Overskriften kommer næsten forærende, når bogens titel påstår, at vi skal tale mere om den russiske præsident. Nærværende boganmeldelse opfordrer derfor til at læse mere om ham – blandt andet i Mark Galeottis nye, letlæste og vanligt velskrevne bog.
Lad mig indlede med en erkendelse: Jeg er begejstret for Mark Galeotti, så jeg gik til bogen positivt og forventningsfuldt. ”Du citerer ham også tit,” sagde en god ven for nylig. Det er sandt – men det er også med god grund.
Interesserer man sig for Rusland, er Mark Galeotti en væsentlig stemme at lytte til. Ud over mandens viden er der flere faktorer, som jeg værdsætter og finder værd at fremhæve: At han åbenlyst er velinformeret og opdateret; at han er en dygtig formidler i skrift og tale, og at han rent faktisk holder af det Rusland, som han beskæftiger sig med. Det mærkes. Også i denne bog.
Galeotti skriver, at han har fundet motivation til at skrive bogen i frustration over den simplificerede karakteristik, som ofte hæftes på manden Putin. Forfatteren citerer en vestlig ambassadør i Moskva for at sige, at hvis man vil forstå Putin, skal man blot forstå hans træning fra KGB. Noget, man også tit kan læse og høre i den hjemlige debat, og det ville da også være underligt at beskæftige sig med Putin uden at beskæftige sig med hans tid i KGB, men som Galeotti pointerer: ”Hvis det var så simpelt, hvorfor bliver vi så ved at med at forstå Putin forkert?”
Bogen er ikke en ‘rigtig’ fagbog. Forfatteren skriver selv, at den er skrevet til lægmænd, men tag det med et gran salt; det er ikke en akademisk fagbog. Hvis man er i gang med at skrive hovedopgave på Østeuropastudier eller Forsvarsakademiet, er det ikke den kilde, man først skal gribe til for referencer, men det gør bestemt ikke bogen mindre læseværdig. Hverken for den studerende eller den i øvrigt interesserede.

En af Galeottis pointer er, at vi ikke må forveksle myten Putin med manden Putin. F.eks. har flere vestlige ledere anvendt skakmetaforer i forbindelse med Putin, men Putin er ikke skakspiller; han dyrker judo.
Vi tilskriver ofte Rusland og styret i Kreml, personificeret i Putin, en magt, som ikke nødvendigvis er reel, f.eks. i forbindelse med indblandingen i valg. Vi taler voldsomt meget om russisk indblanding i valghandlinger – og med god grund – men den påviselige effekt er det noget sværere at identificere. Men det bliver let et forkert fokus.
Som jeg hørte Galeotti sige til et foredrag på Center for Militære Studier i 2018, skulle vi måske – i stedet for at fokusere så meget på russisk indblanding i Catalonien – snarere sørge for, at catalonierne gerne ville være en del af Spanien. Det var casen. Og jo, den kan sagtens overføres til andre eksempler; herunder fra forfatterens eget hjemland.
At forstå Putin handler om mere end manden. Det handler også om at forstå Rusland.
Putin er, skriver forfatteren, så sandt, et Homo Sovieticus, men selvom han har omtalt Sovjetunionens sammenbrud som en katastrofe, er det ikke det samme som at forstå ham som sovjetnostalgiker. Drivkræfterne synes i høj grad at være magt, penge og sikkerhed – sidstnævnte særligt for dem med de to første. Er Putin verdens rigeste mand? Ja, nej, måske. Er det vigtigt? Næppe, i hvert fald ikke for manden selv, for, som det står; han søger ikke efter penge. Han kan svømme i dem, og penge finder ham.
Bogen handler selvfølgelig om Putin, om manden, der ikke bare er myte, men også tog på af tysk øl, da han gjorde tjeneste i Østtyskland, som formentlig har en yngre elskerinde, og som foretrækker at gå sent i seng og stå sent op. Men det er langtfra en seoghørsk ‘her-er-her-hans-liv-bog’. Den handler om inderkredsen i Kreml. Om oligarkers forsøg på at behage styret og på at gætte, hvem det vil have i morgen. Om den frygt, der findes i nogle kredse, for, at Vesten til gå til angreb. Bogen handler også om Ruslands indenrigspolitisk og udenrigspolitisk. Om pensionsreformer og Syrien.
Bogen er uden fodnoter, men langtfra uden fakta. Selv om det ikke er en fag-fagbog, er det lige så forkert at kalde det en lægmandsbog.
Ved du ingenting om Putin eller Rusland? Så begynd et andet sted. Ved du noget, så fortsæt her, og ved du meget, tror jeg stadig, at du vil finde interessante pointer eller understøttelse af dem, du kender i forvejen.
”We need to talk about Putin,” lyder det fra forfatteren. Vi skal også læse mere om ham, siger anmelderen. Blandt andet i denne bog.
Kommentare