Minister mangler argumenter for at droppe forsvarsforbeholdet

Det europæiske forsvarssamarbejde skal styrkes, men det betyder ikke et opgør med EU-forsvarsforbeholdet

Båndene skal styrkes på tværs af Europa, men der skal stærkere argumenter til før der er udsigt til et dansk-europæisk samarbejde uden et EU-forsvarsforbehold.

Det er meldingen fra den danske forsvarsminister, Trine Bramsen (S), efter et ministerrådsmøde i Bruxelles tirsdag.

– Man bliver nødt til at diskutere, hvor vi konkret står over for de udfordringer, som vi ikke kan håndtere i andre regi som NATO eller med bilaterale samarbejder.

– Der mangler jeg altså nogle meget stærke argumenter for at danskerne skal afskaffe et forbehold, siger ministeren.

Mødet mellems EU-landenes forsvarsministre havde blandt andet om EU’s udvidede forsvarssamarbejde, Pesco, på dagsordenen.

Danmark står grundet forbeholdet uden for en række europæiske samarbejder, herunder Pesco, men det mener Trine Bramsen ikke er et problem for nuværende.

– Spørgsmålet er jo, om der er noget viden, vi afskærer os selv fra. Og det kan jeg ikke se lige nu og her, siger hun.

Som led i det europæiske forsvarssamarbejde afsætter EU i perioden 2021-2027 13 milliarder euro til Den Europæiske Forsvarsfond.

Pengene kan gå til forsvarsmæssig udvikling og forskning, og det er en pengepulje, som danske virksomheder kan få del af.

Fonden er ikke er omfattet af forbeholdet, og virksomhederne kan derfor byde ind efter normale EU-udbudsregler.

Forsvarsministeren forklarer, at regering holder nøje øje med de danske virksomheders mulighed for europæisk deltagelse.

– Det er klart, at hvis vi ender i en situation, hvor danske virksomheder bliver afskåret fra deltagelse i europæiske projekter, så bliver sagen en anden.

– Det er bare ikke der, vi er nu, siger ministeren.

 

 

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Skal vi droppe forsvarsforbeholdet, så skal de danske vælgere til stemmeboksen først. Den beslutning skal en enkelt minister ikke tage på vegne af det danske folk. Og bortset fra det så er der ingen grund til at droppe forbeholdende. Vi klarer os fint som det er nu.

    Desuden, den gamle Napoleon/Hitler-drøm, om en gigantisk Europæisk hær, med potentiale til at blive lige så stor som både Ruslands og USAs hære, tilsammen, er en farlig drøm i sig selv.