journalister og andet godtfolk rode rundt i begivenhederne. Det skal nok komme uanset. Men hvis vi skal lære noget af krigene, hvis fejl og mangler skal rettes, hvis politikerne for alvor skal stå til ansvar for deres beslutninger, så kræver det, at vi rotter os sammen. Og det er vi gode til.

De ting, der kan fortælles, skal frem, mens vi stadig kan smage støvet mellem tænderne og huske vores ildkampe, før de bliver til røverhistorier, hvor ingen længere er sikker på, hvad der egentlig skete.

Politikerne har aldrig gået en patrulje, de aner ikke, hvordan det føles at blive skudt på, slæbe på lig eller se sine venner blive sprængt til røde dråber. Det var vores job. Og det job er politisk, uanset om man tog i krig, fordi man ville på eventyr, fordi man troede på projektet eller savnede penge.

Det job var vigtigt, og det er det stadig. Derfor mener jeg også, at vi veteraner har et ansvar, når folk spørger. For vores stemmer har en tyngde. Det kan være i de små samtaler over hækken, det kan være i læserbreve, telefonopkald til journalister, der har fået fakta galt i halsen, eller det kan være at blande sig i en debat på Facebook, som jeg ved, mange af jer gør.

I ved mere end de fleste. I ved mere, end I tror. I er stadig vigtige. Der er stadig en kamp at kæmpe.

Lad os gå i spredt orden på de sociale medier og rydde op i de misforståelser, der er væsentlige for forståelsen af, hvad vi har lavet.

Der er nok at snakke om.

We will remember them.

– Jimmy Solgaard

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Har du brug for et lån til din virksomhed? Er du i gæld? Er du blevet afvist af banker og andre finansielle institutioner? Jeg tilbyder lån, der spænder fra € 5.000 til € 1.000.000 til en gunstig lav rente.

  Jeg tilbyder følgende lån:

  Personlige lån
  Erhvervslån
  Auto lån
  fast ejendom lån
  investeringslån
  Byggelån
  Gældskonsolidering,
  Kreditlinjer
  Andet realkreditlån
   
  Kontakt os nu for et let lån. Vi giver udlån til ethvert formål, Vi vil give dig finansen til at opfylde dine behov. Reagere på denne annonce, og vi vil straks komme tilbage til dig.
  Email: [email protected]

 2. Jeg takker mange gange for kommentarerne og debatten.

  Som skrevet: Jeg sidder ikke med Sandheden, men jeg har dog tiltusket mig et par pointer fra diverse aktindsigter, hundredvis af interview med veteraner, militæranalytikere og politikere i ind- og udland.

  Så jeg bilder mig ind, at jeg ved et og andet, men jeg holder altid mindst et øre åben.

  Hvis nogle vil i kontakt med mig, er denne mail altid åben: [email protected]

  Ilden fri!

 3. Noget der undre mig er jer veteraner holdning til NETOP de mennesker /psykologer! Der bliver ytret utroligt mange dårlige ting om det et tale med en psykolog eller for den sags skyld alle andre der prøver at hjælpe jer. Set fra et civilt synspunkt så er det ligesom det ikke kan blive “godt nok”… I vil ikke ha medaljer… I vil ikke tale med psykologer… I prøver ikke på selv at få stablet noget på benene, hvertfald ikke noget man høre om. Nej vi der ikke har været i krig forstår jer ikke for vi har ikke selv prøvet det, men ved du hvad vi lytter gerne til jer og det er jo det i gerne vil ha.. Altså nogen der lytter, men i kommer sku ikke langt hvis i ikke åbner munden… Man rykker sig ikke hvis man ikke selv vil!! Og hver gang en tosse som mig skriver noget så er det første i lire af er “han forstår det ikke for han har ikke været der” også så stater hele den onde cirkel forfra igen!!

 4. Øh nej soldat det har de IKKE… Ligesom du heller ikke arbejder 55 timer om ugen på christiansborg og køre opslidende valgkampe for at komme i Folketinget, må tage hårde beslutninger om at spare endnu mere på de syge og gamle selvom du reelt er i mod det.. Men du gør det så soldaten kan få løn udstyr våben forplejning så han kan udføre det HAN er go til også gør politikerne det DE er gode til. Stop med den tankegang!!

