Forsvaret vil købe nye selvkørende artillerisystemer

Skydende M 109
Skydende M 109
Skydende M 109

Processen med at få indkøbt nye selvkørende artillerisystemer er gået i gang. Forsvaret skal forventeligt bruge mellem ni og 21 artillerisystemer, som skal erstatte haubitserne (M109) fra 1965.

M109 er blevet opgraderet flere gange, men nu kan de ikke mere, og skal derfor erstattes af nye. I udbudsbekendtgørelsen står, at forsvaret skal bruge 15 styk, men der er en option på, at det kan blive ned til ni eller op til 21 styk.

Som led i den længere anskaffelsesproces har Forsvarets Materieltjeneste netop udsendt en såkaldt udbudsbekendtgørelse, der skitserer de overordnede krav til såvel selve køretøjet og selve leverandøren, der bl.a. skal have en robust økonomi og erfaring med at levere artillerisystemer.

LÆS OGSÅ : Verdens største (artilleri) lyddæmper

LÆS OGSÅ :  Forsinket og fordyret: Nye udfordringer for danske ildstøttesystemer

Markedet anno 2013 rummer forskellige typer af artillerisystemer, og behovet hos det danske forsvar er, at systemerne skal være selvkørende… enten på bælte eller hjul.

Derudover skal systemet være operationelt med en maksimum bemanding på fem personer, og det skal kunne klare en skudafstand minimum 40 kilometer med en række udvalgte ammunitionstyper.

LÆS OGSÅ :  Forsinket og fordyret: Nye udfordringer for danske ildstøttesystemer

Når forsvaret har modtaget interessetilkendegivelser fra de forskellige leverandører vil de indgå i prækvalifikationen allerede juni 2013..

Tre-fire leverandører vil blive udvalgt til at give tilbud til Forsvarets Materieltjeneste, som efterspørger en pakkeløsning med såvel support, reservedele og visse vedligeholdelsesaftaler.

Grafik: FMT
Grafik: FMT

Kilde: Flemming Diehl, Forsvarets Materieltjeneste

Her er nogle selvkørende 155mm systemer

Archer – BAE systems

Caesar

KMW Donar

Panzerhaubitze 2000

 

[divider]Tilmeld vores nyhedsbrev[/divider] [wysija_form id="4"] [divider]---[/divider]

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Stop nu den her snak om nye artillerisystemer.. vi skal slet ikke have artilleri! Lad nu US og Canada levere det artilleri son NATO skal have, da det er noget de gør til perfektion. Opløs DAR, omplacer personellet eller lav DAR om til noget andet, evt INF stående styrke.. vi kunne godt bruge et rent INF REG. Siden 1991 har det aldrig været på tale at udsende vores artilleri, så hvorfor bruge penge på det nu?

  2. Både Tyskland og Holland har har/har haft dem i Afghanistan, hvor de blev fløjet ned.

    Der er så andre problemer med dem, for de er designet til kamp i Europa.

  3. Tidligere har svenske Archer, franske CAESAR og israelske Atmos været kandidater.

    Personligt håber jeg der også bliver kigget på det tyske AGM; i korte træk er det kanonen fra Pzh 2000 i et selvsstændigt system. Det har den fordel, sammen med CAESAR og Atmos, at den kan smides på enhver passende undervogn, f.eks. en af vores egne MAN modeller, modsat Archer, hvor man køber Volvoen med.

  4. Problemet med PZH 2000 er at de skal transporteres på tog hvis de skal nogen steder hen. De er alt for store. Ellers en lækker SKH. Ved dog ikke lige hvad det ellers skulle være.

  5. Har set nogle moderne haubitsere der kan skyde en serie granater så de rammer på samme tid, ved ikke om det standard men fedt er det!