Boganmeldelse: Giv agt for begyndere

’Giv agt! Sådan leder du dine tropper’ er en sympatisk og naiv bog om forsvarets politikker om personelpleje – udarbejdet som en selvhjælpsbog til erhvervslivet. Værd at læse? Tja – mest for dem, der ikke ved noget om forsvaret. Eller ledelse.

Af Jeanette Serritzlev

Professor Steen Hildebrandt gav den en top anmeldelse i Børsen. Det vil jeg gerne påpege. Der skal tages forbehold for, at jeg selv har seks år i systemet på godt og ondt. Jeg er vild med forsvaret; ellers var jeg et andet sted. Jeg er begejstret for mange af tankerne for pædagogik og ledelsesgrundlag. Men jeg kender også hverdagen.

Forfatteren til hyldest bogen ’Giv agt! Sådan leder du dine tropper’ har læst en masse politikker og hensigtserklæringer og talt med nogle officerer, hvorefter hun har valgt at gøre deres udsagn til repræsentative for den danske hær. For det er ikke forsvaret som helhed, men hæren, bogen handler om.

Hun fortæller, hvor smukt der i forsvaret konstant er fokus på den enkelte medarbejders udvikling – i modsætning til private virksomheder, forstås. Vi kan også læse, at man inviterer alle, befalingsmænd som menigt personel, til at give deres mening til kende i et ærligt rum. At man ikke er bange for at begå fejl, men kun interesseret i at lære af dem, og at man skal tale om det, der gør ondt.

5-punkts-befaling i få ord
5-punkts-befalingen beskrives i struktur (ikke med et konkret eksempel), og det oversættes kort til, hvordan en sådan kunne omsættes til en privat virksomhed. Lad mig gerne indrømme, at jeg er en stor fan af vores fempunktede tro ven. Brugt rigtigt er den et eminent redskab for såvel opgavestiller som opgavemodtager. Derfor er det så hamrende synd, at den nedprioriteres. Måske fordi forfatteren ikke forstår den til fulde.

’Giv agt’ handler meget om principper, men når det kommer til de konkrete redskaber, der gør en forskel, er bogen noget tynd. Tre sider bliver det til for 5-punkts-befalingens vedkommende. Til sammenligning bruges der fire og en halv side på emnet ’Træn gennemslagskraften’. Jeg har, i lighed med mange af Krigerens læsere, også været i private virksomheder. Der arbejder man altså også med gennemslagskraft. Det er ikke unikt for forsvaret.

Uden for arbejdstid
I bogen fortæller forfatteren også, at det er noget særegent for hæren, at folk i høj grad mødes uden for arbejdstid. Øhm. Jeg har hørt, at det ligeledes forekommer i civile virksomheder. Det, der derimod er specielt for en arbejdsplads som hæren, er samværet inden for arbejdstid – men uden for 9-16. Under uddannelse, øvelser, indsættelser og missioner.

Det skaber et helt specielt kammeratskab, som selv frivillige organisationer kan have svært ved at honorere. Det er det, der skaber båndet. Ikke en privat middag hos chefen, hvilket i øvrigt beskrives som ’en særlig tradition’.

En mulighed til den civile chef
Giv gerne bogen til din chef, der skal forstå, hvad din baggrund i forsvaret betyder. Om end der er meget stof, som er banal ledelse. Undlad at spilde tid på den, hvis du har en hær baggrund og vil reflektere over, hvordan du kan udnytte dine militære kompetencer civilt. Du kan få samme udbytte ud af at (gen)læse forsvarets ledelsesgrundlag og pædagogiske principper; måske mere.

Med god vilje
Professor Steen Hildebrandt var vild med bogen. Måske har den mere at byde på, end jeg har opdaget. Der er intet forgjort i at læse den. Men jeg føler mig ikke beriget. Det er faktisk lidt synd, for emnet er interessant.

Der er ingen tvivl om, at forfatteren gerne vil. Der er god vilje bag. Det er også desværre tydeligt, at hun ikke selv har en baggrund i forsvaret, og hendes empiriske grundlag er svagt. Forfatteren har læst flittigt hjemme, men lidt mere feltarbejde havde pyntet. Også på læserens oplevelse.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Tak for anmeldelsen, jeg vil hermed undlade at købe bogen.

    Har selv gjort min tid i hæren og har et par enkelte gange, prøvet at blive undervist af officerer fra flyvevåbnet. Det var godt nok en kulturoverraskelse af den positive slags. Mener afgjort at hæren kan lære af flyvevåbnets mere åbne måde. Desværre aner jeg endnu intet om søværnets måde at køre tingene på.

    Det værste ved den manglende værns-viden, er at vi jo efterhånden har brug for en bog der med kritisk sans går i detaljen om personelpleje, i alle forsvarets dele, både de civile og militære dele. Alle værn.

    Årsagen er naturligvis paradigmeskiftet. For det kommer til at forandre alt.

    Alt.