Indkøbsprocessen for nyt kampfly er nu officielt iværksat

Torsdag aften har Programkontoret i Forsvarsministeriet udsendt en såkaldt “Request for Binding Information” (RBI) til de fire producenter, der ønsker at sælge kampfly til Danmark. Det betyder helt konkret, at indkøbsprocessen for projekt nyt kampfly, nu officielt er iværksat… igen.

En RBI er en informationsanmodning til kandidaterne. Den består af et spørgeskema med ca. 950 spørgsmål, der sammenlagt fylder knapt 1.000 A4-sider.  Der er en deadline for producenterne som hedder juli 2014.   Herefter analyseres, valideres og behandles kandidaternes svar.

Der evalueres inden for fire områder: 

1. Strategiske forhold
Her vil man bl.a. fokusere på kandidaternes varetagelse eller opfyldelse af overordnede danske sikkerheds- og forsvarspolitiske målsætninger. Det handler dels om  sikkerhedspolitiske aspekter, og dels om militærstrategiske aspekter ift. samarbejde med andre lande.

2. Militære forhold
Kandidaternes evne til at levere operative effekt, mulighed for at holde flyet opdateret i den forventede levetid (kaldet fremtidssikring), samt risici forbundet med den enkelte kandidat.

3. Økonomi
En sammenlignelig opgørelse af kandidaternes levetidsomkostninger, herunder omkostninger forbundet med anskaffelse og løbende drift og vedligeholdelse.

4. Industrisamarbejde
Fokuserer på, hvordan kandidaterne, gennem industrielle relationer, kan understøtte væsentlige danske sikkerhedsinteresser.

LÆS OGSÅ : Danmarkshistoriens største våbenkøb genstartes igen

Når evalueringsfasen er overstået udarbejdes evalueringsrapporter og et beslutningsgrundlag, der lægges til grund for den politiske behandling af kampflytypevalget medio 2015. Herefter indledes forhandlinger med den valgte kandidat.

De fire kandidater, der indgår i typevalgsprocessen for nye danske kampfly er:

 • Boeing F/A-18E/F Super Hornet
 • Saab JAS 39 Gripen E/F (Next Generation)
 • Eurofighter Typhoon
 • Lockheed Martin F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter)
[divider]AFSTEMNING[/divider] [poll id=”6″] [poll id=”7″]

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Det kongelige teater får 500 mill om året i statsstøtte…de midler kunne nok bruges bedre…husk lige på hvad der skete 9 April for ikke så mange år siden fordi pasifisterne ikke mente vi skulle have et funktionsdueligt forsvar…bum !…vi blev løbet over ende så selvfølgelig skal vi have nye kampfly…F-18

 2. Det kongelige teater får 500 mill om året i statsstøtte…de midler kunne nok bruges bedre…husk lige på hvad der skete 9 April for ikke så mange år siden fordi pasifisterne ikke mente vi skulle have et funktionsdueligt forsvar…bum !…vi blev løbet over ende så selvfølgelig skal vi have nye kampfly…F-18

 3. Dk er et lille land. Lad og købe F-18 som har vist sin værd rundt omkring i verden. Man ved hvad det koster. Man ved hvad det kan holde til. Og man ved også hvad det koster i drift.

  Lad os uanset hvad håbe at det bliver flyvevåbnets fagfolk som træffer den endelige beslutning og at det ikke blive politikere og lobbyister eller “konsulenter” i kulisen.

 4. Dk er et lille land. Lad og købe F-18 som har vist sin værd rundt omkring i verden. Man ved hvad det koster. Man ved hvad det kan holde til. Og man ved også hvad det koster i drift.

  Lad os uanset hvad håbe at det bliver flyvevåbnets fagfolk som træffer den endelige beslutning og at det ikke blive politikere og lobbyister eller “konsulenter” i kulisen.