Under Sandet – Trailer

‘Under Sandet’ er historien om nogle unge tyske drenge, som ofres i de “voksnes” beskidte krigsspil. Om hvordan de bliver gjort til skurke i en hel nations øjne og må bøde for alle krigens ugerninger, trods det at de blot var børn og teenagere, da krigen brød ud.

Filmen foregår i dagene efter 2. Verdenskrigs afslutning. Tyskland har kapituleret, fem års tysk besættelse er ovre og regnskabets time er netop indledt. En engelsk konvoj bevæger sig over den dansk-tyske grænse og ombord på flere af køretøjerne sidder unge tyske krigsfanger. De skal udleveres til de danske myndigheder i Sønderjylland. De har nu tre dage til at lære at desarmere landminer, inden de bliver sendt ud til Vestkysten, hvor de med deres bare næver skal fjerne to millioner tyske miner under ledelse af den danske sergent Carl Leopold Rasmussen.

Hadet til tyskerne og minderne om krigen sidder dybt i den danske befolkning såvel som i Carl, der lader al sin vrede regne ned over de tyske krigsfanger, indtil en tragisk hændelse får ham til at ændre sit syn på fjenden; på det tidspunkt har mange dog allerede mistet livet til minerne.

Man antager, at over 2000 tyske soldater blev sendt ud som ‘frivillige’ mineryddere og at hen ved 250 tyske soldater mistede livet, mens 600 af dem blev lemlæstet.

Sergent Carl Leopold Rasmussen er i filmen iført en engelsk uniform. Grunden er at det var yderst begrænset med de danske uniformer efter krigen. De første 3-4 mdr efter kapitulationen var der stort set ingen, og derfor var der en del der gik i engelske uniformer i den første tid.

En historie vi helst vil glemme

Filmen er inspireret af virkelige hændelser, som stort set ikke er beskrevet i historiebøgerne. Det antages, at over 2000 tyske soldater blev tvunget til at fjerne miner, og at hen ved halvdelen af dem mistede livet eller lemmer.
– Efterkrigstidens historiefortælling med dens mange myter og helteberetninger har påvirket det billede, som vi danskere har af 2. Verdenskrig, af vores egen krigsindsats og vores påstået forsoning med besættelsesmagten. Men den har også fået os til at fortrænge historiske kendsgerninger og en historisk virkelighed, som kun sjældent er blevet fortalt, fordi den ikke passer ind i vores romantiserende historieopfattelse om modige frihedskæmpere og risikable sejladser tværs over Øresund.

Fortællingen i Under Sandet, er én af den slags historier, som burde være blevet fortalt, både fordi den er sandfærdig og fordi den giver et nuanceret billede af vores egen historie.
– Filmen er ikke et forsøg på at pege fingre eller skabe en kollektiv dårlig samvittighed 70 år efter krigens afslutning. Det er mere et ønske om at vise hvordan en befolknings had og fjendebilleder skabte frygt og rædsel blandt en gruppe unge drenge, der i virkeligheden blot havde ét eneste ønske i livet; at komme hjem til deres mor og far, fortæller filmens instruktør og manuskriptforfatter Martin Zandvliet.

Rollen som Carl Leopold Rasmussen, der har kommandoen over de tyske krigsfanger, bliver Roland Møllers første hovedrolle. Roland debuterede i fængselsdramaet ‘R’ og siden som sømanden Jan i Tobias Lindholms ‘Kapringen’ og Michael Noers ‘Nordvest’, sidstnævnte indbragte ham en Bodil for bedste mandlige birolle.

Filmen får biografpremiere den 3. december 2015

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *