Veterankortet er nu en realitet, men hvad skal det bruges til ?

27.180 veteraner udsendt mellem 1992 og 2011 modtager i disse dage et veterankort på deres privatadresser. Med kortet kan veteranen legitimere sin status som veteran overfor omverdenen. Hensigten er, at bl.a. private erhvervsdrivende opfordres til at yde rabat til veteranerne, når de fremviser veterankortet.

Veterankortet.info med oversigt over rabatter og tilbud

Nuværende og tidligere medarbejdere, der har været udsendt i forsvarets internationale missioner, får tilsendt veterankortet, hvilket også omfatter udsendte fra Beredskabsstyrelsen, Hjemmeværnet og Politiet.

UPDATE 26-AUG 2011 kl 11:35

Vi har nu været i telefonisk kontakt med FPT og FKO. Begge fortæller, at kortet i øjeblikket ikke har nogen funktion andet, end det som står i det medfølgende brev. Der står at :

“I forbindelse med din indsats som udsendt af det danske forsvar, fremsender Forsvarets Personeltjeneste et veterankort som dokumentation for din udsendelse.

Veterankortet er en anerkendelse og en påskønnelse ad den værdifulde indsats, som du har ydet for danmark.

Vi spurtge om der var nogle konkrete ordninger eller tilbud i forbindelse med udsendelsen af de nye veteran kort. Det var der ikke, og det er heller ikke Forsvarets opgave at være en aktiv del af kortet og dens eventuelle fremtidige muligheder. Det er blot et af de nye tiltag i den veteran politik der blev vedtaget i oktober 2010, hvor overskriften er “Støtte og anerkendelse”

Ligeledes vides det ikke, hvornår man eventuelt kunne få brug for kortet som dokumentation (som der står i brevet) lige pt.

Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech udtaler til Bornholmstidende

Jeg vil gerne opfordre både virksomheder, organisationer og offentlige instanser til at tænke i nye former for anerkendelse af vores veteraner. Om det er gratis bustransport på flagdagen den 5. september, 10 pct. rabat på bilværkstedet eller gratis adgang til byfesten. Kun fantasien sætter grænser, og jeg håber, at det private initiativ vil blomstre.

 

Følg krigeren.dk på facebook her

147 kommentarer

Skriv et svar
 1. det virker lidt sært at udlevere et kort der i sig selv ikke kan andet end at dokumentere at man er “veteran”. Jeg havde gerne set at der var bundet nogle muligheder op på kortet, i form af eks. rabatter, eller forhåndstilbud. Måske kunne det være grundlag for en indkøbsforening? eller noget helt andet?

 2. Undskyld jeg siger det, men syntes ikke det er helt gennem tænk med det kort. Sådan som det ser ud pt kan det ikke bruges til noget som helst. syntes det virke som noget hovedkuls en eller anden har fundet på. Hvorfor har de ikke på forhånd indgået nogle aftale med virksomheder og andet lidt lige som log by eller hvad det nu hedder. Det andet hvor firmaer selv skal tage intertivet er da helt hen i vejret.

 3. Hej
  Jeg mener, det er helt i skoven med et plastickort – der dybest set ikke er end hujendes fis andet end…….. et plastickort!
  At private forretningsdrivende opfordres til at give rabat, til den der fremviser kortet, er ensbetydende med, at man skal stå med “hatten i hånden”.
  Jeg må sige som Morten, at det havde været hensigtmæssigt, at der til kortet var nogle reelle muligheder i form af rabatter, indkøbsforening eller andet.
  Kortet er en gang plat og skal man være helt grov, så viser det mere ringeagt end respekt for de tjenester mennesker har gjort for vores land qua sit værdiløshed.

 4. Jeg ved sku ikke rigtigt…
  Jeg mener ikke jeg er veteran, jeg tager udsendelserne som de kommer fordi de er en del af mit arbejde som soldat.

 5. ‎1. dag som officiel veteran er ved at være over :-)) men hvad F. skal jeg med et plastikkort ???? BRUG dog pengene på de udsendte som virkelig har brug for hjælp og de familier hvor far eller mor aldrig kom hjem …. Det er også kun 16 år siden jeg var udsendt …. men OK bedre sent end aldrig :-))

 6. Dette er blot et til af disse efterhånden klassiske “Hoved-op-i-r****” tiltag.

  Hvis man flasher sådan et kort, er man jo på forhånd stemplet som en mental ustabil stodder der ikke magter sit liv.
  Det er jo det billede som bla. den danske presse har været med til at tegne at danske soldater, som har passet deres arbejde.

  At udstede et plastikkort uden nogen reel funktion er ikke blot en latterliggørelse af den indsats der er ydet, men også et forbandet spild af resourcer (Administration, produktion, forsendelse), og så i disse tider hvor vi altid får at vide at Forsvaret skal spare penge.

  Jeg modtog mit tigger-kort her idag…….og jeg har besluttet at jeg sender det retur til afsender med en lidt længere tale end jeg vil generer dette forum med.

  – Vil opfordrer alle andre til at gøre det samme.

  Og nej……jeg er ikke veteran……jeg er soldat.

  Til Folketinget og Forsvarskommandoen “STRAM OP!!!”

  • 100% enig – lad os organisere det – så vi alle returnerer kortet, og viser vore foragt overfor hovedløse tiltag

   • hvornår er man så veteran kammerat..? når du har været udsendt er du veteran. at du gider at bruge din tid og energi på det, hold da op, det kan da godt være du har taget lidt skade alligevel. hvorfor er det at kortet skal have en funktion, hvorfor er du tigger fordi du har et veterankort, tag det til dig og vær stolt over de ting du har gjordt for dit land og de mennesker du har hjulpet andre steder, jeg synes da det er forfærdeligt at en Dansk soldat skal gå rundt og føle sig som en tigger, for det er bestemt ikke meningen med kortet, det er jeg meget sikker på.

    • Hvad med at bruge pengene på noget mere nyttigt? Såsom, vores sårede kollegaer, der i forvejen bliver behandlet totalt elendigt? Kortet er en hån! Hvis dette skulle forestille at være “anerkendelse” – så kan jeg godt undvære den usle anerkendelse. De Blå Baretter og Gitte Lillelund Bech, kan for min skyld stikke deres kort op i røven

 7. Ja, min første reaktion var også at det var et ubrugeligt tiggerkort, men der er måske fordele i skidtet alligevel. Det giver jo mulighed for at identificere veteranerne og derfor særbehandle dem.
  10% rabat på müsli er ikke værdigt, men gratis adgang til tøjhus og orlogsmusæet burde være en selvfølge og ville være en relevant og værdig anerkendelse af indsatsen.

 8. Da jeg åbnede brevet og så kortet tænkte jeg…. hvorfor det og til hvilken gavn?
  Da jeg så alligevel skulle cykle forbi Veteranhjemmet i Aalborg, stoppede jeg og spurgte om det vidste hvorfor vi skulle have kortet. De havde ikke hørt noget om det.
  Det er jo rent spild af ressourcer og har absolut ingen effekt.

 9. Ja giver ret i at det er underligt signal at sende. Her er kortet, og så må vi se om nogen private virksomheder bakker op.
  Der må sidde nogle meget gamle mennesker og vedtage sådanne tiltag.

  Der står i brevet “Kortet er en påskønnelse og anderkendelse af din værdifulde indsats”

  Jeg har fået mine medaljer og det er fint nok for mig. Men et plastikkort lig dem man får som IKEA medlem eller COOP ??? For påskønnelse og anderkendelse ?? Come-on gamle nisser. Prøv at bevæg jer ud af komfort-zonen og ud i den virkelige verden på den anden side af hegnet.

 10. Glemte at skrive, at min kone begyndt at grine højlydt da hun læste brevet og så kortet.
  Og det kan man vel godt forstå :-)

 11. Jeg vil forsøge at kontakte FPT, da de står som afsender på brevet. Måske de kan afgive en nærmere forklaring ifht kortet og dets fremtidige funktion.

 12. Om ikke andet kan vi sikkert bruge kortet den dag vi sidder på en bænk ved Christiansborg den 5. september i vores totalt slidte cowboybukser, og en gammel ørkenjakke og drikker 40-50 discountbajere om dagen. Den som har glemt sit kort, gi´r en omgang, ellers er det den med det højeste kortnummer. :-)

 13. Jaaa, så kom kortet endelig. Et sådan kort kan jo bruges til…….. hmmmm, øhhhh. Vinteren kommer jo, så er det da rart med en “nød” isskraber.

 14. Man kan bruge det i diverse solcentre rundt omkring i landet og udlandet. Man skal bare ligge det på brystet, eller på inderlåret, så får man sådan et sjovt mærke, og så kan man på den måde – lidt mere åbenlyst – legitimere sig som veteran overfor omverdenen. Denne metode er dog ret nem at forfalskne, så vær tilbageholden med kram og kindkys til personer der kun kan fremvise denne form for legitimation.

 15. Kortet er et politisk PR stunt uden indhold for os der har modtaget det når der ikke er et formål med det. Og det veterankort har de allerede fået udvandet ved at give det til HJV, for hvad 2-2½ mdr. vagttjenste? som de også får medaljer for. Fastansatte og reserve folk skal have min. 3 mdr. i missions området før de får noget som helst.

  • Efter de nye regler skal du blot have 30 dage i missions området får du kan få medaljen, uanset værn.

    • Og de medaljer er jo ikke andet end, jeg har været der medaljer, som at sige jeg har nu været udsent til krigs helvede , og det eneste jeg fik var denne skive metal, nå ja , og så lige dette her kort ;-)

     hvad med at gøre alt løn i udsendings tiden skatte frit :-) og en permenent skatte rabat , resten af ens liv (med tilbage virkende kraft lol )
     og så fri adgang til alle statens musæer , og fritagelse for alt fremtidet bruger betaling , som sagt der var masser af ting som regeringen kunne at gjort for at vise vi er seriøse med at støtte vores soldater, så kan vi jo altid se om resten af danmark vil gøre trop..

    • Jeg har været på misson fem gange seks måneder.
     Men er man i mindre “fare” og fortjener mindre anderkendelse fordi man kun er afsted 3 måneder?

     Det mener jeg ikke, hvad så med radio folk der sidder i en “bunker” i 6 måneder er han så heller i god nok?
     Eller de ingeniør der “kun” vedligeholder lejre.

     Tiggerkort mener jeg nu heller ikke det, dette er en måde hvorpå virksomheder og andre kan vise deres støtte til sagen, hvordan skulle de ellers vise det?

 16. OK. Så er det vist slået fast at kortet er ubrugeligt som det er nu.
  Det er der selvfølgelig også et rimeligt behov for at brokke sig over.

  Men nu er kortet her jo. Der forelægger en reel registrering af veteraner og en brugbar dokumentation.

  Måske kunne vi finde noget at bruge kortet til, når nu politikerne ikke kunne?

  Rabat muligheden er problematisk, da det hurtigt bliver anset som et tiggerkort eller sammenlignet med div. supermarkedløsninger.

  Adgangs muligheden – f.eks. til Forsvarets musæer som allerede nævnt – men hvor ellers?

  Vip muligheden – Er der ting vi i kraft af vores bedrifter bør have særlige fordele ved? Særlig sygeforsikring f.eks.

  Andre muligheder i kraft af registreringen? Kunne man forestille sig særlige fradrag for veteraner?

  • er enig med dig for så vidt angår “rabatkort” og mener at der måske skulle kigges mere i retning af noget sygeforsikringsfordele o.lign. sålænge jeg ikke bliver forfordelt i en kø, hvor gamle enkefru Hansen burde være allerforrest. Fordi man har et plastickort, er det jo ikke alle der er svæklinge eller krigsinvalider. Men kunne det offentlige byde ind med noget “ekstra” der vel og mærke ikke hælder udgifter over på alle dem uden veterankort, så overvejer jeg at beholde det.

  • Ikke helt korrekt Nato medaljen gives efter 30 dage i missions området, hvorimod FN medalje gives efter 90 dage i missionsområdet

  • “Men nu er kortet her jo. Der forelægger en reel registrering af veteraner og en brugbar dokumentation”

   Det synes jeg er direkte ulækkert. Jeg vil meget gerne ud af det register – Og mht. forslaget om at bruge det som en del af sygesikringen, så må jeg blankt afvise det. Jeg foretrækker mit gule sygesikringsbevis. Synes i det hele taget, at kortet symboliserer den sygeliggørelse og stigmatisering, som følger med veteranpolitikken.

   • Nu skal jeres kvalmende forening satme snart holde jeres kæft med den prædken. Jeg er veteran (5hold), og har desværre haft hårdt brug for hjælp. Den har jeg fået, og jeg er næsten “ude på den anden side”. Man er åbenbart et dårligt menneske og veteran hvids man synes at kortet er OK. Hvor er det klamt af jer, at prøve at give folk dårlig samvittighed.. Jeg agter at bruge kortet.
    Der skal være plads til ALLE veteraner OGSÅ dem der ikke har brug for akut hjælp lige nu og her.

    I skader vores sag mere end i gavner den. kedeligt og kvalmende

    • Ja, du må da selvom du synes du har dårlig samvittighed, og jeg (og ikke en forening, har da lov til at have min opfattelse af veterankortet. Du ævler om “I”? Jeg er åbenbart i flertal?, og synes da nok lige, at mine ord tillægges stor betydning, eftersom jeg ligefrem med min private mening om veterankortet kan skade en sag?? Jeg går udfra, at der må være flere der deler min opfattelse – og det må du jo så bare acceptere, lige såvel, som jeg ikke blander mig i, om du har lyst til at bruge kortet.

    • Personligt tror jeg at tanken bag kortet er ment med noget godt, men det har bare ikke været gennemtænkt inden man sendte kortet ud, man havde ikke rigtig noget indhold i kortet, hvor man kunne sige det og det er muligt, og de redskaber har kortet som kan forbedre dine forhold, hvis dit liv har den retning.
     Det som vi så ser nu er at nogen igen vil tage eller sælge sig selv på andres gøren.
     DSL som jeg ser det, er styret af nogle tidligere officerer som ikke helt kan slippe fortiden, og de foreninger som er en del af DSL lader dem tage styringen over deres gøren, men er det i medlemmernes interesser, jeg tror at hvis man kikker på referater fra alle de lokal afdelinger ude i det danske land, så kan man ikke finde en afstemning omkring dette veteran kort, som er fortaget af de menige medlemmer.
     Jeg tror personligt ikke at de forskellige landsbestyrelser som er med i DSL har bedt deres lokal afdelinger om at tage en afstemning lokalt blandt deres medlemmer.
     Og det er også derfor jeg tror at der er den ballade omkring dette veterankort, beslutningerne er taget på højeste plan ikke på menig medlems plan.
     Indlægget her er ikke ment som noget negativt, og jeg vil ikke træde nogen over tærende, men det er min personlige mening om hvorfor jeg tror at kortet er endt som det er.

 17. Nu ved jeg hvad jeg vil have ud af mit veterankort.

  Jeg vil have et bord i snapsetinget på Frederiksborg. Der skal være plads til 8 veteraner og bordet skal være forbeholdt dem. En hver veteran skal kunne fremvise kortet og spise gratis blandt de politikere der har sendt dem afsted. Så længe der er plads ved bordet.
  Så kan det være politikerne bliver mere opmærksomme på soldater og veteraners vilkår.

 18. Synes det skulle give rettighed til komme forrest i alle former køer, lad det være i netto, først på færgen til tyskland eller til taxaen… Og fri parking overalt i landet…

  • Fri parkering. Se DET er et forslag der ville kunne trække over 27.000 stemmer i folketinget, hvis et parti tog den til sig :-)

 19. OK…ingen brok uden løsnings forslag.
  Hvad med at arbejde i retning af, at dette fine plastikkort giver mulighed for en klækkelig rabat på diverse uddannelser.
  Dette ville jo gå godt i tråd med hele CU konceptet.

  Jeg er klar over at dette, som udgangspunkt, kun vil være brugbart for folk med K35 kontrakt, men hellere lidt end ingenting.

   • Der er en hel del åbne uddannelser, samt VVU (Videregående voksenuddannelse) der er brugerbetaling på.

    Eksempelvis Friluftsvejleder,som jeg rent personligt har tænkt mig at brænde min CU af på, er et kursus til ca. 30000 Kr.

    Retfærdigvis skal det siges at man selvfølgelig kan søge SVU, men det er sgu ikke ret mange basse-øre, i forhold til min nuværende løn.

    Ligeledes er der betaling på diverse idrætshøjskoler.

 20. Hey Knejter og Knejtinder. Jeg er selv veteran fra adskillige udsendelser, og jeg syntes det er et fint tiltag, hvor potentialet bare ikke er helt udnyttet og udviklet endnu. Jeg tror I opfatter ordet veteran alt for negativet. Hvorfor skal vi ikke have et skulderklap for at yde en indsats for gud, konge og verdensfred. Nu skal der bare kobles fri entre til offentligt støttede institutioner (museer) på. Gratis offentlig transport og lignende. Personligt kunne jeg godt tænke mig ½ pris hos tandlægen. Hvor mange af os har ikke brokket os over at vi ikke kunne blive fritaget for skat under udsendelserne m.v. Nu har vi da fået en form for anerkendelse.Der skal bare arbejdes med indholdet.

  • Veteran er ikke negativt ladet i mine ører. Det er fint med tiltag i forhold til veteran politiken, men jeg syntes det er et problem at man bruger penge på at lave plastikkort, for BAGEFTER af finde ud af, hvad det skal bruges til.
   På en skala fra 1-10 hvor stor tror du så selv på chancerne er for at vi får gratis offentlig transport, ½ pris hos tandlægen, fri entre til offentligt støttede institutioner mv ?

  • Du har ret i at potentialet er stort, men indtil videre har vi jo ikke fået andet end et glas der hverken er halvt fuldt eller halvt tomt, men bare tomt… Bevares, jeg er glad for mit tomme glas – det har et flot design – men hvad er pengende kanaliseret bort fra?

 21. Jeg må mildest talt indrømme at jeg blev en smule sur, da jeg fandt et veteran kort i min postkasse. Jeg har været på adskillige missioner senest til Afghanisten, og jeg må sige at jeg ser kortet som en hån mod os. Hvem skal jeg lige vise kortet til? og skal jeg så i mens jeg viser det spørge om rabat. Jeg har været soldat og er ikke tigger psykisk syg eller fattig for den sags skyld, og jeg har ikke brug for almisser fordi jeg har tjent mit land. Mit kort er lige røget i skraldespanden, og nu vil jeg glemme at jeg nogensinde har haft det.

 22. Det er mærkeligt at sende et kort ud som pt. ikke kan anvendes til noget som helst, men at folk herinde ligefrem blive fornærmede over det? Det fatter jeg simpelthen ikke…

 23. Hold nu op med alt det rabat og gratis snak :-))
  Så er det da først at folk griner af det, vi har da råd til at betale selv………!

  Jeg siger igen …… hjælp dem der virkelig har brug for det, mange kom aldrig hjem og mange er skadet på anden vis.
  Hjælp dem istedet for.

 24. Fik også et kort med posten i går og gloede noget – troede kortvarigt at det var ENDNU en “har du det egentlig godt” undersøgelse fra forsvaret.

  Ser ikke mig selv som værende veteran – var udsendt i 1992/93 med blå baret på roen. Det er sgu snart så lang tid siden at ordet “veteran” nok nærmere passer på min alder :-)

  Kortet er som sådan et forsinket skulderklap for mig, men jeg mener nu at man skal bruge flere kræfter på de soldater der har været udsendt i de seneste år.
  Kan man, for dem, få aktiveret kortet fra et stykke dum plast til muligheden for fri bus osv. ville det ikke genere mig.

 25. Ja det er sgu noget underligt at sende et kort ud til folk for at man kan sige : jeg er veteran.

  men når det er sagt så syntes jeg det er helt fint hvis man kan få rabatter på et kort. man skal jo ikke se det som: nu er alt gjort som der kan gøres. dette er bare en lille ting sammen med alle de andre tiltag.

  dog lidt en gambling fra forsvarsministeren, for hvem siger at der overhovedet er nogle private virksomheder der gider at støtte op og give rabatfordele. nu er kortet så lavet og lad os vente med at se hvad det så kan bruges til. jeg siger da ikke nej tak til en tur i tivoli, eller andet lign.

 26. “Kun fantasien sætter grænser, og jeg håber, at det private initiativ vil blomstre.” Så er hun jo også fri for at udvise initiativ og bruge den indvendige af knolden, hvilket hun ikke er kendt for og det koster ikke staten penge.

 27. Øhhhhh…Sender en tanke til den stakkel der har fået denne geniale ide…..stakkels mand/personer. måske det var her spare sablen burde svinges apropos det forstående valg der i den grad handler om økonomi.
  Fik engang i 99 en foldekop i julegave fra forsvaret, det løftede stemning på D. 3/1

  Hvis man vil hædre nogen, så gør det dog på en pæn måde.

 28. Var udsendt i 1992, men har fået kortnummer “19424”.
  Skulle jo ha fået en af de første numre.
  Det er da røv er mega sur øv.
  Hilsen Paw P

  • Var også udsendt i 1992 – har fået kort nummer 04440 æv bæv. Det giver mig så ret til ………….. øh ingenting :-)

  • SFOR 11
   SFOR 12
   IRAK 5
   ISAF 2
   ISAF 3
   ISAF 6
   Kort nr. 26271

   Tror da nok lige numrene er tilfældigt udvalgte…

  • Kender ham der fik nummer 007. Udsendt tre gange, alle i nyere tid, så kortenes løbenumre har INTET med din udsendelsesdat at gøre. Havde den det, skulle jeg have haft et lavt nummer og et kort, men er hverken “kommet til kort” eller nummer ;-)

 29. De ca 200.000 kr det her har kostet, kunne være brugt langt bedre på at hjælpe de soldater samt pårørende som virkelig har behovet. Jeg er flov over at forsvaret har brugt så mange penge istedet for at hjælpe, men bestemt ikke overrasket.

  • 200.000 det er ikke engang portoen, med sagsbehandling og tryk af kort sæt du da bare et nul mere på!!!Brug pengene på genoptræningscenter af sårede danske soldater eller til støtte for uddannelsen hjemme. F.eks. fastholdelse af en C100 på UAFD niveau til støtte for den daglige administration.

 30. Mit forslag er at man selv tager en snak med, den lokale biograf, museer, osv. Rigtigt mange steder giver jo rabat hvis du har studiekort, til pensionister osv.

  Og f.eks tøjhusmuseumet giver også rabat til folk med Militært IDkort… så jeg går ud fra at de også giver hvis folk her dette nye kort.

  De ting der drives af det offentlige var jo et godt sted at starte.

  • Hvorfor skal man rende rundt og tigge? Stå der med “våde hundeøjne”, og sige “se jeg er veteran, kan jeg får rabat?” Det er fandme’ ikke værdigt – og det kalder de anerkendelse

   • Lars du opfatter dig selv som et offer. Det har jo INTET med tiggeri at gøre. Det er et skide plastikkort, så lad nu vær med at fordreje det hele.
    Smid det dog ud hvis du er så stødt over at have modtaget det.

  • Tiggeri og betleri er forbudt (haha!). Der er ved at komme flere tilbud om rabatter, men der er lang vej igen før vi i Danmark når egentlige fordele eller benefits for veteraner. Se på USA og Storbritannien og find eksempler der. I Frankrig får visse veteraner (Legion Etangere) 75% rabat på alle offentlige transportmidler. I Danmark får vi endnu ikke tog til tiden…
   Genoptræning, boliger til fysisk skadede veteraner, jobtilbud, gratis entre på statens museer, hjælp til uddannelser og mange andre ting burde være en del af veteranpolitikken…

 31. Hvem fanden har fundet på dette tiltag, det næste bliver vel en avis ala Hus forbi, som man som såkaldt VETERAN kan sælge på det lokale kræmmermarked……
  DET ER EN OMMER…..
  Hvis staten har nogle penge de vil bruge på dette, så send dem til nogle af de børn der har mistet en forældre på mission for danmark.

 32. Nu har jeg selv været udsendt til Balkan på de første hold dernede og flere gange efterfølgende.
  Hvad med de Veteraner der har været udsendt inden 1992, cypern mv. De kollegaer vi har fra feks Hjemmeværnet har da på ingen måde gjort sig fortjent til mere end dem der var afsted før 1992…

  Det her er et stort kæmpe PR stunt fra regeringens side, sjovt at det lander lige som der bliver udskrevet valg.

