Krigsveteraner skriver danmarkshistorie

Der er lagt op til trængsel på pladsen foran Christiansborg på tirsdag den 23. oktober, når danske krigsveteraner demonstrerer. Det er nemlig aldrig før lykkedes at samle så mange veteraner på tværs af værn, alder og baggrund som til dette formål: At protestere mod Arbejdsskadestyrelsens lemfældige måde at behandle krigsveteraner med psykiske skader. Krigsveteraner, som alle har været udsendt af den danske stat i krig eller i krigslignende situationer.

På stribe bliver deres skader afvist af Arbejdsskadestyrelsen. Til trods for, at de ypperste lægelige eksperter i Danmark og i udlandet forklarer, at psykiske skader, så som post traumatisk stress disorder, PTSD, udvikler sig over tid – ofte over flere år – har Arbejdsskadestyrelsens embedsmænd indført en regel, der siger, at den ramte skal have været til læge med sine symptomer senest seks måneder efter hjemsendelse. Er det ikke sket, bliver sygdommen afvist som arbejdsskade. Og dermed nægtes den ramte den anerkendelse og hjælp, som er så livsnødvendig.

LÆS OGSÅ :  Folketinget bevilger 50 millioner til veteranindsats

Det er en kendsgerning, at Arbejdsskadestyrelsen med den hjemmelavede regel i lommen afviser cirka tre ud af fire veteraner, mens vore nabolande kun afviser en ud af ti.

Arbejdsskadestyrelsens embedsmænd sætter dermed sig selv over de lægelige eksperter. Endda de eksperter, styrelsen selv henviser de PTSD-ramte til.

Demonstrationen vil tillige samle krigsveteraner med fysiske skader, som ikke har haft de samme problemer med styrelsen. De ønsker her at give deres støtte til deres kammerater.

LÆS OGSÅ :  Flere fængsels- og politibetjente opfylder PTSD-kriterier

Psykiske skader kaster lange skygger, så også mange pårørende vil være til stede på pladsen ved Christiansborg. De lever dagligt med alle de problemer, de psykisk ramte veteraner har at slås med.

Demonstrationen bliver støttet flere steder fra. Ikke mindst fra Charlie 9 Helicopters, som på dagen vil sørge for, at pressefotograferne får en mulighed for at se det hele lidt fra oven.

I skrivende stund er der i Danmark 1.729 krigsveteraner, der har fået deres sag afvist af Arbejdsskadestyrelsen. Det er for dem – og for de kommende veteraner – demonstrationen vil finde sted.

Med et eneste krav: Lyt til lægerne og fjern seks-måneders reglen!

5 kommentarer

Skriv et svar
  1. Ja det er kedeligt at det går udover vores soldater med hensyn til Arbejdsskadestyrelsen håber i kan få bedre mulighed. Desværre står det også skidt til når de skal behandle civil sager også. Men krydser finger for det hjælper vores kriger de har om nogle fortjent bedre behandling i systemet

  2. held og lykke… på tide der bliver gjort noget ved den måde arbejdsskadestyrrelsen sylter sager efter sager og trækker det i langdrag for at køre folk trætte i deres sager………giv den gas svende!!!!!

  3. det er simpelhen svinsk af arbejdsskadestyrelsen.. Håber virkelig der kommer til ske noget nu, om ik andet fra politisk side. I har min fulde opbakning drenge (og piger)

  4. I forhold til den respektløse behandling som veteraner igennem alt for mange år modtog af det offentlige system, og delvis stadigvæk modtager, så er den grundlæggende årsag at skiftende regeringer aldrig har forstået udsendelsernes omkostninger, konkretiseret som udsendelsernes pris på samfunds niveau.

    Som så mange gange før i vor civilsations voldelige og blodige historie, så har både stater og lande igen og igen og atter igen, glemt den reelle pris for at sende mænd og kvinder ud i krigens og voldens dynamik.

    Så det er meget positivt at soldaterne af dette land, nu igen prøver at gøre politikerne opmærksomme på denne pris.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *