Vigtige reservedele til F-35 allerede på vej ud af produktion

F35 - foto: C. Sundsdal - Krigeren.dk

Flere år før amerikanerne begynder at bygge Danmarks nye højteknologiske 5th Generation kampfly, kommer det nu frem, at flere afgørende dele til de danske F35-kampfly forventes at udgå af produktion, allerede før flyet produceres af Lockheed Martin i USA. Det skriver Jyllands-Posten.

Derfor har forsvarsminister Peter Christensen hasteanmodet Folketinget om at få 100 mio. kr. i forskud, så man allerede i år og næste år kan indkøbe tre elektroniske komponentpakker.

Samtidig er Danmark tvunget til at indkøbe flere »komponenter, end der reelt er behov for«, og som man må forsøge at sælge, skriver ministeren i et såkaldt aktstykke til Finansudvalget, der torsdag skal tage stilling til den fremskyndede millionudgift.

’F-35 programmet (dvs. programorganisationen under det amerikanske forsvarsministerium med overordnet ansvar for F-35 kampflyet) har dog konstateret, at visse dele og materialer til de produktionsserier, hvori de danske F-35 fly skal indgå, forventes at udgå af produktion fra underleverandørens side – inden produktionen af de danske kampfly påbegyndes. På den baggrund planlægger F-35 programmet at indkøbe disse dele nu, hvorfor der sker en fremrykning af udgifter til 2016 og 2017,’ skriver Peter Christensen i et aktstykke til finansudvalget.

»Danmark kan jo ikke begynde at opkøbe et lager af alle mulige dimsedutter til kampflyet.« – professor Ole Wæver

Meldingen kommer bag på flere partier, der finder det stærkt bekymrende, at vigtige dele til de 27 nye kampfly, som alene i indkøbspris koster 20 mia. kr., forsvinder ud af markedet.

SF’s forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, indkalder forsvarsministeren i samråd, hvor han bl.a. kræver en redegørelse for, hvad det vil betyde for den fremtidige anskaffelse af reservedele til det, som er blevet kaldt fremtidens kampfly.

»Det virker fuldstændig amatøragtigt og absurd, at der allerede nu er dele, der udgår af produktionen. Samtidig er man tvunget til at forsøge at sælge overskydende dele. Det er ren Ebberød Bank,« siger Holger K. Nielsen til Jyllands-Posten.

Også forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K) kalder det problematisk, hvis Danmark skal forhåndsindkøbe dele til et fly, som skal være på vingerne i 40 år.

»Samtidig er det meget mærkeligt, at vi, allerede flere år før flyet skal produceres, skal betale 100 mio. kr. Vi har endnu ikke underskrevet en aftale med amerikanerne. Det sker først i 2018,« siger Jarlov, der frygter, at fremrykningen vil forskubbe økonomien i kampfly-købet og øge presset på forsvarsbudgettet.

Udenrigsgordfører Martin Lidegaard (R) kræver også en forklaring:

»Vi må sikre, at Danmark ikke pludselig står uden vitale reservedele eller pådrager sig overflødige udgifter,« siger han til Jyllands-Posten.

Forsvarsministeriet vil ikke oplyse, hvilke komponenter, der er tale om, og professor i international politik ved Københavns Universitet, Ole Wæver, kritiserer, at ministeriet reelt beder politikerne om »at træffe en beslutning til 100 mio. kr. i blinde«. Wæver finder sagen yderst mystisk:

»Danmark kan jo ikke begynde at opkøbe et lager af alle mulige dimsedutter til kampflyet.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Peter Christensen, men i en mail til Jyllands-Posten skriver Forsvarsministeriet, at »det er et generelt forhold ved produktion af af kampfly, at dele og materialer undertiden går ud af produktion«. Derfor vælger ved kampfly-køb typisk at indkøbe et lager, så produktionen kan opretholdes i en årrække.

 

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Ikke en skid overrasket…de ku’ ikke en gang bygge en skide simulator uden lortet brød i brand – det er sagt før : F-18 systemet…det er gennemprøvet og testet helt op til de Super Hornets der er i brug nu…alternativt Typhoon som også er grundigt gennemtestet – en stor fed fuck fingertil F-35 og de tosser der har valgt den.

 2. Tilsyneladende kun nogle dele, der skal bruges i de danske F35. Så må man da bruge de dele, der bruges i de andre F35, men Danmark skal som sædvanlig købe noget, som andre ikke bruger. Men når nu politikerne, uanset hvad der senere måtte ske, og der kommer mange flere problemer frem i lyset, absolut vil fortsætte med dette skandale fly, så må de jo se at komme i gang med at købe reservedele. Køb nu rigeligt.

  • Der blev købt Piranha 5, som ingen har kamperfaring med.

   JSF og IC4 og og og…………

   Det ligner bedrageri overfor statskassen!

   Vi må fra 1,2 op til 2,0 af BNP hurtigt til dækning af forsvarsudgifterne. De “nye” 0,8 skal dække hullerne der udsuger de 1,2% på grund af uforklarlige handler der indgås.

   Sig det endeligt ikke til Trump. Far bliver sur!

 3. Fuldstændig forrykt at der overhovedet var nogen der overvejede de lorte fly de eneste roser jeg har hørt og læst er dem der kommet fra deres egne test piloter og de var ikke engang særligt gode det fly kan alt og dermed intet og så udtaler test piloterne ovenikøbet at det meste nye blandt andet kamera funktioner hvor man ser gennem skrovet ikke er 5potter pis værd det hurtigere nemmere lige ligge sig på siden og se hvad der sker rundt om eller under sig når det er alvor det andet er bare gadgets som ikke er udviklet færdig og så det sjovt nok at us Airforce har offentliggjort at de slet ikke kan bruge flyet i Alaska Nordamerika og Grønland på grund af temperaturerne i de områder og deres egne tests har vist at the good old F16 stadig er det mest manøvre dygtige og driftsikre fly i de områder og har lige netop derfor beholdt F16 der F35 er en opreklameret Hollywood maskine og de vil gøre alt for at tjene de tabte udviklings penge hjem igen også selv det F35 er ligesom helårs dæk det ikke rigtigt godt til noget andet end at blive skudt ned når det møder en russer…
  Hvis flyet var så godt ville man jo nok heller ikke stoppe produktionen af reservedele og starte med at udvikle et helt nyt fly som så pludselig bliver amarikas alt over skyggende bedste kampfly som vi så ikke kan få råd til for nu har vi købt F35 til overpris uden reservedelslager

 4. Holda op en gang klamp…. Hvordan dælen kan det lade sig gøre at man før man får flyet leveret skal indkøbe reservedele fordi at de udgår af produktion….
  Det er da det mest tossede jeg længe har hørt.
  Flyene er ikke engang bygget til Danmark endnu.. Der må jo findes et alternativ til disse reservedele af en anden “nyere produktion” for vi skal jo have de fly de næste 40 år. Hvorfor sætte “gamle” udfasede reservedele i et nyt fly og kaste penge efter noget som udgår af produktion.

 5. i øvrigt lille sidespring.
  samtlige Danske “nye” transport og rednings helikoptere har mig bekendt 2 gange være helt ude af drift så DK slet ikke har haft nogen som man kunne indsætte. Jeg synes ikke vi høre ret meget om den skandale.
  ( det handler om at man ikke kan skaffe reservedele og mangel på mekanikere ). Det var bla. 7-10-2016