  I min verden er det her en kæmpe ommer, spild af penge som kunne have været brugt så meget bedre på folk der rent faktisk har behov for hjælpen…

  Husk nu at spørge jeres politikere her under valgkampen, hvad ideen i dette kort er og hvordan den enkelte politikere har tænkt sig at lave tiltag der kan gøre kortet det værd med de penge som allerede kastet efter det

  • Jim: Jeg ved ikke rigtig, men de fleste Cypernveteraner har absolut IKKE været udsat for krigshandlinger eller andre dybt traumatiserende oplevelser (bortset fra de selvpåførte ;-)). Jeg ved at de der var på øen i 1974 havde en anderledes hård tur end senere hold, men…. Du skriver om hjemmeværnets folk. Tjah, det er nu engang sådan at HJV stiller en del vigtige funktioner til krigen i Afganistan. De bevogter bl.a. lejr. De udsender også en del af deres “faste officerer”, så mon dog ikke HJV gør sig fortjent til at kaldes eteraner på samme vis som alle andre der er eller har været udsendt? Dette var bare et lille indspark.

 33. Lad kort være kort de penge er brugt, når de nu er brugt på plastic så lad os stå sammen igen som vi har lært i forsvaret og sige til dem der synes de har været geniale. Brug midlerne på dem af vores kammerater der ikke kom hele hjem, med inden psykiske lidelser eller fysiske, brug pengene på handicap boliger forbeholdt veteraner, UPS der kunne kortet bruges når man skal skrives op til en handicap bolig.

 34. Har ikke læst samtlige indslag i tråden igennem, så undskyld hvis jeg stiller et i forvejen stillet spørgsmål… Men hvad er omkostningerne i forbindelse med udstedelsen af kortet?

  Dels er der jo kortets reelle kostpris pr. stk. Den er vel ikke meget dyrere end portoen som er brugt på at sende dem ud. Men udvikling, idé og studiegruppe inden designet lå klart må vel også medregnes…

 35. Jeg er virkelig lykkelig og stolt over mit veteran kort, så viste det frem i går, blandt 7000 deltager i en rød blok koncert, og fandt ud af at det ikke er et rabat kort men, en tidsmaskine kort, for det var lige som at være udsendt igen, alle ville dræbe mig lige pludselig, men jeg holdt hoved og kortet højt mens jeg råbte, et skridt nærmere og jeg rabatter jer ihjel med mit tomme kort, det hjalp så ikke ret meget, men jeg gik der fra med et nyt CV. Fra rød blok jeg var børene morder, og en hel masse jeg ikke kan huske. Så jahu kortet har givet mig et nyt liv i frygt for at få min familie dræbt fordi jeg har været udsendt, så jeg vil anbefale folk til ikke at vise kortet frem.

  • Harald du trænger seriøst til hjælp. Det er ikke engang en smart bemærkning, jeg mener det faktisk.

   • Forstår nu ganske udmærket Harald’s ironi – så der må jo være mange, der så trænger til hjælp. Gad vide om kortet ikke kan hjælpe med det?

   • der er nok noget galt med mig, men jeg står da ved at jeg er veteran om der står en eller 7000 hvad er det værste de kan gøre ved mig, mit liv er færtig aligevæld. :-)

  • Grotesk kommentar Harald.

   Jeg har selv modtaget kortet og er selv en del af Rød blok.

   Een ting er at du ikke forstår de røde fylder godt ud i de grønne rækker, men en anden ting er at du bevidst hænger rød blok ud som en stor undergravende virksomhed.

   Du har behov for hjælp.

 36. hmm min mand har lige fået kortet men der følger ingen info til hvordan han skal få det bedre nu ligger min mand så på psyk. og han bliver sendt fra det ene sted til det andet uden nogle der kan hjælpe ham så det kort HJÆLPER ikke og hvad med de pårørende skal de så ikke også have et kort for og få familien til og hænge sammen her hjemme medens soldaterne kæmper for Danmark

  • Hej Sannie,

   Præcist, og også min opfattelse. Men desværre, så har regeringen vedtaget en komplet ubrugelig veteranpolitik henover hovedet på os alle – Og de har ikke gidet lytte til andre, end nogle gammelmandsforeninger med oppustede medlemstal styret af nogle få foreningspamperere, som har set deres snit til at høste noget prestige på veteransagen. Veterankortet er et af de 19 iøvrigt også komplet ubrugelige tiltag i veteranpolitikken. For en anstændig veteranpolitik – så se http://www.krigsveteran.dk

   • Her midt i valgkampen, er det vel passende lige at komme med en kommentar om det danske folkestyre. Regeringen kan ikke vedtage noget som helst. Det er et flertal i folketinget, der står for den slags. Der er en vis forskel.

 37. Tja, lad os nu se hvad der kommer ud af det hele.

  Men må tilstå, at jeg følte mig lidt gammel da jeg åbnede brevet og så mit “veterankort”.
  Hvad siger I andre?

 38. Nu har jeg ved to forskellige regimenter spurgt alle fra 79 til GV 232 om de kender til fremtidsplanerne med det famøse kort. Alle svare de nej. Men der må være en dybere mening med det, det skal der være ellers er det bare for dumt. Personligt fastholder jeg kortet, godtnok nederst i min “veteran skuffe”, men jeg skal da ikke være for fin til at få rabat/fri entre/TO stykker frugt i caf, eller hvad meningen nu bliver. Skal syd for Køge om en uge (civilt) og vil da bestemt se om min såkaldte veteran-status kan give mig billigere ting og sager. Kald mig tigger, nasser, ikke værdig og hvad der ellers stod, men en krone sparet er en krone tjent.
  Såfremt der er masserabat i udlandet grundet kortet kan det evt. give 10% på flyrejser så man endelig kan bruge det :)

 39. Ja, der kom et kort. Måske rettere: Mange kom til kort?…
  Nu ER kortet der, godt eller skidt. Det KAN ikke anvendes til ret meget andet end det vi selv finder på.

  Eftersom veteraner kan betragtes på mange måder, bliver der næppe enighed om kortet, ligesom der absolut IKKE er enighed om veteranpolitikken.

  Af den årsag, er der flere som har sat sig for at skaffe rabatter m.m. til veteranerne. Kald det tiggeri, betleri, ligemeget hvad. En pårørende skrev tidl. om et kort til familierne. Nu får nogle af dem der er spændt hårdt for hjemme måske en mulighed for lidt adspredelse i form af billigere restaurantbesøg, billigere hjælp til haven og lign. Helt åndssvagt kan dette ikke være, men jeg er enig i at sådanne tiltag nok skulle have været på plads INDEN kortet kom ud.

  Se hjemmesiden for mere og følg med efterhånden som der kommer flere og flere virksomheder på siden. De ER nogle der gerne vil vise veteraner respekt og en anelse anerkendelse!

  God fornøjelse!

 40. jeg tror jeg vil tage ned i den lokale jagtforretning og se om ikke ejeren er lun på ide’en med at give et eller andet eller rabat. han er selv tidligere soldat. hvis det lykkes, poster jeg det her. hvis vi alle gør det kan vi måske få sat gang i at det formerer sig selv. (håber jeg)

 41. Hvorfor er det lige i skal have et rabatkort ? I har passet jeres arbejdet ikke andet. Jeg synes det virker mærkeligt, og så er det med til at stigmatisere jer i samfundet som nogen der ikke kan tage vare på jer selv, og har brug for en håndsrækning fra erhvervslivet for at få hverdagen til at fungere.. Men det må i da selv rode med..

  • På min tidligere arb.plads havde vi også et rabatkort, til logbuy. jeg passede også bare mit arb., men følte mig ikke som en der ikke kan tage vare på sig selv.

   Hold nu op med det pjat. “stigmatisering”, “tiggerkort” osv. Det er et barnligt korstog som krigsveteran.dk har gang i. de ødelægger mere for sig end de taler vores sag. bare spørg rundt omkring på kasernerne. folk er begyndt at tale dårligt om den forening, som KUN spreder gylle.

   der er forskel på at være kritisk og på at være barnlig. krigsveteran.dk er det sidste.