  • Så det du siger er at vores politikkere er gode til at sejle vores land mod afgrunden? kunne ikke være mere enig og det uanset hvilket farve de har. Og grunden til mange ikke vil snakke om de ting de har oplevet som udsendt er at udeforstående hurtigt mister interessen og med himmelvendte øjne tænker, ja ja så slemt kan det heller ikke ha været

 5. Hej Jimmy,
  Jeg forstår godt din frustration. Jeg deler den! Sandheden er blot i min verden at vi heller ikke med den kommission og den opgave der var fastlagt ville få de svar som vi begge søger. Den ville heller ikke gøre os hverken bedre eller klogere hvis du spørger mig. Jeg ser lidt det her som magen til historien om de østfrontfrivillige under 2 VK. I 1989 forsøgte Johnnie Korsholm og jeg selv at skrive en opgave på HF som netop det emne. På daværende tidspunkt var der kun den “officielle” version – de var landsforrædere og længere var den ikke. Der var intet skrevet om det officielle Danmarks`s involvering endsige blåstempling af oprettelsen. Det var visket ud og man havde efter besættelsen skrevet historien så den passende ind i det billede man gerne ville skabe af Danmark og af besættelsestiden. Her mange år senere er vi klogere og Danmarks historien er i fuld færd med at bliver skrevet om, i hovedsagen ved at dokumenterne bliver lagt frem, gjort tilgængelige og dermed bliver mulige at forske i. Jeg tror ikke et sekund på at en politisk kommission kan give os et upartisk, sandfærdigt eller retvisende billede. Når jeg betragter den proces vi lige har været igennem med Hærens afrapportering af Afghanistan vil de “officielle” rapporter, forklaringer og version aldrig være eller blive det fulde billede. Der er kun en vej til afklaringen og til den objektive version – hvis en sådan findes – og det er ved at lade forskere og historikkere få adgang og lov til at bearbejde de dokumenter der lå til grund. Derved lægges de ind i en historisk og IKKE i en politisk kontekst hvorved der sikres en objektivitet. Det ville der aldrig være kommet ud af kommissionen. Eneste og største forhindring er i dag offentlighedsloven som er en af verdens skrappeste og som af den sidste regering blev skærpet yderligere. Vi må håbe vi kan få rullet den tilbage.
  Se i øvrigt: http://www.b.dk/kommentarer/derfor-skal-irak-kommissionen-lukkes

 6. Sende politikerne på PTR på en skarp mission. Utopi så trænbart er de levebrødspolitikere ikke, og skulle det lykkedes vil forsvaret gå fallit, med den løn, tillæg, ben og pensioner mm. De vil ha for det. Tænk hvad de mener de skal have for det de laver nu, skulle de så også sætte livet/førlighed mm. På spil bliver det ikke forsvarsbudgettet der klare udgiften.

 7. De blodrøde spørgsmål? EB kunne ikke have fundet på en bedre overskrift, men hvad er det så for nogle spørgsmål, som er blodrøde og ikke er besvaret eller afdækket. Præmissen for kommissionen var politisk bestillingsarbejde fra venstrefløjen. Vise mænd ved at resultatet var skrevet på forhånd. Så nej tak.

 8. Nej, nogle tro at vi er et fredligt land måske men vi er i mange krige og når vi sender folk afsted skal de have det bedste udstyr og bedste behandling når de kommer hjem og ikke som i dag hvor vi ligesom har glemt at nogle har været i krig og oplevet det værste man kan.
  Behandle folk godt og undgå krig for det er roden til megen smerte.

 9. Jeg er ikke enig med dig Jimmy.
  Som jeg også har skrevet andre steder før, så kan jeg ikke se hvilken forskel denne kommission skulle gøre for veteranerne.
  Der er som sådan ingen mistanke blandt befolkningen om “alvorlige” brud på krigens regler. Veteraner bliver normalt hverken kaldet børnemordere eller psykopater.
  “OK krig” eller “IKKE OK krig” har ikke noget at sige. Det heler ingen sår.

  Den undersøgelse handler kun om at få skovlen under politiske modstandere. Det gider jeg som Irak veteran sgu ikke tages som gidsel i!

 10. ”Så langt var vi slet ikke nået, så vi kunne sige noget som helst kvalificeret om det. Det er jo derfor, vi havde indkaldt de vidner, og det er også derfor, at det er ærgerligt, at kommissionen blev lukket,” siger han til Jyllands-Posten.”
  Okay, hvad h… har de så brugt 3 år og 14 millioner på??

  Men som jeg også har skrevet før, så kan jeg ikke se hvilken forskel denne kommission skulle gøre for veteranerne.
  Der er som sådan ingen mistanke blandt befolkningen om “alvorlige” brud på krigens regler. Veteraner bliver normalt hverken kaldet børnemordere eller psykopater.
  “OK krig” eller “IKKE OK krig” har ikke noget at sige. Det heler ingen sår.

  Den undersøgelse handler kun om at få skovlen under politiske modstandere. Det gider jeg som Irak veteran sgu ikke tages som gidsel i!

 11. Politikkerne har aldrig gået en patrulje…….. fuldstændig rigtigt, og mange af disse såkaldte akademikere der har siddet på et universitet i 4 eller 5 år, betalt af skatteborgerne, er så dumme at de ikke forstår hvad normale folk siger – jeg er ved at brække mig over den slags – er for nylig stødt på en såkaldt psykolog af samme støbning – men hun kom da til kort! Hun har ALDRIG været på en eneste mission, og er så klog at det gør ondt.