Taliban er ved at vinde kontrol over Helmand-provinsen

Helmand-provinsen Afghanistan

Afghanske embedsmænd og Nato-kilder fortæller, at Taliban har etableret deres strategiske hovedkvarter i den nordlige del af Helmand-provinsen, hvor den militante gruppe har kontrollen.

Den islamistiske gruppe er i gang med at udvide territoriet yderligere, siger Graeme Smith, der er Afghanistan-analytiker i tænketanken International Crisis Group.

Helt tilbage i maj advarede og rapporterede guvernøren i Musa Qala, Mohammad Sharif Khan til Afghanistans regering, at tre fjerdedele af den sydlige Helmand-provins allerede var under Talibans kontrol, og regeringens folk var ikke længere til stede i deres distriktshovedkvarter.

Taliban har fået tunge våben og masse udstyr
I en video oplyste Taliban for nylig, at gruppen har fået fat i “en masse artilleri og udstyr”, da den indtog Musa Qala. Videoen viser Taliban soldater i guvernørens kontor, politiets hovedkvarterer og en tidligere amerikansk base.

LÆS OGSÅ :  To danske soldater i Afghanistan har fået coronavirus

I et åbent brev på Facebook, rettet til præsident Ashraf Ghani, advarede viceguvernør Mohammad Jan Rasoulyar søndag om, at Helmand kan falde til Taliban, og en politichef i provinsen har netop bedt om øjeblikkelig hjælp, da han er omringet af talibanere.

»Vi har været omringet i to dage«, fortæller politichef Mohammad Dawood i Sangin i Helmand-provinsen til BBC.

Mohammad Dawood frygter, at han og hans kolleger vil stå uden ammunition, hvis de ikke får hjælp meget hurtigt.

»Der ligger dræbte mennesker rundt omkring mig. Vi har ikke spist i to dage. Hvis vi ikke får støtte i løbet af en times tid, bliver vi taget til fange. Lige nu har vi kun politibygningen under vores kontrol med støtte fra den nationale hær«, forklarer Dawood til BBC via en satellit telefonforbindelse .

LÆS OGSÅ :  To danske soldater i Afghanistan har fået coronavirus

Mindst 90 soldater er blevet dræbt i de seneste kampe i området.

På trods af advarslerne afviser myndighederne i Kabul, at situationen i Helmand er kritisk.

Det var netop i Helmand-provinsen, at de Nato-ledede styrker – herunder de danske soldater – kæmpede de hårdeste kampe og led de største tab under krigen i Afghanistan.

Danske soldater forlod sidste år den sydlige Helmand-provins efter otte års indsats i området og 13 års allieret krig. 43 danske soldater mistede livet i løbet af de otte år i Afghanistan.

Skrevet af KrigerenDK

49 kommentarer

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0