   • Erik, jeg synes repræsenterer en lavere form for retorik – Det tjener da netop ikke nogens sag, at kalde andres meninger for gylle, eller barnlige. Men fint, at du har fået et kort du er glad for – Kunne du ikke bruge dit logbuy kort i stedet? Synes det er utroligt, at man kan falde på halen for et kort, vel at mærke et tomt kort, som man så kalder for “anerkendelse”. Men også symptomatisk, at man bare accepterer tingenes tilstand, og at alt, hvad der kommer – det må man ikke kritisere, ligesom, man heller ikke gider lytte til det hav af forslag, der kommer fra alle andre, end lige få uigennemtænkte forslag fra De Blå Baretter. Det lyder jo nærmest, som det veterankortet er blevet til en befalet succes.

    • Lars: Jo jeg kunne sagtens bruge mit logbuy kort. Jeg kan også sagtens bruge mit veterankort.

     Og nu du snakker retorik, så er det sjovt at du i ALLE dine indlæg benytter ord som : “tiggerkort”, “befalet succes”, “stigmatisering”. Når jeg skriver at du kun lukker gylle ud, er det fordi at der aldrig er kommet noget positivt fra dig/ jer. Og ordet barnlig kan erstattes af infantil, hvis du syntes at det er en mere voksen retorik.
     “Alt hvad jeg siger og gør er rigtigt, og alt hvad de andre siger og mener er forkert. Plus alt der kommer oppefra i systemet er forkert og ikke gennemtænkt.” = infantil tilgang til tingene. Prøv nu at zoom lidt ud fra jeres konspirationsteorier, og få et nuanceret billede. Man KAN faktisk godt være både kritisk og nuanceret på en gang.

     Jeg vil til sidst lige indskyde at jeg også syntes at ordet “anerkendelse” er mærkeligt i forbindelse med kortet. (ja, jeg er BÅDE kritisk og imødekommende på engang)

     • Synes du er sjov! konspirationsteorier??? Hvad har det med et rabatkort at gøre. Infantil? Den må falde tilbage på dig selv. Af, hvad jeg kan se i tråden, er det vist kun dig, der bliver personlig, og kalder folk infantile. Så, så meget for din retorik. I bund og grund, må du jo bare acceptere, at ikke alle bryder sig om veterankortet, og ikke alle opfatter det som anerkendelse. Og sådan er vi forskellige, men det berettiger ikke til at klade folk for infantile, blot fordi de ikke deler dine synspunkter. Du bestemmer da selv, om du vil ud med hatten i hånden og bede om rabatter. Jeg har truffet et valg, og smidt kortet ud, og det ved der er flere andre der har. Held og lykke med dit kort!

   • Erik
    hvordan kan du lukke det ud, når du ikke ved hvad vi laver, grunden til at du føre en tilsvining af foreningen er jo fordi vores forenings medlemmer ikke ønsker at deltage i den beslutning der er vedtaget i DSL, det har så vist sig at være den rigtige beslutning medlemmerne har taget.
    dem der så ønsker at benytte de statslige tilbud der kommer som dette rabat kort som der ikke er rabatter på, kan jo så benøtte sig af det, det håber jeg da ikke du er imod eller er du ?.
    at lars mener det er et tigger kort er hans mening, hvilket ikke er min, for i min verden skal der jo være noget at tigge om før det kan blive et tigger kort, men der skal være plads til forskellige meninger, også din, og at du mener at det er noget gylde at skaffe veteraner i job, og få dem huset, kan kun stå for din egen regning.

 42. Nu er det jo for det meste jer selv der disser det kort i har fået. Jeg synes bare det er et mærkeligt tiltag og kan godt se at man kan få rabat fra arbejdspladsen, men at man var udsendt i 93 og siden hen ikke har haft kontakt med forsvaret godtgøre vel ikke at man så skal have et rabatkort.Jeg synes det virker som om at mange af jer mener at vi skal skylde jer en tak for, hvad i har gjort? hvorfor skal vi det? i meldte jer selv og gjorde det vel fordi i havde lyst?

 43. Jens, der er ikke nogen, har bedt om en tak. Men der er mange, der efterlyser en anstændig behandling af vores skadede kollegaer. Jeg har bare uendeligt svært ved at se, hvordan et rabatkort, skulle kunne hjælpe dem. Derudover tales der meget om anerkendelse, men hvad er det? Efterhånden er ordet fuldstændigt misbrugt i alle mulige og umulige sammenhænge. Dette sender nogle forkerte signaler, og giver et indtryk af, at soldater/ veteraner får særbehandling. Det gør de så også, men det er efterhånden negativ særbehandling.

   • Bevares! Jeg synes da også at skadede og sårede soldater skal have første klasses behandling, men har svært ved at se at jeres veterankort skulle give dem det!. Jeg mener at kortet er valgflæsk, som belejligt kom lige inden valget blev skudt igang, at det så giver bagslag er så lidt komisk..Jeg menr dog stadig at i har valgt et arbejde med risiko, og at i ikke skal have særbehandling af den grund…

    • Gå nu væk Jens. Du er inde på Krigeren.dk. Så nyd dog din selvtilfredshed med dig selv. Var Danmark styret af fjolser som dig, ville vi have mistet den smule anerkendelse fra omverdenen som nogle af vores soldater har begtalt dyrt for i liv og helbred.

     • Det du siger er, at nu, hvor jeg ikke er enige med dig så skal jeg gå væk og ikke længere skrive herinde.Hmm jeg har vist ytringsfrihed og igrunden er det et demokratisk land vi lever i. Du om nogen der har været ude i den store verden og bekæmpe undertrykkelse og andet burde da mene at vi alle har lov til at ytre, hvad vi vil. Du er dobbelt moralsk og om lidt efter valget vil landet blive styret af folk som mig..

 44. Jens, de fleste der går til deres læge får individuel behandling – Det går jeg også udfra, at du gør? Tror du forveksler de to ord: sær- og individuel behandling med hinanden. Dærbehandling, er vel, at man stiller nogen bedre? Men det er jo lige præcis det omvendte der sker, alt imens, du og mange andre skriger særbehandling. Vi vil bare have en anstændig behandling på ligefod med alle andre, men det er så åbenbart lidt svært at formidle.

  • Lars: Jeg anerkender da, at såret og skadede skal have den behandling de har krav på, men har da set indtil flere gange i tv, at f.eks. foreninger udtaler sig på veteraners vejne, og de er meget sure over at de ikke får det ene og det andet. bl.a bl.a. Vi skylder da ikke jer noget ud over det i allerede har fået.Løn og en mulighed for at gøre en forskel, må da være nok. Nu er i kommet hjem og her mange år( for nogens vedkommende) efter sidder nogle af jer med en følelse af at samfundet har svigtet jer. Så er det i grunden sjovt, at det ikke er Afghanistan veteraner, men Balkan veteraner der brokker sig mest? Afghanistan er dog aligevel det sted, hvor folk har ofret/blødt mest.

   • Balkan veteraner brokker sig mest, det kan evt skyldes at det er os der er føler os mest svigtet og at arbejdet på give vores kolleger fra bl.a Irak og Afghanisten bedere vilkår end vi havde da vi kom hjem. Politikerne har det jo med at glemme ting der ikke er oppe i medierne hele tiden. Ja samfundet har svigtet Balkan veteranerne bl.a fordi det ikke var gearet til dem der kom hjem og havde brug for hjælp.

    Kortet er et politisk PR stunt og jeg gætter på at de fleste er utilfredse med at blive brugt som brikker i en valgkamp vel videne at efter valget så køre tingene som de plejer. Kortet er her, det har intet formål og her på krigeren.dk er der en mulighed for at lufte sin galde over det.

   • @Jens.
    Jeg syntes du og andre tager fejl når i alene forholder jer til den udsendte soldats status som arbejdstager.For det arbejdmæssige har vi ganske rigtig fået løn.
    Men der ud over er der et krigsligt element, der er unikt for soldaten.
    Som udsendte soldater skal vi dræbe på kommando og vi skal sætte os selv i farlige situationer på kommando i en større grad end andre tjenestemænd m/k.
    De er de udsendte generelt indforstået med.

    Problemet opstår når man kommer hjem igen. Så mødes man af et samfund der ingen forståelse har for hvor svært det kan være at stå imellem den militære verden, hvor det er super vigtigt at man er klar til at dræbe og den civile hvor den adfærd er absolut forkastelig.
    Jeg er MEGET glad for at leve i et land hvor drab er uacceptabelt, men det medfører desværre at der ikke er megen plads til de der var klar til at dræbe for at realicere landets udenrigspolitiske mål.

    Mennesket er et mærkeligt væsen, med mærkelige behov. Et af dem er anerkendelse. At man ikke kan blive anerkent for hvem og hvad man er, er for mange en stor udfordring, som kan føre til mange grimme ting. Nogle veteraner går ned på det, nogle vender tilbage til forsvaret hvor de kan anerkendes for, men de fleste lærer at holde kæft og gemme følelserne af manglende anerkendelse væk.

    Som jeg forstår formålet med veterankortet er det primært et forsøg på at gøre noget ved den manglende anerkendelse.

    Man kan være uenig i formen den anerkendelse har fået – det er jeg selv – og man kan diskutere om vi vil have et land hvor det er anerkendelsesværdigt at dræbe.
    Men er det rimeligt at bede unge mennesker stille sig i situationer hvor de kan dræbe og dræbes, for efterfølgende at fordømme at de er blevet i stand til at dræbe.

  • Forsvarsministeriets veteranpolitik arbejder ud fra følgende definition:
   “Ved en veteran forstås en person, der – som
   enkeltperson eller i en enhed – har været
   udsendt i mindst én international operation.
   Personen kan fortsat være ansat i forsvaret eller
   anden myndighed, men kan også være overgået
   til det civile uddannelsessystem, arbejdsmarked
   eller andet”
   læs hele veteranpolitikken her: http://www.fmn.dk/temaer/veteraner/veteranpolitik/Pages/Danmarksveteranpolitik.aspx

   • Tak. Er det noget der kun tilgår veteraner der har været udsendt fra 1992? Hvad med alle dem der har været udsendt tidligere? Bl.a. på Cypern. Er de ikke veteraner?

 45. Jeg er meget enig med Tue Beck Olling.
  Jeg ser kortet som en del af en politik om at sætte større fokus på at vi har nogle folk i landet, der har ydet en ekstraordinær indsats – et forsøg på at åbne øjnene hos folk som Jens her.
  Og det oplever eg sgu også, der er brug for.
  Men jeg er da enig i, det er lidt sjov med et kort uden konsekvenser. Jeg har for eksempel aldrig haft et behov for at identificere mig som veteran. Folk tror normalt på mig, når jeg fortæller det.
  Men man kunne vel godt forestille sig mange private firmaer, der gerne vil lave ordninger, for netop at klappe vores veteraner på skulderen og sige tak, ligesom alle dem, der giver rabat til folk med ID-kort. De kan bare ikke gør det så længe vi ikke kan identificeres. Det kan de så nu, og det synes jeg er fint.
  Jeg synes så, Forsvaret skulle overveje at følge efter med rabat på eller gratis overnatning på kasernernes hoteller, gratis lån af hinderbahn (den koster 1500 for to timer på Svanemøllen) osv.
  Alt i alt, synes jeg, det er positivt, at der bliver gjort noget. At det kommer mærkeligt ud er uheldigt, og det er især ærgeligt med alle jer, der tager offense. Jeg kan ikke forestille mig, kortet er ment sådan.

  I øvrigt synes jeg også, Tues forslag med Snapstinget er det bedste hidtil.

 46. Da jeg modtag kortet var min første reaktion, at nu var der svar omkring en arbejds eller praktikplads i forsvaret, som jeg havde håbet på var kommet på tale, men da jeg så læste hvad formålet var med det famøse kort, så blev jeg med øjeblikkelig virkning lavet om til et spørgsmålstegn?

  For hvad skal man med et kort der ikke rækker særlig langt, når man bor i det såkaldte udkants Danmark? Yder kortet en lige behandling af alle veteraner, der jo er spredt over hele landet. Hvilke rabatter finder man eksempelvis på Bornholm, i forhold til eksempelvis København?

  Misforstå mig nu ikke. Jeg er da glad for at nogle derude har kæmpet en kamp for at få et særligt godt oprettet. Veterankort er jo trods alt ikke helt ukendt i udlandet, og her er der endda visse steder deciderede detail-information om hvilke evner/erfaringer samt uddannelser/kurser som den enkelte veteran er i besiddelse af.

  Men selvom jeg er glad og stolt over at nogle uden tvivl har lagt masser af tid og kræfter i at få kortet accepteret af systemet, der jo som vi alle ved, ikke ligefrem er verdenskendt for at være på forkant med tingene, så mener jeg nu at vi som veteraner bør bestræbe os på at få kortet sat på finansloven.

  Veterankortet skal ganske enkelt på finansloven. At der så vil være private virksomheder som også ønsker at bidrage med anerkendelse, skal vi da kun være glade for. Ja, være stolte over.

  Nej spørgsmålet er ikke at kortet skal på finansloven, men hvordan vi veteraner får kortet deployeret solidt på finansloven?

  For ingen i folketinget, har da tænkt sig bare at forære os transport-rabat, kultur-rabat og uddannelses-rabat, sådan ud af den blå luft. Nej, det slag skal vi selv vinde.

  Men så igen. Er det ikke det vi er uddannet til. At vinde slaget.

  Hvad tænker i andre. På finansloven eller ej?

 47. Som veteran vil jeg gerne tilkendegive, at det uanvendelige veterankort er den største hån jeg som veteran har oplevet at blive udsat for. Simpelthen et mageløst svineri overfor veteranerne.
  Det skal sent blive glemt.

  • Ja, kortet er måske ikke umiddelbart det bedste initiativ, når man ser resultatorienteret på det. For det har jo ikke skabt så mange klare resultater, endnu.

   Men, jeg syntes samtidig at det vigtigt at kunne se kortet som et vidunderligt initiativ, som et helt unikt ønske om at skabe påskønnelse, hvor påskønnelse i mange år ikke har været til stede.

   At det så er sket på privat initiativ er jo kun noget vi veteraner kan bruge, og så at sige tage stafetten op og sende den ind i folketinget, således at vi kan få kortet på finansloven.

   Når først vi får kortet sendt ind i en politisk debat om finansloven, så vil andre potentielle resultater poppe stille og roligt op. Resultater såsom gratis adgang til forhindringsbane og anden FUT-virksomhed, eventuelle gratis kaserne-overnatninger når man rejser alene mellem landsdelene og eventuelle uddannelses samt transport-rabatter.

   Samtidig skal man jo huske på at det er de allerfærreste danskere som har bare den mindste anelse om hvad det vil sige at være udsendt. Om risikoen i arbejdet.En risiko der er til stede både under og efter udsendelse.
   Vi ser så ofte i medierne at forsvaret melder ud at kun ganske få udsendte udvikler missions-relaterede problemer. Problemet med disse meldinger er jo at tidligere krige har påvist at selv veteraner uden umiddelbare relaterede problemer, alligevel kan udvikle dem, årtier efter endt udsendelse.

   Jeg er efterhånden kun glad fro kortet. Jeg har det i min pung nu. Det er altid med mig. Jeg bruger det ikke endnu, men jeg har det med mig.

   Kan kun anbefale at gøre det praktisk, tage kortet med i pungen, og væn dig til at havde det med dig hver dag.Det er og bliver første led i en påskønnelses-process som Danmark i de seneste år har valgt at dreje sig ind på.

 48. Spild af god plastic det veterankort. Det har overhovedet ingen værdi.
  Selv om det private initiativ virkelig er al ære værd, så ændrer det ikke ved det faktum, at initiativet burde komme fra staten, eller de politikere som gerne profilerer sig selv i alle øvrige militære sammenhænge.
  De skulle skamme sig!
  Faktum er, for undertegnede, at jeg var på Balkan i 90’erne. Og idag bliver jeg jævnligt visiteret af mine muslimske “medborgere” (bevæbnede naturligvis) på Nørrebro i København.
  Men jeg kan vel vise dem mit “veteran-brugsforeningskort” og få en bedre service under visitationen?

  • Politikerne skulle grundlæggende skamme sig over ikke at havde sørget for at starte behandlingsprogrammer op meget, meget, meget tidligere, og ja også skamme sig over ikke at sætte det her kort på finansloven.

   At du vælger at bringe muslimer ind i sagen om veterankortet er ikke holdbar. Muslimer har intet med veterankortet at gøre.

