En dansker i Uganda

Major Ken Albret fra Gardehusarregimentet har i efteråret været i Uganda, hvor han som en del af et nordisk team af undervisere, har kørt et FN stabskursus for officerer fra De Østafrikanske Reaktionsstyrker.

I 2008 besluttede de nordiske forsvarsministre i fællesskab, at de nordiske lande skulle yde støtte til De Østafrikanske Reaktionsstyrker. En støtte der bl.a. indebærer undervisning af kommende stabsofficerer i FN-missioner. Ken Albret og kolleger fra Sverige og Finland drog derfor i midten af september til Jinja, Uganda, hvor en stor oplevelse som undervisere ventede.
Stabskurset forløb over to uger og fokuserede på kursisternes behov. Ikke mindst i forhold til at kunne agere i en international og multifunktionel stab på Brigade og Divisionsniveau i FN. Den første uge blev brugt til at give kursisterne en basisviden om FNs organisationsstruktur og forretningsgange. I anden uge var der fokus på FNs metoder inden for planlægning og beslutningsprocesser herunder en del øvelser.
Mange af øvelserne startede med, at en FN mission blev deployeret ind i et konfliktområde, hvorefter missionens ledelse udstedte specifikke ordrer til deres underenheder. Herefter skulle underenhedens stab foretage en stabsanalyse og udstede deres egne ordrer, for at enheden kunne udføre opgaverne optimalt, korrekt og til tiden. – Denne proces krævede nogen kendskab til FNs virke, men forudsatte også at eleverne havde en vis erfaring fra stabe i deres egne nationale strukturer, fortæller Ken Albret.
Topmotiverede kursister
Kursisterne på stabskurset bestod af 30 officerer – fra kaptajner til oberster – fra Uganda, Burundi, Kenya, Rwanda, Somalia og Sudan. Det var en blandet gruppe med forskellige niveauer af baggrundsviden, operativ erfaring og IT-færdigheder. En vis mængde viden om computere er vigtig at have i FN, hvor der ofte arbejdes på netværk af den mere avancerede slags. For at komme så tæt på virkeligheden som muligt, havde de svenske undervisere medbragt en stor mængde udstyr, herunder 40 computere med henblik på at genskabe et FN-computermiljø på kurset.
Ken Albret er ikke i tvivl om, at officererne har haft et godt forløb:
– De har uden tvivl lært meget. De var motiverede, entusiastiske og ivrige efter at lære. Der var et par sprogbarrierer og IT-spørgsmål, men de var gode til at hjælpe hinanden. De gik fra at være 30 individer fra seks forskellige lande til tre velfungerende teams. Alt i alt føler jeg mig meget privilegeret over at være en del af dette samarbejde.
Næste stop: Djibouti
Efter kurset drager Ken Albret mod Djibouti, hvor han igen kommer til at stifte bekendtskab med officerer fra De Østafrikanske Reaktionsstyrker. Denne gang som underviser på kristestyringskurset NORDEFCO Integrated Crisis Management.
– Det glæder jeg mig til. Når jeg ser på, hvad vi har opnået her i Jinja med hensyn til teamwork, nye færdigheder og en fælles forståelse, kan jeg ikke andet end forvente, at kurset i krisestyring bliver ligeså succesfuldt.

Kilde : FPT

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *