Taliban er ved at vinde kontrol over Helmand-provinsen

Helmand-provinsen Afghanistan

Afghanske embedsmænd og Nato-kilder fortæller, at Taliban har etableret deres strategiske hovedkvarter i den nordlige del af Helmand-provinsen, hvor den militante gruppe har kontrollen.

Den islamistiske gruppe er i gang med at udvide territoriet yderligere, siger Graeme Smith, der er Afghanistan-analytiker i tænketanken International Crisis Group.

Helt tilbage i maj advarede og rapporterede guvernøren i Musa Qala, Mohammad Sharif Khan til Afghanistans regering, at tre fjerdedele af den sydlige Helmand-provins allerede var under Talibans kontrol, og regeringens folk var ikke længere til stede i deres distriktshovedkvarter.

Taliban har fået tunge våben og masse udstyr
I en video oplyste Taliban for nylig, at gruppen har fået fat i “en masse artilleri og udstyr”, da den indtog Musa Qala. Videoen viser Taliban soldater i guvernørens kontor, politiets hovedkvarterer og en tidligere amerikansk base.

I et åbent brev på Facebook, rettet til præsident Ashraf Ghani, advarede viceguvernør Mohammad Jan Rasoulyar søndag om, at Helmand kan falde til Taliban, og en politichef i provinsen har netop bedt om øjeblikkelig hjælp, da han er omringet af talibanere.

»Vi har været omringet i to dage«, fortæller politichef Mohammad Dawood i Sangin i Helmand-provinsen til BBC.

Mohammad Dawood frygter, at han og hans kolleger vil stå uden ammunition, hvis de ikke får hjælp meget hurtigt.

»Der ligger dræbte mennesker rundt omkring mig. Vi har ikke spist i to dage. Hvis vi ikke får støtte i løbet af en times tid, bliver vi taget til fange. Lige nu har vi kun politibygningen under vores kontrol med støtte fra den nationale hær«, forklarer Dawood til BBC via en satellit telefonforbindelse .

Mindst 90 soldater er blevet dræbt i de seneste kampe i området.

På trods af advarslerne afviser myndighederne i Kabul, at situationen i Helmand er kritisk.

Det var netop i Helmand-provinsen, at de Nato-ledede styrker – herunder de danske soldater – kæmpede de hårdeste kampe og led de største tab under krigen i Afghanistan.

Danske soldater forlod sidste år den sydlige Helmand-provins efter otte års indsats i området og 13 års allieret krig. 43 danske soldater mistede livet i løbet af de otte år i Afghanistan.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Man har jo næsten på fornemmelsen, at alt, hvad der blev gjort der nede, alle de, der ikke kom med hjem, alt har været forgæves og har kun givet mening i et kort øjeblik…… Sandet har slettet alle spor, alle hjulspor til de steder, hvor vi har været, alt det blod, der er udgydt…. Sandet har dækket det, og Taleban tramper nye spor….

  2. De danske svende der mistede livet der har været helt forgæves!!
    Det er åbentbart vigtigere at holde gang i gløderne, så våbenproducenterne kan blive ved med at vedligeholde deres forretning og indtjening – man kunne fristes til at tro, det er derfor arbejdet kun skulle gøres halvt.

    • Hvis du skal komme korruption til livs i Afghanistan skal du holde tropper der for evigt- glem det. Hvis du skal have en veltrænet og veluddannet afghansk hær, skal du være der for evigt- glem det. Kulturen og samfundet er et andet- det er en gåde hvordan man kan tro, at vi kan trække en demokratisk styreform ned over hovedet på dem. Det kan vi ikke. Det har taget Vesten 500 år fra Reformationen og 650 år fra Renæssancen, at bortkaste feudale/klanbaserede magtstrukturer og doktrinær religiøsitet. Vil vi have tropper i Lortelandet så længe? Eller længere, for de har jo ikke engang tegn til en Renæssance, kun uoplyst middelalder.

  3. Så en super positiv udvikling på hold 8 og hold 9. (Var HJV bevdel og stolt af det) Men det lagde i kortene at hverken ANA eller ANP kunne holde stand når vi forlod landet. Endnu mere sørgeligt er at myndighederne i kabul ikke ser det som kritisk, hvilket gør det svært at hjælpe, medmindre vi skal være det hele tiden.

  4. Det gør sgu ondt, når man har tilbragt et år i Helmand.
    Men også forventet når man har set hvordan det er blevet forvaltet efterhånden som vi trak os ud.
    Men mens vi var der fik civilbefolkningen i det mindste et pusterum. Og jeg så sgu Gereskh vokse og live op, fra hold 5 til 15.
    Det vil jeg huske på, når alle haterne kommer med deres pis om at krigen var forgæves. Den tid vi var der, var sgu ikke forgæves!