   Til de danske muslimer som enten er veteraner eller er i tjeneste, så skal i vide at Anders kommentar, ikke repræsenterer hverken dansk forsvars, eller Danmarks holdning.

   Til tjenesterne, så vil jeg respektfuldt gøre opmærksom på, at være opmærksom på den slags indlæg.

   • Ja du vil gøre opmærksom på at gøre opmærksom på. Den er god med dig.
    Det er paradoksalt at blive visiteret af muslimer i DK. At mit postnr hedder 2200, og at her udføres disse visitationer af tilfældige borgere, er såmænd noget jeg vælger at bringe ind i debatten, fordi det hører med i overvejelserne, hvis jeg skal putte kortet i min tegnebog. Gæt selv hvorfor.
    Men jeg savner fortsat 1 eneste god grund til at bære veterankortet.

    • Anders, ja det er paradoksalt at blive visiteret på åben gade, af hvad der lyder som bander med anden etnisk baggrund end dansk, der sygeligt og provokerende visitere tilfældige borger på åben gade. Dyb ulovlig aktivitet, som med al anden bandeaktivitet. Uanset bandernes etniske eller religiøse baggrund.

     Jeg har selv været under midlertidig uddannelse på Nørrebro, for ikke så mange år siden, og dengang var der også bander der visiterede folk, men borgerne i almindelighed, uanset deres religiøse eller etniske baggrund, visiterede ikke nogen.

     Derfor er det mildest talt ukorrekt hvad du skriver, når du slår det op som om at det er muslimer der gør det. Det er bander der gør det. Og alle banderne er de samme – uanset deres etniske baggrund.

     Banderne er et helt andet problem, som vi veteraner godt kan gøre noget ved. Vi skal bare havde grønt lys fra politikerne og de tilstrækkelige midler, ligesom det nu er sket hos vores kollegaer i Brasilien og Mexico. Vi kunne jo rent faktisk forsvare vort eget land – direkte – for en gang skyld, i en kommende operation bandebank.

     Det er efterhånden realistisk at vi kan opstille en ny bykampbataljon, til formål at fjerne banderne fra vores eget land. Der er frivillige nok. Bataljonen skulle tælle 1500+ i mandskabsstyrke, støttet af HJMV, politi og befolkningen landet over. Veteraner skulle udgøre kernen af bataljonen…nå, jeg kommer for langt væk fra dit indlæg Anders – det fik mig til at tænke i bandebekæmpelse og ikke i veterankort.

     Hvis du ikke kan bruge kortet på Nørrebro, fordi området endnu er under bandebelejring, så forslår jeg at du hænger det op på en opslagstavle i dit hjem, således at du stadigvæk vænner dig til det.

     For mig har det handlet om at vænne mig til kortet. Når først tanken er sunket ind og man har accepteret det, så kommer tanken om at få skabt langt flere muligheder på kortet, herunder at få det på finansloven.

     • Nej Michael, der er tale om muslimer. Om de så er i bander, ved du måske mere om end jeg. Jeg hæfter mig blot ved, hvem der er tale om. Havde det været buddhister, ville jeg have skrevet det.

      Så hvem der mildest talt er ukorrekt her, kan du jo selv tænke lidt over.

      Så vil jeg forholde mig til min virkelighed på Nørrebro, hvor jeg i øvrigt har boet hele mit liv.

 49. Gør som som andre, herunder undertegnede – Smid det latterilige forhånende kort over højre skulder, eller prop det op i røven på Bjarne Hesselberg fra De Blå Baretter. Det er ham, der selv mener at tale alles sag, og som der er ensidigt er blevet lyttet til. Jeg har intet andet end foragt tilovers for deres latterlige pis, som de kalder for “anerkendelse” – Hvad det så end er, i deres indsnævrede univers?

 50. Det er fint at man er kritisk, alle skal ha lov til at komme med deres mening i debatten. Men hold nu en nogenlunde sober tone! Det her er IKKE Nationen på ekstrabladet, og vi gider ikke at hoppe ned på det niveau.

  Omtal / tal til folk som du ville gøre hvis du stod face2face med dem.

  pft

  • Face 2 face ville du da vist gå bagover, så sart som du tilsyneladende er! Du kvæler debatten med din Korrektheds-efterlysning, mener jeg.
   Barneskoene blev for mit vedkommende udtrådt i infanteriet, hvor der bestemt ikke blev lagt fingre imellem i kommunikationen eller “tonen”. Og sådan er der nok andre veteraner som oplever det.
   Så hvor skulle den sobre tone dog komme fra? Eller tror du at vi veteraner læser Emma Gad, eller tilpasser vort mishag til sarte øren? Glem det! Vi har fået et stykke ubrugeligt plastic, hvis eneste formål var at rekruttere parade-gængere til en flagdag. Og det vil der blive kvitteret for. Sobert eller ej.
   Hvis der skal være en debat, bør den være fri. Og det lægger du jo ikke op til.

   • Hvordan man taler til sine buddys i infanteriet er én ting.. og det er jo netop face2face (hvor man kender folk). En anden ting er at sidde og gemme sig bag sin skærm, og svine folk til der ikke har samme holdning. Det ender bare op i en gang primitivt teenage mudderkastning. Og det har ikke noget med korrekthed eller Emma Gad at gøre, men at skrive et svar til en debat med : “du er en nar! fat det” (derfor er den kommentar slettet) … gider vi ikke her.

    Og som gammel infanterist, kan jeg kun sige : Hvis du syntes at vi dræber debatten ved at skrive ovenstående, kan du jo vælge kaste røg og frigøre fra denne side.

   • @”Anders”
    Prøv nu lige at spænde hjelmen.
    Debatten handler om veterankortet – ikke hvem du syntes der bør regnes som medbrogere.
    Debatten handler heller ikke om akutte politiopgaver i dit lokalområde.

    Debatten handler om veterankortet.
    Vi har debatten for a se om vi kan blive klogere af andres argumenter. Hvis vi når til en slags enighed kunne det være vi skulle arbejde sammen om atfå en løsning iværksat.
    Begge dele bliver sværere med en hadeuld tone. Dine argumenter om kortet er både valide og relevante, men de er sværere at forholde sig til når du sviner folk og folkeslag til – det gør at man som læser stiller spørgsmålstegn ved din generelle dømmekraft.

    • @”Tue”
     Jeg spænder hjelmen hvis du strammer din hagesmæk, og læser hvad jeg skriver, istedet for hvad du mener at have læst.

 51. Jeg var heller ikke specielt begejstret, da jeg modtog mit plastickort med posten og tænkte også, hvem jeg dog skulle gå rundt og vise det til, hvis overhovedet nogen. Nu er der så kommet en masse bud her og selvom jeg heller ikke føler den store anerkendelse i et stykke fladt plast, så kan jeg dog se én brugbar funktion for nogen. Mange af os kender den der med, at man sidder i en forsamling med mennesker, man ikke kender. For at lære hinanden at kende, fortæller folk den obligatoriske “livshistorie” i kronologisk rækkefølge (for sådan kan man tilsyneladende lære et menneske at kende) og så når man til det der punkt, hvor man siger ordet “udsendelse”. Så er der én eller anden snotskovl i forsamlingen, der skal forsøge at spille smart på din og min bekostning og påstå, at man lyver. “Du har sgu aldrig været i krig!”, lyder ordene og VUPTI!!! Veterankortet med CPR-nr. og det hele ryger frem og så kan kørekortet meget passende komme med, så de kan se et stykke billedlegitimation, der bekræfter nummerets korrekthed. Nu er der ikke en sjæl i rummet, der kan kalde dig løgner, du har lukket munden på ham den smarte ovre i hjørnet og DÉR kom så anerkendelsen. Det er ikke meget. Men lidt har vel også ret?

 52. Er også træt af denne debat. Kortet er her. Det ser ud til at være kommet for at blive (omend det lige pt. er i “restordre” hos FPT).

  Det er desværre således at nogle begyndte at lede efter firmaer der ville være med til at ære veteranerne. En del firmaer er gået med, hvilket resulterede i oprettelsen af en side (www.veterankortet.dk) på 100% frivilligt basis. Endnu en side dukkede op (www.veterankortet.info) og pludselig tog De Blå Baretter og andre foreninger fat. De kastede sig ind i dette og fik – af Forsvarskommandoen (FKO) pludselig “eneretten” på alt dette og tog æren for det også. Trist at se andre forsøge at høste lauerbærrene for andres arbejde…

 53. Henrik, Det har desværre altid været sådan, at DBB har ment, at de:

  -Har eneretten til at tale alles sag
  -Uden videre har retten og ejendomsretten til andres arbejde
  -Mener, at dem som ikke har samme meninger som dem, skal tie

  Veterankortet er DBB’s “opfindelse” – Derfor, har vi alle fået den trukket nedover hovedet sammen med alt mulig andet bras i veteranpolitikken. Veterankortet fik blot samme skæbne, som så mange andre tiltag, som DBB, har sat sig tungt på.

 54. Personligt tror jeg at tanken bag kortet er ment med noget godt, men det har bare ikke været gennemtænkt inden man sendte kortet ud, man havde ikke rigtig noget indhold i kortet, hvor man kunne sige det og det er muligt, og de redskaber har kortet som kan forbedre dine forhold, hvis dit liv har den retning.
  Det som vi så ser nu er at nogen igen vil tage eller sælge sig selv på andres gøren.
  DSL som jeg ser det, er styret af nogle tidligere officerer som ikke helt kan slippe fortiden, og de foreninger som er en del af DSL lader dem tage styringen over deres gøren, men er det i medlemmernes interesser, jeg tror at hvis man kikker på referater fra alle de lokal afdelinger ude i det danske land, så kan man ikke finde en afstemning omkring dette veteran kort, som er fortaget af de menige medlemmer.
  Jeg tror personligt ikke at de forskellige landsbestyrelser som er med i DSL har bedt deres lokal afdelinger om at tage en afstemning lokalt blandt deres medlemmer.
  Og det er også derfor jeg tror at der er den ballade omkring dette veterankort, beslutningerne er taget på højeste plan ikke på menig medlems plan.
  Indlægget her er ikke ment som noget negativt, og jeg vil ikke træde nogen over tærende, men det er min personlige mening om hvorfor jeg tror at kortet er endt som det er.
  men det kan være jeg er forkert på den.

 55. nogen der ved om det kan bruges i udlandet, der står jo på ikke mindre end 3 sprog, at man er veteran, på bagsiden af kortet.

 56. er men veteran når man har været udsendt i 2 år fra 1965,
  jeg spørger ? ? tror der er mange andre end jeg der tænker sådan ,vi der var udsendt den gang ,har aldrig fået nogen som helst annerkendelse dengang ( eller aldrig)
  med venlig hilsen ,322069 dancon unficyp hold 3 a- komp. 3 del..Kurt verner Olsen.

 57. alle der udsendes og har været udsendt fortjener anerkendelse for det lige gyldig om deres job er kontor nusser, læge, forest ved fronten, eller længden på deres udsendelse, og tidspunt. Det er aldig den enkelte der bestemmer betingelserne, det er politik. (så vær sure på politikerne).
  skal man kaldes veteran?? måske /måske ikke
  skal man have et plastik kort der giver adgang til rabat???? måske/ måske ikke – men det er firmaernes måde at anerkende dem der har været udsendt.
  alt andet lige har firmaer som MC Donalds, burger king med flere givet rabat på militær id i mange år.
  man kan vælge at bruge kortet eller lade være! man kan vælge at komme med gode forslag til ændringer, så det bliver bedre!(eller lade vær)
  men man kommer ingen vejne med at bare rakke ned.
  vær dog glad for den anerkendelse det dog trods alt er trods fejl og mangler.

 58. Har i dag modtaget veterankortet. Aldrig er jeg blevet så pissed off. Jeg var udsendt, men det er da ikke noget jeg går og er stolt af, jeg fik penge for det, det var bare et job som alt andet.
  Jeg har heller ikke tatoveringer og dekorationer hængende, jeg har sgu udrette mere i mit liv end 6 måneder i en støvet lejr.
  Hvorfor blive ved med at helte dyrke og anerkende de folk der rejser ud. Giv i stedet for folk en ordenlig skattefri løn under udsendelse, og hjælpe dem som kommer til skade.

  Det sidste jeg personligt har brug for er et fattig kort, så man rigtig kan ligne en bøvet studerende tigger, der forsøger at få rabat på McD og i Bilka.
  Tror nok jeg har klaret mig noget bedre end det siden.

  Hvis nogen havde fortjent en anerkendelse var det min nu afdøde mor. Hun var oprigtig bekymret, da jeg blæste rundt nede sydpå og håbede at havne i en spændende ildkamp, imens man kaldte det professionalisme og international mission.
  Hun fik aldrig så meget som et pårørende brev.

  Jeg agter ikke at smide kortet ud, jeg agter nemlig at sende det retur, hvor jeg frabeder mig fremtidig henvendelse og kampagner fra min tidligere arbejdsplads. Vi har afsluttet ansættelsesforholdet i 1998, og med mindre det genoptages har vi intet at kommunikere omkring.

 59. Nu har jeg læst mange af de kommentarer omkring ,Veterankortet ,jamen de fleste er/har jo
  fuldstændig ret med hensyn til kortet ,og hvad vi skal bruge det til ?
  Men med hensyn til Anerkendelse ,så har vi siden 1948 indtil 2013 ,mænd og kvinder,omkring
  nok 100.000 været udsendt ,,,,,men men vi har aldrig nogensinde ,fået nogen som helst anderkendelse ,fra Kongehuset eller Regeringen,se det kunne jeg så også godt tænke mig at vi også føjede til Veterankortet.
  Veteran 1965 dancon unficyp A-komp.

 60. Et godt indblik i hvor indskrænkede og forkælet offentligt ansatte tænker her i Danmark!
  Mig ha, gi mig tankegang som forkælede pattebørn!
  I har frivilligt valgt at arbejde ved forsvaret!
  En livslang skrupforkælet særstilling langt fra virkelighedens Danmark hvor dem der skaffer kronerne hjem til blandt andet jeres evigt hylende ta selv bord hver eneste minut bliver målt og vejet på sin effektivitet!
  Hvor mange smede, brolæggere, fiskere og andre der flytter flere tons dagligt og nedslides eller kommer til skade har jeres klynkeholdning? Ingen!
  Det er en fyreseddel øjeblikkeligt hvis effektiviteten er for lav! Og det accepterer vi som spillets regler eller siger vores mening og ændrer tingene!
  I har jo så mange hyggetimer og er så ineffektive at i aldrig stiller spørgsmål ved vrøvlet om jeres åh så hårde hverdage med krav som er kendte på forhånd for jeres arbejdsområde!
  Find jeres egen stilling i industrien og overvej om i overhovedet var egnede til sådan en hverdag!
  I er jo selv som kontanthjælpsmodtagere der beskyldes for at nasse og brokke sig!
  Jeg har været i hjemmeværnet. Vor herre bevares for en flok sure gamle fede mænd og kvinder! Jeg har mødt flådens ansatte. Småfede arrige mænd ikke engang fyldt fyrre ævlede dagen lang om pension!
  Ikke et ord om udviklingen i Danmark udenfor hegnet! Højest småborgerlig foragt for mennesker der som jer selv levede på overførselsindkomst!
  Jeres materielpladser sejler i overflødigt og dyrt udstyr, i får uddannelse og tidlig pension fra et arbejde hvor kun et fåtal risikerer andet end at blive fede og mentalt dovne!
  Og hvad så?

  Tag en årlig runde uden for jeres offentligt finansierede opholdsstuer og se hvor resten af reelt trængende danske befolkning er henne i deres praktiske hverdag!
  Mange vil vist få et chok og blive i hyggestillingen.

  Jeg har mødt tidligere udsendte! Alle uomgængelige Tarzan typer med nedladende macho adfærd hvor trusler og hån sad så fastgroet at de ville få (og burde ha) et par på hovedet i andre sammenhænge!
  Kommandanten for Søgårdslejren overfaldt en borger som om der var krig! Overordnede nægtede at tage imod klagen!
  At være aggressiv, snæversynet og dum er åbenbart en betingelse for at være i forsvaret!
  I burde jævnligt tvinges ud blandt private ansatte og få lidt jordforbindelse!
  Er spændende om dette indlæg overhovedet bliver offentliggjort!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *