Accuracy International AX50 – Hærens nye 12,7 finskyttegevær

Accuracy International AX50.

Hærens finskytter har fået et nyt værktøj. En tung kaliber 50-riffel som skal supplere de finskytte våben, som Hæren allerede råder over.

Det nye gevær der hedder AX50. Et britisk produceret 12,7mm finskyttegevær fra Accuracy International. Et våben der giver danske finskytter større rækkevide og effekt

Hærens nuværende SAKO TRG42(8,6 mm), er effektiv ud til ca. 1.300 m, mens HK417(7,62 mm) bruges på mål ud til ca 800m.

AX50 sender et knapt 50 gram tungt projektil af sted med cirka 900 meter i sekundet. Det tager 3 1/2 sekund, fra skuddet går, til projektilet rammer sit mål 1800 meter væk.

AX50 er en tung sag at løbe rundt med. Den vejer 12,5 kg. Lyddæmperen 3,5 kg og kikkert + montage: 1,2 kg. I alt 17,2 kg. (Uden magasin)

“Et finskyttehold med AX50 indsættes på samme måde som med de mindre finskyttegeværer. Indførelsen af AX50 gør det dermed muligt at bringe et tungt våbensystem lydløst og skjult i stilling fra en overraskende retning – hvorfra våbnet ikke bliver erkendt ved ildafgivelse. Det giver nye muligheder for at uskadeliggøre modstanderens nøglemateriel og –personel, da projektilet kan gennembryde letpansrede køretøjer, kommunikationsmateriel og murstensvægge. Finskytterne kan dermed også nedkæmpe en snigskytte, der skjuler sig i en bygning eller bag en mur“, lyder meldingen fra SSG Thomas Krüger, Sagsbehandler i Kampsektionen i Infanteriafdelingen i nyeste udgave af HKIC nyhedsbrev.

Accuracy International AX50
Accuracy International AX50 (tryk for stort format)

Indkøbet af det nye finskyttegevær er mindst to år forsinket, men nu er valget og beslutningen altså truffet.

Nu skal de danske finskytter i gang med at gennemføre skydninger og få erfaring med brugen, samt at vænne sig til at ”æslet sparker lidt hårdere”.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Accuracy International har produceret min montage til min riffel. Den holder en SB PMii 3-20-50 og sidder ovenpå en Sauer 202 i 6,5 mm Creedmoor.

  Jeg forstår ikke hærens valg. TRG-42 er effektiv ud til ca 1830m – og en .50 BMG (12,7×99 NATO) undres Jeg over, ikke erstattes af amerikanske Cheytac m200 408 Cheytac med en BEAST 5-25xF1 som er fremstillet efter ønske fra det amerikanske millitær og fremstillet i samarbejde med Cheytac.

  Jeg ved godt riflen koster omkring USD 11.000,00. Men hvorfor faldt valget netop op Accuracy i .50 cal? Cheytac er mig bekendt effektiv ud til 3-3,5km. ?

  • Du fik mig interesseret – så jeg kiggede efter, og Ceytac skriver selv 2.500 yds (knap 2.300 m).

   Men har du lagt mærke til, at skribenten mener, at det tager et projektil, med en hastighed på 900 m/s, tre et halvt sekund at flyve 1.800 meter. LOL o.O

  • På Kampskole forklarede de, at Barret hopper en hel del mere ved skudafgivelse, hvilket gør at det tager tid at komme tilbage på målet. På samme tid kan man nå at genlade denne.

  • Dette “håndværk” kan meget vel blive aktuelt igen for truslen fra øst er optrappet mere end vi aner og vi når ikke at få støvlerne på hvis de røde kommer, desværre. ligesom da tyskerne kom ind over grænsen i april, 1940… da kørte vi på cykel… det gør vi i princippet endnu. hilsen fra en “kollega”