Boganmeldelse : Shadow Army

Navnet Thomas Rathsack leder tankerne hen på jægerbog og Google Translate. Men det er mange ord siden. I september debuterede Rathsack som romanforfatter med bogen ’Shadow Army’.

Af Jeanette Serritzlev

Vi følger jægersoldaten Michael Plessner under en mission i Afghanistan. Uden at røbe for meget går operationen ikke som planlagt. Plessner er fører for en patrulje, der skal tilfangetage eller dræbe en Al-Qaeda-leder. En opgave efter bogen; men udførelsen af den går galt, og Plessner får på nærmeste hold indsigt i, hvad pashtunwali vil sige.

Pashtunwali er det æreskodeks, som pashtunerne lever efter. Et kodeks, der foreskriver, at man forsvarer en gæst med alt, hvad man kan. Med livet om nødvendigt. Det er tydeligt, at forfatteren sætter en ære i at formidle på en realistisk måde, så læseren får noget andet med end ren spænding. Herunder indsigt i Afghanistan, pashtunsk kultur og de dertil hørende begreber.

Det er en klassisk spændingsroman i Tom Clancy-genren; men det er samtidig en historie, der i detaljer beskriver specialstyrkernes måde at arbejde på. Hvor handlingen følger en klassisk skabelon, adskiller bogen sig nemlig i beskrivelserne af soldaternes arbejde. Når man læser historien, bærer den tydeligt præg af Rathsacks baggrund som jægersoldat, og det er en stor styrke ved fortællingen.

Eftersom det er kendt, at bogen vil få en fortsættelse, tør jeg godt afsløre, at Plessner klarer den. Men det er heller ikke nødvendigvis plottet eller slutningen, der er det mest interessante. Det er derimod graden af detaljer. Sprog og fagudtryk kan måske være en udfordring for den udefrakommende læser, men for Krigeren.dks målgruppe kan det kun være at betragte som en fordel. Der er guf for feinschmeckere i beskrivelserne af udrustning og taktik. Der er desuden en god fremdrift i historien, og den er hurtig at komme igennem.

Det er underholdning – men underholdning, man bliver klogere af. Læsning kan anbefales.
4/5 stjerner

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *