American Sniper er ikke en sniper film, men en film som er opbygget over bogen om Chris Kyles liv.
Af Gæsteanmelder Christian Ranum Spohr, CEO og grundlægger af EAGLE SHARK. Tidligere soldat og udannet sniper i USA
Filmens skiltning af Irak krigen er meget stereotypt, hvor det er de gode mod de onde. Filmen har en fin kombination af action og dybde og Clint Eastwood (instruktør) har valgt en lidt atypisk vinkel for at fremstille en Amerikansk helt på. Dette synes jeg er lykkes rigtigt fint og man får et billede af et menneske og ikke en superhelt. Det at man vælger at gøre Chris Kyle ”menneskelig” er med til at skabe et mere troværdigt billede af filmen.
Et af de elementer, som der er lagt vægt på er det man kalder Battlemind¹ og der er i filmen flere scener, hvor der er fokuseret på Chris Kyles mentale kamp under de perioder, hvor han er hjemme mellem udsendelserne. Her udviser han bl.a. lyd følsomhed og aggressiv adfærd, hvilket er to klare kendetegn på battlemind VS homemind².
Jeg mener ikke at filmen lever ikke op til dens titel, og jeg føler den havde alt for få detaljer omkring sniper færdigheder. Jeg savnede mere sløring, bedre skjul og spotter/skytte forhold var på ingen måde til stede i filmen. For at forstå hvad jeg mener med dette, så kræver ordet sniper måske en forklaring:
Hvad jeg forstår ved ordet sniper er et makkerpar, hvor at der er en skytte med særdeles gode skyde færdigheder samt en makker som kaldes en spotter. Spotterens opgave er at kende til alle de eksterne forhold som spiller ind ved skud på lange afstande, samt guide skytten gennem skuddet. Når jeg nævner lange afstande kan jeg tilføje, at når man taler med en erfarende jæger som skyder efter et dyr, så er et skud på mere end 200m en lang afstand. Med et godt kikkertsigte, er det er som sådan intet problem at se et mål på længere afstand, men der er mange faktorer som spiller ind ved det enkelte skud på lange afstande. Disse faktorer skal et sniper-team kende til og kunne tage højde for.
LÆS OGSÅ : 3 danske og 7 udenlandske krigsfilm der kommer i 2015
Først og fremmest skal skytten mestre skydedisciplinen og have styr på alle de interne forhold som påvirker et skud. Dette er bl.a. vejrtrækning, puls, sigtebillede, aftræk, skydeposition m.m.
Spotter skal kende til og tage højde for alle de eksterne forhold, som påvirker et skud, som bl.a. er afstanden, vindhastighed og retning, samt hastighed på bevægeligt mål, barometertryk, kuglens rotation og jorden rotation m.m.
De såkaldte sniper episoder som er i filmen er som jeg ser det en almindelig *overwatch taktik som kan bestrides af en marksman⁴. Chris Kyle var givetvis uddannet sniper og med garanti en god skytte, men ”rigtige” sniper scener er når en skytte og spotter arbejder tæt sammen, her vil der blive lagt stor vægt på godt overblik af målet/området, godt skjul og gerne god dækning samt en præcis kommunikation mellem spotter og skytte omkring de tekniske forhold som påvirker skuddet, samt når skytte og spotter ligger i en bestemt position, hvor både skytte og spotter har observation på målet.
Når man skal skyde på lange afstande, så kræver det utrolig meget af skytten og i virkeligheden mindst lige så meget af spotteren. De hovedskud, som vi ser på filmen på henholdsvis 1000m og 1900m, er stort set umuligt, især uden brug af spotter til at korrigere.
Hvad jeg godt kunne lide ved filmen, var de Amerikanske soldaters udrustning, samt de realistiske omgivelser, som var med til at skabe troværdighed.
Overordnet set en OK film, som jeg godt kan anbefale.
LÆS OGSÅ : Boganmeldelse – American Sniper
[divider]Ordforklaring[/divider] [cbtabs][cbtab title=”¹ Battlemind”]Battlemind er en tilstand de fleste soldater med udsendelse bag sig har oplevet og er et udtryk som er brugt af bl.a. militærpsykologer til at beskrive, når en soldat er udsendt og har en hverdag i et høj risiko område/land og derfor befinder sig i en sindstilstand, hvor soldaten konstant er i et højere beredskab. Det kan derfor være krævende at balancere mellem f.eks. at være almindelig familiefar i trygge rammer i ens hjemland og til de hårde vilkår man arbejder under i krig.[/cbtab][cbtab title=”² Homemind”]Homemind er næsten selvsagt nemlig det modsatte af battlemind og beskriver den tilstand man er i, når man er hundrede procent hjemvendt og mentalt akklimatiseret.[/cbtab][cbtab title=”³ Overwatch”]Overwatch er en taktik hvor man er placeret højt, så man kan overskue et målområde og dække med skud mod mål under andres fremrykning.[/cbtab][cbtab title=”⁴ Marksman”]En marksman er en soldat med gode skydefærdigheder som eks. kan være en del af en infanterigruppe eller et SEAL team og som typisk med til den ”almindelige” bykamp. Han har typisk et våben, som kan skyde lidt længere og mere præcist end et assault våben. En marksmans effektiv skydeafstand vil typisk ligge op til 500m og den primære årsag til dette er at han ikke har en spotter.[/cbtab][/cbtabs]Trailer 1
Trailer 2
American Sniper: Behind the Scenes Movie
Det ret sjovt.. Så meget “kriger” kan der da ikke være i jer som skriver dette, da i så burde vide at det altså ikke hedder “dansk sniper” men “dansk finskytte” da en sniper er det vi ville kalde snigskytte, og det hedder vores ikke.
God artikel :)
Nu siger Kyle selv i bogen at SEALS i modsætning til andre enheder ikke bruger spotter. Hvorfor så give filmen kritik for det?
Tror mig det gøre de(0:
selvfølgelig er der opgaver hvor de ikke gøre og det kunne bla. være til overwatch ved korte afstande.
Jeg ville gerne tror dig. Men baseret på førstehåndskilder, såsom Chris Kyle og Brandon Webb så benytter SEAL Team 3’s Snipere som standard ikke spotter.” One thing for certain is that the SEAL sniper can self spot and make rapid assessments of where to place the next shot ALL without a spotter.” Citat Brandon Webb
” In Iraq, Kyle’s SEAL snipers did not function in traditional two-man teams. Operating as individual snipers, there was no spotter except when one sniper spotted through his riflescope while another fired.” Citat Maj. John Plaster
Jeg sætter blot spørgsmålstegn ved artiklens kritikgrundlag, når man i artiklen har to afsnit der omhandler oprigtigheden af den individualistiske taktiskeudførelse. At filmen ikke er lige så god som bogen kan vi godt blive enige om.
Hej Laurits. Jeg har fuld forståelse for din overbevisning omkring brugen af spotter eller mangel på sammen og er helt enig i, at man godt lave “sniper” opgaver uden spotter men KUN på korte afstande. jeg har skrevet lidt omkring det i en tidligere kommentar som jeg har kopieret ind nederst i denne kommentar, hvis du finder emnet interessant, så kan du evt. klikke på linket vedr. anmeldelsen, her har jeg uddybet det i ord forklaring under overwatch.
Tidligere kommentar:
Min kommentar vedr. spotter er ud fra en professionel anskuelse og ligegyldigt hvad der står i bogen, så er et hovedskud på denne afstand (1000-1900m) umuligt og i særdeleshed uden en spotter. Men som sagt så synes jeg det alt i alt en ok film og en spænde fortælling om Chris Kyles liv som desværre slutter som det gøre.
Fed film.
Hvis han havde læst bogen, så viste han at Seals ikke bruger spotter og at han har fået bekræftet de skud på henholdsvis 1000m og 1900m. Så lidt ubrugelig anmeldelse…
Jeg er helt enig, slugte bogen i løbet af få timer i december og det er tydeligt at den såkaldte ekspert der skriver anmeldelsen ikke har læst bogen – eller har forståelse for at ikke alle finskytte afdelinger fungerer som i det danske system med skytte/spotter teams.
Og ud fra det jeg læser i bogen, ville Chris Kyle kun bruge tal (skud, dræbte, afstande) som var verificeret af andre kilder.
Om den er virkelighedstro eller ej er vel lige meget. Filmen er skisme stadig rigtig godt lavet og viser stadig hvad der sker for nogle, når de kommer hjem med krigstraumer
Jeg har læst bogen et par gange, og jeg sys filmen var kedelig
Har du bogen Sven?
Ja, men har lånt den ud. Den er nu super fed. Jeg har nogle andre hvis du skal låne en
Vil gerne læse lige den der! Har du operation red wing? Den som Lone survivor er lavet på?
Jeg har lånt både American Sniper, Damn Few og Operation redwing ud. Sorry :/
Giv mig lige besked når de er tilbage!
Hvis man havde gjort sig ulejligheden at læse bogen, eller ihvertfald bare bagsiden af bogenog ikke bare titler på filmen, så havde denne anmeldelse ikke været relevant. Så bare det at krigeren.dk har bedt en skytte lave den, er jo…
Nu er det ikke altid at instruktør laver en 1:1 når en film er baseret på en bog.
Måske han mener, at hvis anmelderen havde læst bogen ville han vide, at de arbejdede uden spotter under indsættelserne. Ergo er stort set hele anmeldelsen spild af spalteplads .
Nu var det jo filmen og ikke bogen der blev anmeldt(0: Min kommentar vedr. spotter er ud fra en professionel anskuelse og ligegyldigt hvad der står i bogen, så er et hovedskud på denne afstand (1000-1900m) umuligt og i særdeleshed uden en spotter. Men som sagt så synes jeg det alt i alt en ok film og en spænde fortælling om Chris Kyles liv som desværre slutter som det gøre.
Annika Olsen
Jeg ville anbefale jer at korrekturlæse jeres artikler før I smider dem online. Masser af grammatiske fejl og stavefejl fremstiller jer som uprofessionelle. Ellers en god anmeldelse!
om filmen er realistisk er sådanset lige meget. Men mere om Battlemind til Homemind.
Det behøver man ikke for at være sniper / finskytte for at kunne se det er den ikke.. Nyere gon ho film er ikke længe lavet
Fed fed film hele vejen
Nu ser man jo ikke en film fordi den absolut skal være realistisk :-)
Korrekt, men dette er en film, der bla. handler om en mand og hans “håndværk”. Set ud fra den betragtning, er det altid spændende hvor lidt og hvor meget Hollywood krydderi der er tilsat.
Jeg sad med åbne øjnene hele vejen. Men bogen skal vist læses også kunne jeg forstå på en der havde læst bogen.